11 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ κ.Ευάγγελος Λιβιεράτος








Αχαρνές,  9-7-12
                                                           Α.Π. 96/6.3          
Προς: Τον  Υπουργό ΠΕΚΑ  κ. Ε.Λιβιεράτο

Θέμα: ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΙΓΜΕ

Κύριε Υπουργέ,

Το ΙΓΜΕ είναι ο επίσημος ερευνητικός φορέας της Χώρας, υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ, και έχει μακροχρόνια (εξήντα χρόνια περίπου) θετική πορεία στα θέματα που αφορούν την μεταλλευτική βιομηχανία, την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, την έρευνα του υπόγειου υδατικού δυναμικού, την προστασία του περιβάλλοντος.   
Δυστυχώς, στα πλαίσια των ιδιαίτερων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων των τελευταίων Κυβερνήσεων, δεν εκτιμήθηκε ο σημαντικός ερευνητικός ρόλος του Ινστιτούτου σε σχέση με την ανάπτυξη της χώρας (σε Εθνικό και περιφερειακό επίπεδο) με αποτέλεσμα να περιληφθεί από τον κ. Πάγκαλο (και δεν ξέρουμε και από ποιους άλλους) στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς.
Στα πλαίσια αυτά εκδόθηκε η ΚΥΑ 25200/8-11-11  βάση της οποίας το ΙΓΜΕ (320 εργαζόμενοι επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό) απορροφήθηκε από το ΕΚΠΑΑ, ένα φορέα που απασχολεί 10 εργαζόμενους και λειτουργεί στα πλαίσια του ΕΠΕΡΑ, με αποτέλεσμα την δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ).

Στο νεοσυσταθέν Κέντρο, με βάση την ως άνω  ΚΥΑ, θα έπρεπε να απομακρυνθεί το 40% του προσωπικού του ΙΓΜΕ μέσω της εργασιακής εφεδρείας (δεν έχει υλοποιηθεί λόγω δικαστικής προσφυγής του Συνδικάτου), η δε λειτουργικότητα του παρουσιάζει δυσεπίλυτα προβλήματα λόγω της οργανωτικής του διάρθρωσης. Και τα δύο αυτά προβλήματα έχουν άμεση επίπτωση στο ερευνητικό και παραγωγικό έργο του.
Εδώ θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι τον Μάιο του 2011 εκπονήθηκε Μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας που αφορά στην «Επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης του ΙΓΜΕ» με βάση την οποία απαιτείται εργασιακή ηρεμία και ενίσχυση του Ινστιτούτου με προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Η σημερινή Διοίκηση του ΕΚΒΑΑ, (με την υπ΄ αριθ 24/5-6-2012 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ, - επισυνάπτουμε απόσπασμα πρακτικών) η οποία συμμερίζεται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ΙΓΜΕ μετά την συγχώνευσή του, αποφάσισε να ζητήσει από την Πολιτική Ηγεσία την άμεση αλλαγή της ως άνω ΚΥΑ και την κατάργηση όλων των διατάξεων που υπονομεύουν  τους συγχωνευόμενους φορείς.

Κύριε Υπουργέ, η φθίνουσα πορεία του ΙΓΜΕ είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής έλλειψης πολιτικού σχεδίου και μέσο–μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, τόσο στον τομέα της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, όσο και στο ρόλο του ως επίσημου συμβούλου του κράτους σε θέματα γεωεπιστημών και περιβάλλοντος. Αυτή η έλλειψη πολιτικής οδήγησε τελικά στην ανορθολογική & βίαιη μείωση του προσωπικού, την επιστημονική & οικονομική απαξίωσή του και, ως τελικό αποτέλεσμα, την συνολική υποβάθμιση του Ινστιτούτου. Όλα αυτά δε έγιναν, χωρίς να ληφθούν υπόψη αναλυτικές και συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε το Συνδικάτο μας προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες με αλλεπάλληλα υπομνήματα αλλά και μέσα από τις Ημερίδες που διοργάνωσε.
Έτσι το ΙΓΜΕ αντιμετωπίσθηκε σαν ένας οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο για την αναπτυξιακή της προσπάθεια.
Οι διαπιστώσεις αυτές δεν αποτελούν μια στενή συντεχνιακή αντίληψη των εργαζόμενων στο Ινστιτούτο, αλλά την κοινή συνισταμένη των δεκάδων δηλώσεων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων, που εδώ και ένα χρόνο παλεύουν για να αποτρέψουν την καταστροφική για την κοινωνία και την χώρα διάλυση του Ινστιτούτου.
Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο (απλήρωτοι για τον Ιούνιο) βρίσκονται στα όρια της αγανάκτησης από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη που βιώνουν.
Κύριε Υπουργέ, όλοι οι εργαζόμενοι προσδοκούμε από την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να δει θετικά τις προτάσεις μας και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα θέματα που σας εκθέτουμε.  Ζητά από εσάς να μεριμνήσετε για την άμεση κατάργηση της ΚΥΑ 25200/8-11-11 και την ΣΤΗΡΙΞΗ του ΙΓΜΕ με ενίσχυση του Τακτικού Προϋπολογισμού, ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, θεσμική αναβάθμιση του ρόλου του και βελτίωση της οργανωτικής του διάρθρωσης
Ελπίζοντας ότι οι απόψεις μας θα αντιμετωπισθούν με την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα που απαιτούν οι δυσκολίες των εργαζόμενων και της ελληνικής κοινωνίας, προσδοκούμε σε μία άμεση συνάντηση για την διεξοδική συζήτηση των επειγόντων προβλημάτων μας.

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γεν. Γραμματέας                                               Χ. Σμυρνιώτης                                                       Ε. Μωραϊτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: