27 Ιουλίου 2016

Ψηφισθείσα τροπολογία για Εκτός Έδρας του ΙΓΜΕ στην Βουλή 25/7/2016

Αχαρνές, 26 - 7 – 2016
Α.Π. 131/7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ:      Ψηφισθείσα τροπολογία για Εκτός Έδρας του ΙΓΜΕ στην Βουλή 25/7/2016

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Από όλα τα θέματα που έχουμε θέσει προς ρύθμιση (κοινοί όροι του τεχνικού προσωπικού με γεωτεχνικούς & μηχανικούς, υπέρβαση των 60 ημερών, ημερήσια στα 56€, αποζημίωση ατυχημάτων με χρήση ΙΧ), στο χθεσινό νομοσχέδιο στη Βουλή ψηφίστηκε τελικά μόνο το πρώτο και στοιχειώδες θέμα για να διορθωθεί η δυσλειτουργία για την εκτέλεση των έργων του ΙΓΜΕ που δημιουργείται από την υπάρχουσα μνημονιακή νομοθεσία του ν.4336/15.
Ειδικότερα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην Χ.Α. (παρών) η τροπολογία του Υπουργείου με γενικό αριθμό 582 και ειδικό αριθμό 52, που επισυνάπτουμε.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης δήλωσε επίσημα ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής στην συνεδρίαση της Βουλής, σχετικά με την πληρέστερη τροπολογία του Συνδικάτου που κατατέθηκε από ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ:
Νομίζω, λοιπόν, ότι συμφωνώ με τη λογική της κατατεθείσας τροπολογίας. Σας λέω, όμως, ότι ήδη βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο και εάν δεν προλάβουμε να το κάνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο, τότε σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα κατατεθεί τις προσεχείς μέρες, θα ενσωματωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Αξιοποιώντας κάθε δήλωση, κάθε δυνατότητα και κάθε πολιτική διαθεσιμότητα, το προεδρείο του Συνδικάτου θα συνεχίσει την επαφή με τα κόμματα και την κυβέρνηση για την προώθηση και επίλυση, τόσο των λοιπών παραμέτρων του Εκτός Έδρας, όσο και των υπόλοιπων σημαντικών θεμάτων του ΙΓΜΕ, με βασικότερο τις προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού. Η καθημερινή διαπίστωση της αναγνώρισης από την κοινωνία της αναγκαιότητας του Ινστιτούτου (Δήμοι, Περιφέρειες, κλπ) δικαιολογεί την αποφασιστική και αγωνιστική διεκδίκηση της πρόσληψης νέων συναδέλφων στο ΙΓΜΕ.
Παραμένουμε σε αγωνιστική επιφυλακή για να γίνουν πράξη οι δημόσιες υποσχέσεις του Υπουργού για το θέμα του Εκτός Έδρας, αλλά και για την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΘΝΙΚΗΣ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ο Αντιπρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας
    
Χάρης Σμυρνιώτης
 
Γιάννης Μαυρογιάννης

Συνημμένα:  
Αποσπάσματα από τις ομιλίες βουλευτών - υπουργού σχετικα με το ΙΓΜΕ και άρθρο 67 νέου νόμου με την Τροπολογία 582/52.



Συνημμένο 1.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΞΗ΄
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΓΜΕ
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (ΣΥΡΙΖΑ):
Έχουμε και άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν την ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης, σώματος επιθεωρητών, περιβάλλον, δόμησης, ενέργειας και μεταλλείων, ρυθμίσεις σχετικά με το ΙΓΜΕ και ΕΚΠΑΑ. Γνωρίζουμε ότι στις 24-6-2015 ανασυστάθηκε το ΙΓΜΕ και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οφείλεται και στη βούληση της Κυβέρνησης αλλά και στους αγώνες που έκαναν οι εργαζόμενοι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ):
Το Υπουργείο έχει σήμερα στη διάθεσή του -ήταν έτοιμο από τον Οκτώβριο του 2014- έναν πλήρη φάκελο που καταγράφει ότι από τους εκατόν έντεκα δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους, μετά από μια πολύ σοβαρή δουλειά τριών ετών που είχε γίνει από στελέχη του Υπουργείου και του ΙΓΜΕ, σήμερα η πατρίδα μας μπορεί να προκηρύξει είκοσι διεθνείς διαγωνισμούς για αξιοποίηση δημόσιων μεταλλευτικών χώρων και έντεκα διεθνείς διαγωνισμούς για δημόσιους χώρους βιομηχανικών ορυκτών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ (ΚΚΕ):
Η δεύτερη τροπολογία αφορά το ΙΓΜΕ. Η επανασύστασή του θα μείνει «κενό γράμμα» στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δυσκολεύουν το ερευνητικό του έργο. Από τη μέχρι σήμερα στάση της Κυβέρνησης προκύπτει ότι το ενδιαφέρον για την ουσιαστική λειτουργία είναι υποκριτικό, αφού όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το Ινστιτούτο, όπως οι προσλήψεις νέου προσωπικού, η παραγωγική αξιοποίησή του σε ερευνητικά προγράμματα, η αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων παραμένουν.
Ζητούμε, λοιπόν, και οι δυο τροπολογίες να γίνουν αποδεκτές, γιατί αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ):
Δεχθήκαμε αυτές τις τροπολογίες και δεν έχουμε κάνει ακόμα δεκτή την τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ που είναι πολύ λογική. Σας έχω μιλήσει για τα αιτήματά τους στις Επιτροπές. Μάλιστα, προσπάθησα να συνεργαστώ με τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο δεν βρήκα ανταπόκριση ώστε να καταθέταμε μία από κοινού τροπολογία. Τελικά κατέθεσε το ΚΚΕ, κατέθεσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ελπίζουμε να την κάνετε δεκτή. Το ιδανικό θα ήταν, όμως, όλοι μαζί, όλα τα κόμματα, να καταθέταμε από κοινού τροπολογία, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη ισχύ και να δείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό όλων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):
Θέλω να αναφερθώ στην τροπολογία που κατατέθηκε για το ΙΓΜΕ. Έχω πολλές φορές συναντηθεί με τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ και γνωρίζετε ότι αυτή τη συζήτηση την κάνουμε επειδή υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση. Διότι γνωρίζετε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν οριστικά βάλει ταφόπλακα –βέβαια στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και η ανάσταση- στο ΙΓΜΕ. Γνωρίζετε τις δυσκολίες που έχουμε αυτή τη στιγμή και μέσα σε ποιο περιβάλλον λειτουργούμε.
Υπάρχει, όμως, η υπό επεξεργασία τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα της αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του επαγγέλματος των ανθρώπων που απασχολούνται στο ΙΓΜΕ έτσι ώστε να μπορούν να υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο γενικό χρόνο για εκτός έδρας, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει και τη δυνατότητα σε όλες τις ειδικότητες να βρίσκονται εκτός έδρας. Δηλαδή, ένας γεωτρυπανιστής πρέπει να έχει και έναν οδηγό να τον μεταφέρει εκεί που θα πάει. Αυτές, λοιπόν, τις ανάγκες ερχόμαστε να καλύψουμε με τροπολογία την οποία ενδεχομένως να μπορέσουμε να την καταθέσουμε και μέσα στην παρούσα συνεδρίαση.
Νομίζω, λοιπόν, ότι συμφωνώ με τη λογική της κατατεθείσας τροπολογίας. Σας λέω, όμως, ότι ήδη βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο και εάν δεν προλάβουμε να το κάνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο, τότε σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα κατατεθεί τις προσεχείς μέρες, θα ενσωματωθεί η συγκεκριμένη τροπολογία.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΓΛΕΖΗ (ΣΥΡΙΖΑ): 
Και θα ήθελα να πω δύο λόγια και για το ΙΓΜΕ. Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε σήμερα την τροπολογία, διότι πραγματικά το ΙΓΜΕ είναι ένας οργανισμός, μια υπηρεσία που έχει προσφέρει σοβαρό έργο και υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω του ότι δεν μπορούν να έχουν εκτός έδρας αρκετές ημέρες, να χαθούν και έργα τα οποία έχει αναλάβει το ΙΓΜΕ, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά. Ελπίζω ότι σύντομα θα λυθεί αυτό το θέμα και θα λυθεί σε σωστή κατεύθυνση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να μιλήσω για ένα λεπτό. Πρόκειται για την τροπολογία που σας έλεγα και στην παρέμβασή μου και αφορά το ΙΓΜΕ και ουσιαστικά αποσαφηνίζει ότι καλύπτονται με τα έξοδα για εκτός έδρας όλες οι ειδικότητες που συμμετέχουν στα συνεργεία που στέλνουν τα ΙΓΜΕ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ (ΚΚΕ):
Για την τροπολογία που αφορά το ΙΓΜΕ, αντιμετωπίζετε μόνο ένα από τα ζητήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι. Είναι σε θετική κατεύθυνση και εμείς θα το ψηφίσουμε. Όμως, πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα ζητήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.


Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 582 και ειδικό αριθμό 52 ως έχει;
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Δεκτή, δεκτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Παρών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ: Δεκτή, δεκτή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: