19 Μαΐου 2017

Ανάγκη πρωθυπουργικής παρέμβασης για τη ύπαρξη του ΙΓΜΕ


Αχαρνές, 19 - 5 – 2017
Α.Π.  83/6.3


ΠΡΟΣ:   -   Πρόεδρο της Κυβέρνησης,κ. Α. Τσίπρα

ΚΟΙΝ:   -   Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη
           -   Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη
           -    Υπ. Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο
           -    Υπ. Εργασίας, κα. Ε. Αχτσιόγλου
           -    Αν. Υπ. Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη
                                     

ΘΕΜΑ:    Ανάγκη πρωθυπουργικής παρέμβασης για τη ύπαρξη του ΙΓΜΕ

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί σε μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση, οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών αντιμετωπίζουν επιπλέον και το φάσμα της επιστημονικής και κοινωνικής απαξίωσης, με την ερευνητική αγρανάπαυση στην οποία βρίσκονται για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην καθυστέρηση χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων του, αλλά και στις συνεχώς αυξανόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες που στην ουσία παραλύουν την λειτουργία του.
Δυστυχώς όμως σήμερα το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο, αφού με αφορμή ή πρόσχημα ένα σοβαρό πρόβλημα χρέους το ΙΓΜΕ οδηγείται σε ντε φάκτο κατάργηση.
Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι για δύο σχεδόν μήνες το ΙΓΜΕ βρίσκεται χωρίς Διοίκηση, οι εργαζόμενοι χωρίς μισθό και το Ινστιτούτο σε πλήρη παύση λειτουργίας όλων των έργων και υποχρεώσεων προς Δήμους, Περιφέρειες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιώτες, μετά την παραίτηση της Διοίκησης στο τέλος του Μάρτη, λόγω δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του Ινστιτούτου, σε υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζόμενους του φορέα μας.
 Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Διοίκηση επί ενάμιση χρόνο προειδοποιούσε για την επερχόμενη οικονομική κρίση του Ινστιτούτου, τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, όχι μόνο αδιαφόρησαν για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά ούτε καν αξιοποίησαν τη σχετική σύσταση του Υπουργείου Εργασίας για έναν ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους, νυν και πρώην, και κυρίως τις προτάσεις τους για μια εξωδικαστική διευθέτηση του προβλήματος. Προς διασαφήνιση των ανωτέρω, σας διαβιβάζουμε συνημμένα σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του ΙΓΜΕ (συνημμ. 1 και 2), πρόταση συμφιλίωσης του Υπ. Εργασίας (συνημμ. 3), καθώς και προειδοποιητικό έγγραφο του Γεν. Διευθυντή ΙΓΜΕ (συνημμ. 4) και έγγραφο του Συνδικάτου (συνημμ. 5) προς το ΥΠΕΝ, που δυστυχώς δεν έτυχαν αντιμετώπισης ανάλογης με τη σοβαρότητα του θέματος. 
Είναι ήδη βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολύς κόπος και προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στην επιχειρησιακή αξιοπιστία και στο κύρος του Ινστιτούτου. Η παράταση όμως της αδράνειας του εποπτεύοντος Υπουργείου, όχι μόνο στο να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης του ΙΓΜΕ, αλλά έστω να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη θεσμική και νομική υποχρέωση διορισμού Διοίκησης, επαναλειτουργίας του Ινστιτούτου και καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζόμενων, σύντομα θα καταστήσει τη ζημιά μη αναστρέψιμη, ιδιαίτερα εάν υποκρύπτει σχεδιασμούς για θεσμικές αλλαγές του ΙΓΜΕ, κυοφορούμενες ερήμην των εργαζόμενων και όλης της Ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να έχει γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πολιτική βούληση της κυβέρνησής σας να αποτελέσει το ΙΓΜΕ έναν κρίσιμο φορέα στήριξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας (όπως συστηματικά διακηρύσσατε πριν τις εκλογές του 2015), που χάρη και στις συνεχείς αγωνιστικές προσπάθειες των εργαζόμενων εκφράστηκε με την επανίδρυση του Ινστιτούτου τον Ιούνιο του 2015, φοβούμαστε ότι θα καταστεί κενό γράμμα, ενδεχομένως δε να αναιρεθεί πλήρως με την επαπειλούμενη διάλυση του ιστορικού φορέα έρευνας του Ορυκτού Πλούτου και σύμβουλου της Πολιτείας.

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, έχοντας πλέον εξαντλήσει χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, κάθε μέσο αγωνιστικής παρέμβασης και κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τα αρμόδια Υπουργεία, κυρίως δε με τη βεβαιότητα ότι είστε πλήρως ενήμερος για την 60χρονη δημιουργική ιστορία του Ινστιτούτου, αλλά και ότι συμμερίζεστε τη αναγκαιότητα όχι απλά συνέχισης του έργου και του ρόλου του Ινστιτούτου στην επόμενη περίοδο την ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και ενίσχυσης του (ιδιαίτερα με προσλήψεις), θεωρούμε αναγκαία τη δική σας πλέον παρέμβαση για την άμεση επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υφιστάμενης κρίσης.
Παραμένοντας σε αγωνιστική ετοιμότητα, είμαστε παράλληλα στη διάθεση σας, για κάθε διευκρίνιση, θεωρώντας απόλυτα χρήσιμη μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατό, τόσο για τη διεξοδικότερη ενημέρωσή σας για τα παραπάνω θέματα, όσο και για την παρουσίαση των εκτιμήσεων του Συνδικάτου για την ουσιαστική αναβάθμιση του Ινστιτούτου.

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Μπάτης

Γιάννης Μαυρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: