25 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 - 7 – 2016 Α.Π. 130/7

Αχαρνές, 25 - 7 – 2016
Α.Π. 130/7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΘΕΜΑ:    Ενέργειες για επίλυση του προβλήματος των όρων Εκτός Έδρας μετακινήσεων με το Σ/Ν «Υδρογονανθράκων». Εξελίξεις για την ΕΘΝΙΚΗ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με την πρόσφατη επιστολή 125/6.3/12-7-2016 του Συνδικάτου προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ που σας κοινοποιήθηκε, ενημερωθήκατε για την αθέτηση της δέσμευσης που μας δόθηκε, ότι θα λυνόταν το θέμα των προϋποθέσεων της εκτός έδρας διανυκτέρευσης με διάταξη στο σχέδιο του μετέπειτα νόμου 4405/2016 «Κύρωση της Απόφασης του Συμβουλίου 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες διατάξεις», επειδή “δεν πρόλαβαν” να καταθέσουν τη νομοτεχνική βελτίωση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι με τη διάταξη που ψηφίστηκε, όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα με τα χιλιομετρικά όρια για την εκτός έδρας διανυκτέρευση, αλλά η συγκεκριμένη διατύπωσή του το περιέπλεξε ακόμα περισσότερο.
Επειδή έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις, το Συνδικάτο αναγνωρίζοντας τη βαθύτατη πολιτική διάσταση του θέματος (δεν μπορεί να υπάρξει ΙΓΜΕ χωρίς εξασφάλιση της δυνατότητας και λειτουργικών όρων εκτός έδρας απασχόλησης) συνέχισε επίμονα την προσπάθεια για τη νομοθετική αντιμετώπιση όλων των προβληματικών ρυθμίσεων του μνημονιακού ν. 4336/2015, εν όψει πλέον του νέου σχεδίου νόμου «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις» που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.
Έχοντας ήδη ετοιμαστεί από το Συνδικάτο σχέδιο τροπολογίας και αιτιολογικής έκθεσης, έγιναν συναντήσεις και ενημερώθηκαν όλα τα κόμματα της Βουλής πλην Χ.Α. (για πολιτικούς λόγους),
Ø   τόσο για την παράλογη λειτουργία των ρυθμίσεων του εκτός έδρας που θα αφήσει ανολοκλήρωτα τα έργα (ούτε η μετακίνηση με διανυκτέρευση όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων προσωπικού διασφαλίζεται, ούτε οι ημέρες μετακίνησης επαρκούν), θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία και σοβαρότητα του ΙΓΜΕ και του Υπουργείου,
Ø   τόσο για τις ρυθμίσεις χρήσης ΙΧ, που λειτουργούν ως αντικίνητρο στη χρησιμοποίησή του από συναδέλφους αφού η Υπηρεσία δεν θα εξασφαλίζει τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση της εργασίας,
Ø   όσο και για την ανάγκη ρύθμισης της ημερήσιας αποζημίωσης στα 56 ευρώ, δεδομένων των ειδικών δυσμενών και απαιτητικών συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ.
Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων αντελήφθησαν αυτά τα δίκαια και λογικά αιτήματά μας ως λειτουργικά προβλήματα του ΙΓΜΕ, και υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν την τροπολογία που τους δώσαμε.
Ήδη το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ την κατέθεσαν στις 20-7-2016 (επισυνάπτονται), ενώ η ΝΔ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και το ΠΟΤΑΜΙ υποσχέθηκαν ότι θα την στηρίξουν στην ολομέλεια. Οι ΑΝΕΛ δεν μας απάντησαν προς το παρόν, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κατατεθεί τροπολογία από την Βουλευτή κα Ιγγλέζη η οποία μας είπε ότι βρίσκει λογικά τα αιτήματα μας.
Στο blog του Συνδικάτου μπορείτε να δείτε το βίντεο με την παρέμβασή μας και τις τοποθετήσεις από ορισμένα κόμματα (http://syndikatoigme.blogspot.gr/).

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, μετά από νέα διαβεβαίωση του Υπουργείου, μέσα στην εβδομάδα θα οριστούν εκπρόσωποι από την Διοίκηση και το Υπουργείο για το ζήτημα της ΕΘΝΙΚΗΣ.

Συνάδελφοι,
Επειδή καμία νέα δικαιολογία δεν θα είναι αποδεκτή, παραμένουμε σε αγωνιστική επιφυλακή για να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, τόσο για το Εκτός Έδρας όσο και για την ΕΘΝΙΚΗ.
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Ο Αντιπρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας
    
Χάρης Σμυρνιώτης
 
Γιάννης Μαυρογιάννης

Συνημμένα: Τροπολογίες 561 και 562/20.7.2016 από ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα







Δεν υπάρχουν σχόλια: