15 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου 14/10/2014


Αχαρνές, 14 - 10 - 2014
Α.Π.   151/6.3

Προς:       - Υπουργό ΠΕΚΑ
                 - Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ

Κοιν:        - Γ.Γ. ΠΕΚΑ
                 - Διοίκηση ΕΚΒΑΑ

                                            - Κόμματα

                                                                               - ΜΜΕ

Κύριοι Υπουργοί,

Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ στις  ημερίδες των Πανεπιστημίων και της Ε.Ε. για τον Ορυκτό Πλούτο (19 και 20 Ιουνίου) περί αναβάθμισης του ΙΓΜΕ,  διανύουμε έκτοτε τον 4ο μήνα μιας συνεχιζόμενης συστηματικής υπονόμευσης του Ινστιτούτου.

Σήμερα όλα σχεδόν τα Ερευνητικά Προγράμματα του Ινστιτούτου βρίσκονται στον αέρα, η συρρίκνωση του προσωπικού συνεχίζεται λόγω συνεχών αποχωρήσεων, ενώ η Διοίκηση του Κέντρου με τις απαράδεκτες επιλογές της έχει οδηγήσει τις διοικητικές – οικονομικές λειτουργίες σε πλήρη αδράνεια.

Πιο συγκεκριμένα:

·       Έχει παγώσει η χρηματοδότηση όλων σχεδόν των Ερευνητικών Προγραμμάτων με αποτέλεσμα η απορρόφηση του ΕΣΠΑ να βρίσκεται στο 8% και να κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ.

·       Δεν υλοποιούνται οι προσλήψεις 54 επιστημόνων με συμβάσεις έργου (σε αντίθεση με τις ουσιαστικές ανάγκες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού), παρά το ότι εδώ και 3 μήνες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής τους (με κριτήρια μάλιστα ΑΣΕΠ), ενώ η συνεχιζόμενη διαρκής μείωση του προσωπικού οδηγεί το ΙΓΜΕ σε πλήρη ακινησία. Από 524 εργαζόμενοι το 2009 σήμερα έχουν απομείνει 224.

·       Παράλληλα, έχει παγώσει και όλο το πρόγραμμα προμηθειών, με αποτέλεσμα απαραίτητα ερευνητικά όργανα και επιστημονικές συνεργασίες να είναι στο αέρα.

·       Υπό αυτές τις συνθήκες,  τα έργα που συνδέονται με την έρευνα του ορυκτού πλούτου, την γεωλογική χαρτογράφηση, την γεωθερμία κ.α., κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

·       Η ίδια και χειρότερη κατάσταση διάλυσης έχει δημιουργηθεί στις διοικητικές - οικονομικές υπηρεσίες με τις συνέχεις συνταξιοδοτήσεις, που έχουν επιταχυνθεί και λόγω της τρομοκρατικής διαχείρισης του προσωπικού των υπηρεσιών αυτών (και όχι μόνο), οδηγώντας συναδέλφους σε τραγικές καταστάσεις, εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων που δημιουργούν οι πιέσεις που διαρκώς δέχονται (όχι εκτιμήσεις, αλλά διαπιστώσεις της Ιατρού Εργασίας).
·       Συνειδητά η Διοίκηση οδηγεί τις διοικητικο–οικονομικές υποδομές του ΙΓΜΕ σε ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) όπως ήδη έχει πράξει με τη φύλαξη και την καθαριότητα του κτηρίου. Σε λίγο δεν θα μείνει τίποτε άλλο παρά μόνο ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναθέτει όλο το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ στην αγορά. Αυτό άραγε είναι το όραμα για το αναβαθμισμένο ΙΓΜΕ;
Για τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ, αυτή η κατάσταση είτε υποδηλώνει την πλήρη ανικανότητα, συνδυασμένη με την υπονομευτική και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ πολιτική της Διοίκησης προς τον Ιστορικό Ερευνητικό Φορέα που λέγεται ΙΓΜΕ, είτε σημαίνει ότι η Πολιτική ηγεσία στο σύνολό της υποκρίνεται όταν δηλώνει την ανάγκη στήριξης και αναβάθμισής του.
Εδώ και δύο μήνες καταγγέλλουμε στον Αν. Υπουργό αυτή την κατάσταση παραλυσίας του ερευνητικού έργου του ΙΓΜΕ, αλλά, παρά τις «τηλεφωνικές οδηγίες» του προς την Διοίκηση, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος. Αντίθετα η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ απειλεί ότι δεν θα συνεχίσει την στήριξη των ερευνητικών έργων εάν η Πολιτική Ηγεσία δεν εγκρίνει τα αναθεωρημένα ερευνητικά έργα.
Ταυτόχρονα όμως ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΒΑΑ φρόντισε να περάσει ένα έργο 3.000.000€, περιλαμβάνοντας «ερευνητικό πρόγραμμα» της «παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής», προγράμματα άσχετα ακόμα και με το ρόλο του πρώην ΕΚΠΑΑ, που, αν και «απορρόφησε» το ΙΓΜΕ, έχει πλέον 1 (ΕΝΑΝ!!!) μόλις υπάλληλο.
Την ίδια ώρα η Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ και ο «Πρόεδρος» του ΕΚΒΑΑ, σε προφανή συνεννόηση με τους Υπουργούς ΠΕΚΑ, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν το ΙΓΜΕ(Μ) του «ΕΚΒΑΑ» βασισμένοι σε μια μελέτη «συνταξιούχων» ευρωπαίων «εκπροσώπων» ανταγωνιστικών γεωλογικών Ινστιτούτων που προβλέπει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα να παραδίδεται στους ιδιώτες.
Μόνο αυτή η στόχευση μπορεί να δικαιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο σύστησαν την επιτροπή από Πανεπιστημιακούς και Επιμελητήρια, χωρίς να δώσουν σαφή κατεύθυνση στο έργο της. Εάν δηλαδή πρόκειται να φτιάξει ένα νέο ΙΓΜΕ, ή ένα "παραμάγαζο"  του ΕΚΒΑΑ.
Η όλη αυτή κατάσταση αυτή, συνδυαζόμενη με την τακτική που ακολουθείται για τα εργασιακά προβλήματα, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι Διοίκηση ΕΚΒΑΑ, Γενική Γραμματέας και Υπουργείο βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, και να κωλυσιεργούν προκειμένου να μη λύνεται κανένα πρόβλημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση της νοσηλευτικής ασφάλισης, για την οποία, ενώ μεν η Διοίκηση συναινεί την Παρασκευή στον ΟΜΕΔ για την συνέχιση της, όταν τη Δευτέρα καλούμαστε να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, με διαβιβαστικό έγγραφο του Προέδρου ζητείται η έγκρισή τους από το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, παρά το ότι το κόστος της ασφάλισης υπερκαλύπτεται από τα ίδια έσοδα του Φορέα (έως πότε θα συνεχίζεται η κοροϊδία κε Αναπληρωτή Υπουργέ;;;).
Ανάλογη είναι και η περιπέτεια της έγκρισης των όρων για την εκτός έδρας εργασία με ΚΥΑ που εδώ και 7 μήνες πηγαινοέρχεται στην ίδια διαδρομή Διοίκηση – Υπουργείο (Έλεος! Πόσοι μήνες θα χρειαστούν για τις 2 ΚΥΑ;;;).
Αυτή η κατάσταση, να παλεύει το Συνδικάτο να αντιμετωπίσει ένα θέμα εργασιακό - λειτουργικό και μόλις φανεί προοπτική λύσης από την πλευρά των Υπουργών, η Διοίκηση – Γεν. Γραμματέας ΥΠΕΚΑ να ανακαλύπτουν νέα γραφειοκρατικά εμπόδια που στην ουσία υπονομεύουν την λύση των προβλημάτων, είναι πλέον απαράδεκτη.

 

Κύριοι Υπουργοί,
Το ποτήρι της αγανάκτησης έχει ξεχειλίσει. Αν οι τελευταίες εκκλήσεις του Υπουργού για αναβάθμιση του ΙΓΜΕ έχουν στοιχειωδώς κάποια βάση, απαιτείται τώρα η ανάληψη των ευθυνών σας. Φτάνουν πια τα λόγια και οι υποσχέσεις. Δεν πάει άλλο. Ήρθε η ώρα των έργων.
Σε μας δεν μένει άλλος δρόμος, παρά η αγωνιστική απάντηση. Τo αγωνιστικό φρόνημα και οι αντοχές των εργαζομένων είναι ανεξάντλητα. Ο αγώνας θα συνεχισθεί και θα ενταθεί. Για την αξιοπρέπειά μας ως εργαζόμενοι. Κυρίως όμως ως υποχρέωση στην νέα γενιά ανέργων Επιστημόνων, Τεχνικών και Διοικητικών, αλλά και στον Ελληνικό λαό, για την πραγματική αναγέννηση του ΙΓΜΕ.
Γιατί ο Ορυκτός μας Πλούτος ανήκει στον Ελληνικό λαό.

                                                                                  

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Χ. Σμυρνιώτης
Ε. Αραπογιάννης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: