ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα και τις ελληνικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από κοινωνική και εργασιακή αναλγησία, έκρηξη της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των αδιεξόδων και αποβλέπουν στο νέο μοντέλλο ανάπτυξης, όπου η εργατική δύναμη να γίνεται πάμφθηνη χωρίς δικαιώματα, εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά. Φυσικά αποσύρονται από την ελληνική οικονομία δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 65).
Ο εφιάλτης της περιοριστικής πολιτικής που ζούμε με την εσωτερική υποτίμηση την ανεργία και γενικότερα τις μνημονιακές πολιτικές, πρέπει να ανατροπεί και αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Σήμερα οι εργαζόμενοι, περισσότερο από οποτεδήποτε, χρειαζόμαστε την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Η ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζεται κατ'εντολή των τοκογλύφων δανειστών και της πλουτοκρατίας, ιδιωτικοποιεί τα οφέλη και κοινωνικοποιεί τα βάρη, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η αντικοινωνική ανισότητα αλλά και η αντιαναπτυξιακή προοπτική της.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καλούμαστε να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές για το όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των κοινωνιών και των πολιτών. Η επόμενη τριετία 2015-2017, θα είναι μια ακόμη δύσκολη περίοδος, στην οποία η μάχη πρέπει να είναι συντονισμένη και με προοπτική.
Σήμερα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα εκτός από την αγωνιστικότητα,την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και τις επεξεργασμένες θέσεις, πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για να σταματήσουν να σηκώνουν τα βάρη της κρίσης εκείνοι που δεν τη δημιούργησαν και για να ανατραπούν οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, που μια ολόκληρη χώρα έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση και στην ανέχεια, χωρίς ελπίδα και προοπτική, σήμερα στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου μας, καλούμαστε όλοι μαζί να επεξεργαστούμε το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης της ΟΜΕ για την επόμενη τριετία προκειμένου να προασπίσουμε όχι μόνο τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών που ισοπεδώνονται, αλλά και την ίδια την αξιοπρέπεια της ζωής μας και των παιδιών μας, που συνεχώς φθίνει συνθήκες διαβίωσης και ποιότητα ζωής τριτοκοσμικών χωρών.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
Βασική προτεραιότητα για το Συνδικαλιστικό κίνημα είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της. Οι μνημονιακές πολιτικές της τρόικας, της πλουτοκρατίας και των ελληνικών κυβερνήσεων, με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών και την αύξηση της φορολογικής των επιβάρυνσης, έχουν οδηγήσει την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς ύφεσης και την κοινωνία σε πλήρη φτωχοποίηση μέσα από μια αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου.
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
2
Στην λεηλασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα διασφαλίζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή. Εδώ και 5 χρόνια τώρα,η μείωση των μισθών και ημερομισθίων δεν επέφερε μείωση τιμών, παρά μείωση της όποιας παραγωγικής βάσης, πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και εξαθλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας.
Την ίδια περίοδο (2009-2013), η Ευρώπη αυξάνει την ανεργία σε19 εκατ., όσο και ο πληθυσμός της Ολλανδίας, ενώ η Ελλάδα με 1.5 εκατ. ανέργους, απέκτησε μία νέα πόλη ανέργων, ανάλογη σε πληθυσμό με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια, η ασκούμενη περιοριστική πολιτική της <<εσωτερικής υποτίμησης>> κατέληξε σε αποτυχία και επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προτύπου ανάπτυξης με έρευνα, καινοτομία, τεχνολογία, ποιότητα παραγωγικής διαδικασίας-προϊόντων και υπηρεσιών, εργασιακών σχέσεων, κράτους-πρόνοιας, κλπ.
Διάφορες οικονομικές-πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, σε ρητορικό επίπεδο θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, στην πραγματικότητα επιβάλλουν δραματική μείωση των εισοδημάτων (μισθών, συντάξεων κ.λπ.) και κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Οι θυσίες που απαιτούνται δεν είναι για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, ούτε για τη σωτηρία της χώρας,τη διάσωση του ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι θυσίες απαιτούνται για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και η εξουσία του πάνω στην εργασία. Η κρίση χρέους χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης χάριν των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ταξικό χαρακτήρα, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και αξιοποιείται για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λσς που με τη σειρά τους βαθαίνουν την ύφεση, διογκώνοντας ξανά το χρέος και λειτουργώντας σαν ένας φαύλος κύκλος, καθώς απορροφά μεγάλο μέρος του παραγόμενου πλούτου. Επομένως δεν είναι διαχειρίσιμο και θα πρέπει να οργανώσουμε ένα εθνικό σχέδιο που θα επουλώνει τα τραύματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και θα αποκαθιστά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Αμφισβητούμε το χρέος ως χρέος των εργαζομένων, αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές και με δεδομένο ότι το ζήτημα του δημοσίου χρέους δεν είναι ελληνική ιδιομορφία, καταγγέλουμε τις δανειακές συμβάσεις. Αυτές είναι στοιχείο της καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου ορυκτού και φυσικού πλούτου.Να υψώσουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας φτιαγμένη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Οι διακηρύξεις του συντάγματος, των νόμων, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, του δικαιώματος στην απεργία κτλ, είναι η ζωντανή ελπίδα της εργατικής τάξης και η υποκριτική του κράτους και του κεφαλαίου δεν έχουν προοπτική και προϋποθέσεις επιτυχίας στην αντίσταση της εργατικής τάξης. Πρέπει να οργανώσουμε καλά και αυτήν την
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
3
αντίσταση και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στοχεύουμε στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής που θα κινείται στους παρακάτω άξονες :
1. Αποκατάσταση του νομοθετικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, της προσφυγής στον ΟΜΕΔ, του χρόνου εργασίας, της αποζημίωσης, των απολύσεων, της «εφεδρείας», κλπ., προκειμένου να αποκατασταθεί η συλλογικότητα του εργατικού δικαίου. Κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (12/2/2012) που μειώνει τον κατώτατο μισθό και ακυρώνει τον θεσμό και τη λειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) κλπ.Απαγόρευση των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις.
2. Στελέχωση και ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών επιθεωρήσεων εργασίας για την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου και καθιέρωση του θεσμού Συνήγορος του εργαζόμενου. Εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην «αγορά» εργασίας.
3. Ισόρροπη ανάπτυξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, μείωσης των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και της κρατικής επιχορήγησης, της κοινωνικής προστασίας και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και τα αντίστοιχα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Κ.Τ. και νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Ελλάδα με τη μεταμόρφωση του παραγωγικού συστήματος και πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με αύξηση των παραγωγικών, τεχνολογικών και των κοινωνικών υποδομών και επενδύσεων και όχι των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών.
4. Ψήφιση Προϋπολογισμού του 2015 με αύξηση των εσόδων από την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών και απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Χρηματοδοτική ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους, διαμέσου της αναδιανομής του εισοδήματος. Αύξηση των δαπανών για το κράτος πρόνοιας (παιδεία, υγεία, πρόνοια ,κλπ ) την απασχόληση και εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Ενίσχυση της προστασίας των ανέργων με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και διπλασιασμό του χρόνου χορήγησής του, συμπεριλαμβανομένων των εποχικά απασχολουμένων.
5. Ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικές, χρηματιστικές εταιρείες κλπ) με σκοπό την αποφυγή χρηματοπιστωτικών κρίσεων και όχι την «διάσωση» των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών από τους φορολογούμενους. Εισοδηματική στήριξη των δανειοληπτών (νοικοκυριά) και όχι στήριξη των τραπεζών με : α) χρηματοδότηση της επιπλέον επιβάρυνσης των νοικοκυριών πέραν του σημερινού επιτοκίου χορήγησης, β) ενίσχυση των νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους γ)
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
4
επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου με το ίδιο επιτόκιο, δ) διακοπή κάθε διαδικασίας κατάσχεσης και πλειστηριασμών.
6. Πάγωμα των τιμών στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης ώστε να παρεμποδιστεί η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να στηριχθεί η ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί την κυριότερη συνιστώσα της συνολικής ζήτησης. Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν την κατανάλωση χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών (σχολικά είδη, φάρμακα…).
7. Στήριξη της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και της επενδυτικής δραστηριότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (διαμέσου επιδότησης του επιτοκίου) για κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να θωρακιστούν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης με σκοπό τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ποιότητα της παραγωγής τους, την αύξηση της παραγωγικότητας, την εξωστρέφεια, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την αφαίρεση των επενδυτικών κεφαλαίων από τα φορολογούμενα κέρδη.
8. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των πολύ υψηλών εισοδημάτων. Ενιαία προοδευτική φορολογία για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών. Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα των ιδιοκτησιών των εξωχώριων εταιριών με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, της πολυτελούς κατανάλωσης και των διασυνοριακών μετακινήσεων κεφαλαίων. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και υψηλή φορολόγηση των επενδύσεων μέσω των δήθεν εξωχώριων εταιριών. Απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων, προκειμένου να αναπληρώσουν τα φορολογικά βάρη που επωμίστηκαν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας και των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν τα τελευταία έτη.
9. Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών για διαχρονική σταθερότητα και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες, με αναφορά στην αγορά ομολόγων, έντοκων γραμματίων, αγορά μετοχών, κεφάλαιο ίδρυσης και αύξησης κεφαλαίου Α.Ε. και ΕΠΕ, καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης, ονομαστικοποίησης όλων των μετοχών. Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και εφαρμογή των εκπτώσεων από τα έξοδα για ιατρικές, νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και τις δαπάνες των ατόμων με αναπηρία.
10. Αντικατάσταση του μοντέλου των αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με ένα μοντέλο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος που θα λειτουρούν στα πλαίσια ενός σύγχρονου εθνικού προγράμματος για τους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα για την πράσινη ανάπτυξη (ενέργεια, περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους).
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
5
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Ανατροπή των αντεργατικών και αδιέξοδων καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Δουλειές, ανάπτυξη, εργασία για τους ΝΕΟΥΣ και για ΟΛΟΥΣ.
Φραγμό στον καλπασμό της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και στην περιθωριοποίηση της κοινωνίας.
Κατάργηση των επιστρατεύσεων και των κυβερνητικών Συνταγματικών εκτροπών. Να μπει τέλος στην Κρατική βία μέσω των μηχανισμών καταστολής κάθε λαϊκής αντίδρασης.
Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Ποινικοποίηση των μονοπωλιακών συναλλαγών.
Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, των υπηρεσιών και επιχειρήσεων, όχι στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του Δημοσίου και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Όχι στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Υπεράσπιση του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιστροφή των κλεμμένων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, διεύρυνση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Καθιέρωση κοινωνικού πόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης.
Ενίσχυση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την υποστήριξη των ανέργων και των φτωχών.
Να πληρώσουν οι ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ! Αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και διοχέτευσαν τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλούτο στο εξωτερικό. Σεβασμό στο Ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους.
Την προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας. Του Δημόσιου και Εθνικού Πλούτου.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ Δημοκρατία, ανεξαρτησία, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική με τις απολύσεις, τη λιτότητα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ αγωνιστική δράση, μαζικοποίηση και ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα, όπως και ανάληψη πρωτοβουλιών από τη ΓΣΕΕ για εντονότερη αγωνιστική παρεμβατικότητα και διαμόρφωση ενός ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου με τα συνδικάτα της Ευρώπης, προκειμένου να αποτρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να παλέψουμε για μια Ευρώπη, της ειρήνης, της εργασίας, της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης.
Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα και τις ελληνικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από κοινωνική και εργασιακή αναλγησία, έκρηξη της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των αδιεξόδων και αποβλέπουν στο νέο μοντέλλο ανάπτυξης, όπου η εργατική δύναμη να γίνεται πάμφθηνη χωρίς δικαιώματα, εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά. Φυσικά αποσύρονται από την ελληνική οικονομία δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 65).
Ο εφιάλτης της περιοριστικής πολιτικής που ζούμε με την εσωτερική υποτίμηση την ανεργία και γενικότερα τις μνημονιακές πολιτικές, πρέπει να ανατροπεί και αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Σήμερα οι εργαζόμενοι, περισσότερο από οποτεδήποτε, χρειαζόμαστε την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Η ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζεται κατ'εντολή των τοκογλύφων δανειστών και της πλουτοκρατίας, ιδιωτικοποιεί τα οφέλη και κοινωνικοποιεί τα βάρη, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η αντικοινωνική ανισότητα αλλά και η αντιαναπτυξιακή προοπτική της.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καλούμαστε να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές για το όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των κοινωνιών και των πολιτών. Η επόμενη τριετία 2015-2017, θα είναι μια ακόμη δύσκολη περίοδος, στην οποία η μάχη πρέπει να είναι συντονισμένη και με προοπτική.
Σήμερα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα εκτός από την αγωνιστικότητα,την αξιοπιστία, τη φερεγγυότητα και τις επεξεργασμένες θέσεις, πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για να σταματήσουν να σηκώνουν τα βάρη της κρίσης εκείνοι που δεν τη δημιούργησαν και για να ανατραπούν οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, που μια ολόκληρη χώρα έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση και στην ανέχεια, χωρίς ελπίδα και προοπτική, σήμερα στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου μας, καλούμαστε όλοι μαζί να επεξεργαστούμε το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης της ΟΜΕ για την επόμενη τριετία προκειμένου να προασπίσουμε όχι μόνο τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών που ισοπεδώνονται, αλλά και την ίδια την αξιοπρέπεια της ζωής μας και των παιδιών μας, που συνεχώς φθίνει συνθήκες διαβίωσης και ποιότητα ζωής τριτοκοσμικών χωρών.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
Βασική προτεραιότητα για το Συνδικαλιστικό κίνημα είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της. Οι μνημονιακές πολιτικές της τρόικας, της πλουτοκρατίας και των ελληνικών κυβερνήσεων, με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών και την αύξηση της φορολογικής των επιβάρυνσης, έχουν οδηγήσει την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς ύφεσης και την κοινωνία σε πλήρη φτωχοποίηση μέσα από μια αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου.
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
2
Στην λεηλασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα διασφαλίζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή. Εδώ και 5 χρόνια τώρα,η μείωση των μισθών και ημερομισθίων δεν επέφερε μείωση τιμών, παρά μείωση της όποιας παραγωγικής βάσης, πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και εξαθλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας.
Την ίδια περίοδο (2009-2013), η Ευρώπη αυξάνει την ανεργία σε19 εκατ., όσο και ο πληθυσμός της Ολλανδίας, ενώ η Ελλάδα με 1.5 εκατ. ανέργους, απέκτησε μία νέα πόλη ανέργων, ανάλογη σε πληθυσμό με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια, η ασκούμενη περιοριστική πολιτική της <<εσωτερικής υποτίμησης>> κατέληξε σε αποτυχία και επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προτύπου ανάπτυξης με έρευνα, καινοτομία, τεχνολογία, ποιότητα παραγωγικής διαδικασίας-προϊόντων και υπηρεσιών, εργασιακών σχέσεων, κράτους-πρόνοιας, κλπ.
Διάφορες οικονομικές-πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, σε ρητορικό επίπεδο θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, στην πραγματικότητα επιβάλλουν δραματική μείωση των εισοδημάτων (μισθών, συντάξεων κ.λπ.) και κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Οι θυσίες που απαιτούνται δεν είναι για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, ούτε για τη σωτηρία της χώρας,τη διάσωση του ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι θυσίες απαιτούνται για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και η εξουσία του πάνω στην εργασία. Η κρίση χρέους χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης χάριν των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ταξικό χαρακτήρα, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και αξιοποιείται για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λσς που με τη σειρά τους βαθαίνουν την ύφεση, διογκώνοντας ξανά το χρέος και λειτουργώντας σαν ένας φαύλος κύκλος, καθώς απορροφά μεγάλο μέρος του παραγόμενου πλούτου. Επομένως δεν είναι διαχειρίσιμο και θα πρέπει να οργανώσουμε ένα εθνικό σχέδιο που θα επουλώνει τα τραύματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και θα αποκαθιστά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Αμφισβητούμε το χρέος ως χρέος των εργαζομένων, αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές και με δεδομένο ότι το ζήτημα του δημοσίου χρέους δεν είναι ελληνική ιδιομορφία, καταγγέλουμε τις δανειακές συμβάσεις. Αυτές είναι στοιχείο της καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου ορυκτού και φυσικού πλούτου.Να υψώσουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας φτιαγμένη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Οι διακηρύξεις του συντάγματος, των νόμων, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, του δικαιώματος στην απεργία κτλ, είναι η ζωντανή ελπίδα της εργατικής τάξης και η υποκριτική του κράτους και του κεφαλαίου δεν έχουν προοπτική και προϋποθέσεις επιτυχίας στην αντίσταση της εργατικής τάξης. Πρέπει να οργανώσουμε καλά και αυτήν την
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
3
αντίσταση και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στοχεύουμε στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής που θα κινείται στους παρακάτω άξονες :
1. Αποκατάσταση του νομοθετικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, της προσφυγής στον ΟΜΕΔ, του χρόνου εργασίας, της αποζημίωσης, των απολύσεων, της «εφεδρείας», κλπ., προκειμένου να αποκατασταθεί η συλλογικότητα του εργατικού δικαίου. Κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (12/2/2012) που μειώνει τον κατώτατο μισθό και ακυρώνει τον θεσμό και τη λειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) κλπ.Απαγόρευση των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις.
2. Στελέχωση και ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών επιθεωρήσεων εργασίας για την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου και καθιέρωση του θεσμού Συνήγορος του εργαζόμενου. Εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην «αγορά» εργασίας.
3. Ισόρροπη ανάπτυξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, μείωσης των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και της κρατικής επιχορήγησης, της κοινωνικής προστασίας και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και τα αντίστοιχα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Κ.Τ. και νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Ελλάδα με τη μεταμόρφωση του παραγωγικού συστήματος και πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης με αύξηση των παραγωγικών, τεχνολογικών και των κοινωνικών υποδομών και επενδύσεων και όχι των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών.
4. Ψήφιση Προϋπολογισμού του 2015 με αύξηση των εσόδων από την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών και απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Χρηματοδοτική ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους, διαμέσου της αναδιανομής του εισοδήματος. Αύξηση των δαπανών για το κράτος πρόνοιας (παιδεία, υγεία, πρόνοια ,κλπ ) την απασχόληση και εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Ενίσχυση της προστασίας των ανέργων με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και διπλασιασμό του χρόνου χορήγησής του, συμπεριλαμβανομένων των εποχικά απασχολουμένων.
5. Ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικές, χρηματιστικές εταιρείες κλπ) με σκοπό την αποφυγή χρηματοπιστωτικών κρίσεων και όχι την «διάσωση» των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών από τους φορολογούμενους. Εισοδηματική στήριξη των δανειοληπτών (νοικοκυριά) και όχι στήριξη των τραπεζών με : α) χρηματοδότηση της επιπλέον επιβάρυνσης των νοικοκυριών πέραν του σημερινού επιτοκίου χορήγησης, β) ενίσχυση των νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους γ)
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
4
επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου με το ίδιο επιτόκιο, δ) διακοπή κάθε διαδικασίας κατάσχεσης και πλειστηριασμών.
6. Πάγωμα των τιμών στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης ώστε να παρεμποδιστεί η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να στηριχθεί η ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί την κυριότερη συνιστώσα της συνολικής ζήτησης. Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν την κατανάλωση χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών (σχολικά είδη, φάρμακα…).
7. Στήριξη της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και της επενδυτικής δραστηριότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (διαμέσου επιδότησης του επιτοκίου) για κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να θωρακιστούν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης με σκοπό τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ποιότητα της παραγωγής τους, την αύξηση της παραγωγικότητας, την εξωστρέφεια, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την αφαίρεση των επενδυτικών κεφαλαίων από τα φορολογούμενα κέρδη.
8. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των πολύ υψηλών εισοδημάτων. Ενιαία προοδευτική φορολογία για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών. Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα των ιδιοκτησιών των εξωχώριων εταιριών με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, της πολυτελούς κατανάλωσης και των διασυνοριακών μετακινήσεων κεφαλαίων. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και υψηλή φορολόγηση των επενδύσεων μέσω των δήθεν εξωχώριων εταιριών. Απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων, προκειμένου να αναπληρώσουν τα φορολογικά βάρη που επωμίστηκαν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας και των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν τα τελευταία έτη.
9. Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών για διαχρονική σταθερότητα και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες, με αναφορά στην αγορά ομολόγων, έντοκων γραμματίων, αγορά μετοχών, κεφάλαιο ίδρυσης και αύξησης κεφαλαίου Α.Ε. και ΕΠΕ, καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης, ονομαστικοποίησης όλων των μετοχών. Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και εφαρμογή των εκπτώσεων από τα έξοδα για ιατρικές, νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και τις δαπάνες των ατόμων με αναπηρία.
10. Αντικατάσταση του μοντέλου των αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με ένα μοντέλο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος που θα λειτουρούν στα πλαίσια ενός σύγχρονου εθνικού προγράμματος για τους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα για την πράσινη ανάπτυξη (ενέργεια, περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους).
21 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
5
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Ανατροπή των αντεργατικών και αδιέξοδων καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Δουλειές, ανάπτυξη, εργασία για τους ΝΕΟΥΣ και για ΟΛΟΥΣ.
Φραγμό στον καλπασμό της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και στην περιθωριοποίηση της κοινωνίας.
Κατάργηση των επιστρατεύσεων και των κυβερνητικών Συνταγματικών εκτροπών. Να μπει τέλος στην Κρατική βία μέσω των μηχανισμών καταστολής κάθε λαϊκής αντίδρασης.
Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Ποινικοποίηση των μονοπωλιακών συναλλαγών.
Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, των υπηρεσιών και επιχειρήσεων, όχι στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του Δημοσίου και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Όχι στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Υπεράσπιση του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιστροφή των κλεμμένων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, διεύρυνση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Καθιέρωση κοινωνικού πόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης.
Ενίσχυση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την υποστήριξη των ανέργων και των φτωχών.
Να πληρώσουν οι ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ! Αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και διοχέτευσαν τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλούτο στο εξωτερικό. Σεβασμό στο Ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους.
Την προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας. Του Δημόσιου και Εθνικού Πλούτου.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ Δημοκρατία, ανεξαρτησία, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική με τις απολύσεις, τη λιτότητα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ αγωνιστική δράση, μαζικοποίηση και ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα, όπως και ανάληψη πρωτοβουλιών από τη ΓΣΕΕ για εντονότερη αγωνιστική παρεμβατικότητα και διαμόρφωση ενός ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου με τα συνδικάτα της Ευρώπης, προκειμένου να αποτρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να παλέψουμε για μια Ευρώπη, της ειρήνης, της εργασίας, της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου