23 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ 23 6 2016

Α.Π. 111/6.2

 

                                           Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 

Παρά την πετυχημένη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση και την αγωνιστική και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων και των συνταξιούχων του ΙΓΜΕ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεν έγινε ούτε αυτή τη φορά δυνατή η συνάντηση που έχει ζητηθεί εδώ και μήνες με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη, προκειμένου να ακουστούν από υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη οι θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη λειτουργία και το μέλλον του ΙΓΜΕ και την αντιμετώπιση των εργασιακών μας προβλημάτων.

Δυστυχώς, τίποτα συγκεκριμένο δεν δρομολογείται, ενώ Διοίκηση και Υπουργείο πετάνε συστηματικά την ευθύνη μεταξύ τους αφήνοντας άλυτα κρίσιμα ζητήματα όπως:
·           Τόσο για τις αναγκαίες προσλήψεις που ακόμα και η διορισμένη Διοίκηση του ΙΓΜΕ ζητά από την αρχή της θητείας πριν ένα ολόκληρο χρόνο, ενώ με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας μνημονιακής εξαετίας, έχει χαθεί ένα δυσαναπλήρωτο μέρος της τεχνογνωσίας του ΙΓΜΕ, που μόνο με προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού μπορεί να αντιμετωπιστεί.
·           Τόσο για το ξεκίνημα των ζωτικής σημασίας ερευνητικών – αναπτυξιακών έργων ΕΣΠΑ του ΙΓΜΕ, ενώ εντείνονται οι ανάγκες του λαού μας για κρίσιμους φυσικούς πόρους (νερά, μεταλλεύματα, ενέργεια που αναζητά και εντοπίζει το ΙΓΜΕ), καθώς και για ολοκληρωμένες σύγχρονες γεωλογικές υποδομές (έντυπα και ψηφιακά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα και χάρτες που παράγει το ΙΓΜΕ).
·           Τόσο και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εργαζόμενων και συνταξιούχων, για τα οποία μάλιστα επίκεινται κατασχετήρια που θα μπλοκάρουν κάθε λειτουργία του ΙΓΜΕ, ενώ οι τόκοι υπερημέρειας αυξάνονται δραματικά επιβαρύνοντας άσκοπα και αδικαιολόγητα τα δημόσια οικονομικά.

Αυτή η απάθεια Διοίκησης και Υπουργείου, όχι μόνο μας εκπλήσσει, αλλά και μας ανησυχεί, αφού η παραπομπή επίλυσης αυτών των υπαρξιακών προβλημάτων του ΙΓΜΕ σε κάποιο αόριστο μέλλον, επιτείνει τα προβλήματα καθιστώντας μη αναστρέψιμη την ανησυχητική πορεία του Ινστιτούτου.

Τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα ευχολόγια και η επίδειξη φραστικής συμπάθειας από τους κυβερνητικούς παράγοντες, όχι μόνο δε μας παραπλανούν, αλλά εντείνουν την ανησυχία μας ότι η κυβέρνηση, είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να στηρίξει την ουσιαστική αναγέννησή του, καθιστώντας κενό γράμμα τη θεσμική επανασύσταση του.
Μήπως τελικά ξαναγίνονται ανεπιθύμητοι, όπως επί Παπακωνσταντίνου, δημόσιοι φορείς σαν το ΙΓΜΕ, ταγμένοι να υπηρετούν το πραγματικό δημόσιο συμφέρον της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας με προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας;

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι:
·           Καταγγείλαμε την παραπομπή των Προεδρείων στον νομικό σύμβουλό του, ο οποίος όμως δεν είχε καμιά εξουσιοδότηση να μεταφέρει την οποιαδήποτε θέση του Υπουργείου.
·           Καταγγείλαμε επίσης το γεγονός ότι ακόμα και γι’ αυτή τη συνάντηση έπρεπε νωρίτερα να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης η παρουσία και των από κοινού δύο νομίμων εκπροσώπων των δύο σωματείων.
·           Απαιτήσαμε τον καθορισμό συνάντησης με τον Υπουργό σε συγκεκριμένο χρόνο, χωρίς καμιά προς το παρόν ανταπόκριση.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά  αποκομίσαμε απλές προσωπικές εκτιμήσεις και ευχολόγια.

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση της «αριστεράς» αφήνει το ΙΓΜΕ, το μοναδικό φορέα του ορυκτού πλούτου, στην τύχη του.

Οι εργαζόμενοι όμως του ΙΓΜΕ, που με τους μακρόχρονους αγώνες τους κατάφεραν να το επανασυστήσουν και λαβωμένο να το κρατούν όρθιο στους καιρούς των μνημονίων, ξέρουν ένα μόνο δρόμο: το δρόμο του ΑΓΩΝΑ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

ΤΟ ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: