16 Μαΐου 2013

Χρειάζεται αναβάθμιση και όχι συρρίκνωση του ΙΓΜΕ



Α

                                                                                    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
                  Χρειάζεται αναβάθμιση και όχι    συρρίκνωση του ΙΓΜΕ
                      Με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου των εργαζομένων στο Ινστιτούτο συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η απαξίωση και η διαρκής υποβάθμιση του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ), που συνοδεύεται από συρρίκνωση του προσωπικού και των υπηρεσιών του, στο πλαίσιο της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων του Δημοσίου, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρη Κουτσούμπα, και αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
Ενδεικτικά μόνο, το Νοέμβρη του 2011, δούλευαν στο Ινστιτούτο 393 εργαζόμενοι. Σήμερα εργάζονται 278 και από αυτούς, περίπου 100 κινδυνεύουν να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, που είναι ο προθάλαμος της απόλυσης. Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση απαντά με διώξεις και σήμερα το προεδρείο του Συνδικάτου δικάζεται για τη συμβολική κατάληψη που είχε διοργανώσει το 2009 στις εγκαταστάσεις του ΙΓΜΕ.
Το Συνδικάτο καλεί σε συγκέντρωση, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική είσοδο των δικαστηρίων στην Ευελπίδων. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων Δημόσιων Κοινωφελών Φορέων.
Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε τα εξής:
«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Οπως γνωρίζετε η σημασία του ΙΓΜΕ είναι τεράστια για την ελληνική κοινωνία και για τη φύση του έργου του, ως κέντρο, ως υπηρεσία ερευνών, που αφορά την οικονομία σε έναν κρίσιμο και πολύ σημαντικό τομέα, τον ορυκτό πλούτο της χώρας, που έχει σημασία η αξιοποίησή του για την ανάπτυξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και με προοπτική για τον ελληνικό λαό, για την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Απ' αυτή την άποψη, εκφράσαμε την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Θεωρούμε ότι, όχι μόνο πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερή εργασία των εργαζομένων, και του επιστημονικού και του τεχνικού προσωπικού του ΙΓΜΕ σήμερα, αλλά κανονικά θα έπρεπε να αυξηθεί αυτό το δυναμικό με προσλήψεις, γιατί είναι τεράστιες οι ανάγκες αυτού ακριβώς του έργου που έχει κληθεί να επιτελέσει.
Επίσης, συμμεριζόμαστε και θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα και μέσα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μέσα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, άλλων ταξικών σωματείων, συνδικάτων και για το συντονισμό και για την προβολή εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, κατακτήσεων, που σήμερα προσπαθούν να τα πάρουν πίσω από τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, όπως άλλωστε και για άλλους εργαζόμενους.
Τέλος, εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας, θα είμαστε και αύριο παρόντες στη δίκη που γίνεται. Είναι η υλοποίηση και στο συγκεκριμένο χώρο του δόγματος "νόμος και τάξη" της συγκυβέρνησης, με αφορμή μια συμβολική κατάληψη που είχε γίνει, και που βέβαια είναι συνέχεια αλλεπάλληλων διώξεων τα τελευταία χρόνια. Οπως μας ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές, έχουν φτάσει στις 11, αν δεν κάνω λάθος, οι δίκες ενάντια στους εργαζόμενους. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταδικαστεί, όχι μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα, αλλά από όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και να βρεθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ».

  Ανοίγουν δρόμο στους ιδιώτες
Από την πλευρά του, ο Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ, επεσήμανε: «Από το 2009 έχουν ενταθεί οι αγώνες των εργαζομένων στο Ινστιτούτο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αμφισβήτηση του ρόλου του. Καταγγείλαμε τη ΣΣΕ και πρώτο αίτημα που έχουμε είναι προσλήψεις νέου προσωπικού. Κάτω από το μισό προσωπικό καλείται να υλοποιήσει ένα έργο 25 εκ. ευρώ, το οποίο τελικά θα καταλήξει σε ιδιωτικά γραφεία και εργολάβους, προκειμένου να βγάλουν πορίσματα μελετών κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας επιχειρηματικούς κύκλους.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αμφισβητήθηκε η ύπαρξη του Ινστιτούτου. Οδηγήθηκαν 130 εργαζόμενοι σε καθεστώς εφεδρείας και αύριο δικάζεται το προεδρείο για τους αγώνες που έδωσε, προασπιζόμενο το δικαίωμα στη δουλειά. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την έμπρακτη συμπαράσταση που δίνει στους αγώνες μας και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα νικήσουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: