08 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 7-3-2016


Αχαρνές, 7-3-2016
Α.Π. 36 / 7
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Ενημέρωση για τα θέματα της συνεδρίασης του Δ.Σ. ΙΓΜΕ της 2-3-2016 και τις εξελίξεις τους
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η βδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τα σοβαρά εργασιακά και λειτουργικά θέματα που μας απασχολούν, της Εφάπαξ Παροχής, του Εκτός Έδρας, καθώς και της Ασφάλισης Υγείας και Ατυχημάτων που συνδέεται άμεσα με την έγκριση και του προϋπολογισμού του ΙΓΜΕ για το 2016.
Εξίσου σημαντικές όμως αναδεικνύονται και οι εξελίξεις, τόσο σε ότι αφορά τη σημασία που έχει η μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε την Τετάρτη 2-3-16 στο ΔΣ του ΙΓΜΕ, όσο και σε ότι αφορά την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση που πάρθηκε για την Εφάπαξ Παροχή, που καθόρισε αποφασιστικά τη συζήτηση του θέματος την Παρασκευή 4-3-16 στο ΥΠΕΝ.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις, απόρροια της συστηματικής προετοιμασίας του  Σωματείου και της αγωνιστικής δράσης των εργαζόμενων, δρομολογήθηκαν στη βάση των αποφάσεων του ΔΣ του Σωματείου μας της προηγούμενης Τρίτης, 1-3-2016, όπως παρουσιάστηκαν και διευκρινίστηκαν στη διάρκεια της διεξοδικής ενημερωτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο Αμφιθέατρο του ΙΓΜΕ.
Σε υλοποίηση αυτών των αποφάσεων το προεδρείο του Σωματείου προχώρησε σε παράσταση προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ καθ. Δ. Μουντράκη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Ρ. Λειβαδάρο, με σκοπό να εκφραστεί η έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων για το γεγονός,
·      της άρνησης εισαγωγής στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ της επόμενης ημέρας, 2-3-2016, του θέματος που εισηγήθηκε, ήδη από τις 26-2-16, και σε συμφωνία με τη σχετική απόφαση του ΔΣ του Σωματείου, ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Δ.Σ του ΙΓΜΕ για την άμεση δρομολόγηση της διευθέτησης των δικαστικών απαιτήσεων συνταξιούχων και εργαζομένων του ΙΓΜΕ για την εφάπαξ παροχή (συμβόλαιο Νο 2438/0 του ΙΓΜΕ με την «ΕΘΝΙΚΗ»),
·      της εισαγωγής, αντιθέτως, από τον Γ.Δ/ντή στο ΔΣ θέματος για υποβολή αιτήματος έκδοσης ΚΥΑ με σκοπό τον καθορισμό ανώτατου αριθμού ημερών μετακίνησης εκτός έδρας για το 2016, υπονομεύοντας τις προοπτικές συνολικών ουσιαστικών ρυθμίσεων, και
·      της έλλειψης στοιχειώδους προόδου για το θέμα του νοσηλευτικού σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό, αλλά και για τα ακόμα ζωτικότερα θέματα των νέων έργων και των νέων προσλήψεων.
Στην συνάντηση αυτή, που καθόρισε και το πλαίσιο της συνάντησης με τον νομικό σύμβουλο του Υπουργού ΥΠΕΝ που ακολούθησε την Παρασκευή το μεσημέρι, προέκυψαν τα ακόλουθα.
1)     ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗ
Έγινε δεκτό τελικά από τον Πρόεδρο να εισαχθεί στο ΔΣ το θέμα που εμπρόθεσμα προτάθηκε από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων, αλλά εκτός της υφιστάμενης Ημερήσιας Διατάξεως, χωρίς να δεσμευτεί για την οποιαδήποτε θετική απόφαση σε αυτό το ΔΣ, αλλά σε μια συζήτηση που πιθανόν θα οδηγούσε σε λήψη απόφασης σε επόμενο ΔΣ.
Υπήρξε ωστόσο συμφωνία της Διοίκησης στην πρόσκληση των εκπροσώπων του Σωματείου και του ΕΣΤΥ, καθώς και των δικηγόρων των δικαιούχων, για να αναπτύξουν τις νομικές πλευρές του θέματος, όπως αυτό πλέον οριστικοποιείται μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Παγου υπέρ των δικαιούχων και κατά όλων των νομικών επιχειρημάτων του ΙΓΜΕ.
Έχοντας ωστόσο υπόψη τις αρχικές επιφυλάξεις και δισταγμούς της Διοίκησης στην εισαγωγή του θέματος με εισήγηση Γενικού Διευθυντή, ήταν αυτονόητη η ανησυχία συνταξιούχων και εργαζόμενων, που με τη μαζική τους παρουσία συμπαραστάθηκαν και ενίσχυσαν τους εκπροσώπους μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην θετική έκβαση της συνεδρίασης. Αποτέλεσμα αυτής της αταλάντευτης στάσης ήταν να υπάρξει τελικά απόφαση του ΔΣ, και μάλιστα ΟΜΟΦΩΝΗ, που περιλαμβάνει τα εξής :
Mε βάση την ως άνω απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε η από 30- 7-2014 αίτηση του ΙΓΜΕ κατά της υπ΄ αριθμ. 677/2014 απόφασης του Εφετείου Αθηνών, έγινε δεκτή αμετακλήτως η αγωγή του πρώην εργαζομένου του ΙΓΜΕ κ. Νικολάου Κακλαμάνη και κρίθηκε ότι το ΙΓΜΕ οφείλει να τον αποζημιώσει βάσει του ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική,
Επειδή η έκδοση της απόφασης αυτής προδικάζει την έκδοση και σωρείας άλλων αποφάσεων επί αγωγών με την αυτή ιστορική και νομική βάση με συνεπαγόμενο κόστος για το ΙΓΜΕ δεκάδων εκατομμυρίων €, το οποίο θα προσαυξάνεται συνεχώς με τόκους υπερημερίας επιβαρύνοντας έτι περεταίρω το δημοσιονομικό κόστος,
Επειδή η αντιμετώπιση του παραπάνω θέματος υπερβαίνει τα όρια του προϋπολογισμού και εν γένει των οικονομικών δυνατοτήτων του ΙΓΜΕ, απειλεί λόγω επικειμένων εκτελεστών αποφάσεων την λειτουργία του φορέα, αλλά και προκαλεί συνεχή και αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση,
Αποφασίζει ομόφωνα:
Να απευθυνθεί το Διοικητικό Συμβούλιο στη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, ώστε αυτό να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την επίλυση του εν λόγω θέματος, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον.
Η παρούσα απόφαση επικυρώνεται αυθημερόν.
Καθοριστικό ρόλο στην έκδοση της απόφασης έπαιξε η παρέμβαση των νομικών παραστατών των φορέων που έδωσαν επαρκείς και αδιαμφισβήτητες διευκρινίσεις για κάθε πτυχή του θέματος προς τους συμβούλους του ΔΣ, σε σημείο που ζητήθηκε από τον Γ.Δ/ντή η συνδρομή τους για τη διαμόρφωση της εισήγησης που του ανατέθηκε από το ΔΣ του ΙΓΜΕ να φέρει στην επόμενη συνεδρίασή του, για την οριστική τοποθέτηση του ΙΓΜΕ και σε ότι αφορά την μελλοντική άσκηση ενδίκων μέσων από το ΙΓΜΕ για τις υποθέσεις της εφάπαξ παροχής.
Με βάση αυτή την απόφαση δρομολογήθηκε για την Παρασκευή, 4-3-16, συνάντηση στο ΥΠΕΝ με τον νομικό σύμβουλο του Υπουργού και την παρουσία εκπροσώπων της Διοίκησης, των συλλογικών φορέων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων καθώς και των νομικών παραστατών τους. Στη συζήτηση αυτή για την ΕΘΝΙΚΗ αποφασίστηκε μέχρι τέλος της εβδομάδας να απαντήσει το Υπουργείο για την αποδοχή της έναρξης διαλόγου με στόχο την εξωδικαστική ρύθμιση του θέματος καθώς και των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Από τη πλευρά του Σωματείου τονίσθηκε ότι νομικά το θέμα έχει κλείσει, και επομένως η όποια προσφυγή για γνωμάτευση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα σήμαινε κωλυσιεργία και παρακώλυση της διαπραγμάτευσης, ότι ανεξάρτητα νομικών αιτιάσεων το θέμα αφορά εξίσου εργαζόμενους και συνταξιούχους, και επομένως ως ενιαίο θα το διαχειρισθούν οι εκπρόσωποι των φορέων.
2)     ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
Όπως εξηγήθηκε διεξοδικά στον Πρόεδρο και στον Γενικό Διευθυντή, το Σωματείο διαφωνούσε και διαφωνεί πλήρως με τη συζήτηση του θέματος στη βάση της εισήγησης του Γενικού που δεν προωθεί την διευθέτηση του θέματος με αναγνώριση από πλευράς του ΔΣ ότι το ΙΓΜΕ υπάγεται στις εξαιρέσεις του νέου νόμου, και την άμεση μετάθεση της ευθύνης οριστικής διευθέτησης του θέματος στο εποπτεύον Υπουργείο.
Με μόνη τη διαβίβαση στο Γραφείο Υπουργού αναλυτικών στοιχείων μετακινούμενου προσωπικού, η Διοίκηση συμφώνησε ότι δεν έχει ουσιωδώς προχωρήσει η δέσμευση του Υπουργού, να πραγματοποιηθεί η εξέταση του θέματος σε συνεργασία των νομικών συμβούλων του Υπουργού με τους αντίστοιχους του Σωματείου. Με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος και ο Γενικός αποδέχθηκαν την απόσυρση της εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, έως το ΔΣ της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η από κοινού (Υπουργείο – Σωματείο - Διοίκηση) προσπάθεια νομικής διερεύνησης και διευθέτησης του θέματος, κατ’ αρχάς στην κατεύθυνση της υπαγωγής του ΙΓΜΕ στις εξαιρέσεις του νέου νόμου, ή με την κατάθεση τροπολογίας στο νέο νόμο για την έρευνα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας όπως στη συνέχεια έγινε γνωστό από μέλος του ΔΣ του ΙΓΜΕ.
Θεωρούμε θετική την προσωρινή απόσυρση του θέματος και την αποδοχή ότι το θέμα θα εξετασθεί συνολικά με όλες τις παραμέτρους, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρούμε λόγω των μέχρι σήμερα ενεργειών του Γενικού Διευθυντή που σημαίνουν τη ντε φάκτο αποδοχή στην υπαγωγή του ΙΓΜΕ στις νέες μνημονιακές διατάξεις περί Εκτός – Έδρας αντί των εξαιρέσεων του.
Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε νέα απόπειρα εισαγωγής του θέματος, που θα σαλαμοποιεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις, δρομολογώντας επουσιώδεις διευθετήσεις.
Το σωματείο παράλληλα με τις κινητοποιήσεις που θα κάνει για την επίλυση του θέματος θα προσπαθήσει μέσα από τις επαφές με το Υπουργείο και για την προώθηση κατάλληλης τροπολογίας μέσω βουλευτών.
3)     ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ- ΥΓΕΙΑΣ
Είναι γνωστό ότι μετά τους επίμονους και τεκμηριωμένους αγώνες των εργαζομένων, η Διοίκηση και το Υπουργείο έχουν πεισθεί για την παράνομη προσπάθεια περικοπής μιας παροχής που επαναβεβαιώθηκε και με ΕΣΣΕ αλλά και με την τριμερή στο Υπουργείο Εργασίας και αποτελεί μισθολογική παροχή. Παρά την απόφαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ που αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος, έχει ανασταλεί η έγκριση του Προϋπολογισμού. Το αίτημα παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε και από τον νομικό σύμβουλο του Υπουργού την Παρασκευή για Νομοθετική ρύθμιση (η οποία δεν λύνει ουσιαστικά το θέμα, αλλά φαίνεται πως το διασφαλίζει για το 2016) είναι ακόμη σε φάση ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα ο προϋπολογισμός και να διακινδυνεύεται η μισθολογική μας κάλυψη για τον μήνα Απρίλιο. Κατόπιν αυτού το Σωματείο θα προχωρήσει και σε δικαστική προσφυγή για έκδοση προσωρινής διαταγής.
4)     ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
Για όλα τα υπόλοιπα θέματα με σοβαρότερα αυτά του πετσοκομμένου προϋπολογισμού, των προσλήψεων (των συμβασιούχων περιλαμβανομένων) και της έγκρισης των ερευνητικών προγραμμάτων δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος. Όλα κινούνται στη σφαίρα ατελέσφορων διαβουλεύσεων, που εκτιμούμε ότι οδηγούν σε επικράτηση των απόψεων μημνονιακών υπηρεσιακών παραγόντων που οδηγούν το ΙΓΜΕ στην περιθωριοποίηση και τον μαρασμό.
Θεωρώντας ότι οι Κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις δεν κρίνονται από τις προθέσεις τους αλλά από τα έργα τους, μετά από οκτώ μήνες παρουσίας της διαπιστώνουμε ότι κανένα από τα μεγάλα προβλήματα του ΙΓΜΕ δεν έχει ακόμα επιλυθεί.

Κρατώντας όπως πάντα μικρό καλάθι, αλλά με την αισιοδοξία, που δικαιολογεί η διαπίστωση, ότι όσες θετικές εξελίξεις προαναφέρθηκαν καθορίστηκαν από την επίμονη διεκδικητική παρουσία και παρέμβαση των εργαζομένων, δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά μας και την επιβίωση του ΙΓΜΕ, ξεκινώντας με συνέντευξη τύπου αύριο Τρίτη, 8-3-2016, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Αραπογιάννης

Γ. Βουγιουκαλάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: