12 Μαΐου 2017

Έως πότε θα συνεχίζεται η λειτουργική παραλυσία του ΙΓΜΕ;

Αχαρνές, 11 - 5 – 2017
Α.Π. 75 / 6.3


ΠΡΟΣ:   Κόμματα & Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Γραφεία Κοινοβουλευτικών Ομάδων
1.    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
2.    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
3.    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
4.    ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
5.    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
6.    ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
7.    ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΘΕΜΑ:    Έως πότε θα συνεχίζεται η λειτουργική παραλυσία του ΙΓΜΕ;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Πριν δύο βδομάδες σας ενημερώσαμε με αναλυτικό υπόμνημά μας για την οικονομική ασφυξία και τη διοικητική και λειτουργική παραλυσία στην οποία έχει περιέλθει το ΙΓΜΕ, η οποία συνεχίζεται για έβδομη πλέον εβδομάδα, μετά την παραίτηση της προηγούμενης Διοίκησης, χωρίς να έχει ακολουθήσει διορισμός νέας.
Ήδη οι 200 εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ να παραμένουν απλήρωτοι για δεύτερο μήνα, όλα τα προς υλοποίηση ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα προϋπολογισμού άνω του 1.500.000€ έχουν σταματήσει, όπως και η ουσιαστική εμπλοκή του Ινστιτούτου στην εκτέλεση των έργων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000€, η υλοποίηση των οποίων μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική ώθηση για την αναβάθμιση του Ινστιτούτου.
Οι συνεχείς πιέσεις των εργαζόμενων προς το εποπτεύον Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών, για την επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ, δεν οδήγησαν προς το παρόν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν παρουσιάζεται εκ μέρους των κυβερνητικών παραγόντων, ούτε ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης της διοικητικής και οικονομικής κρίσης του Ινστιτούτου, γεγονός που μας δημιουργεί εύλογη ανησυχία και ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Υπουργού.
Σε συνέχεια της ομόθυμης συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από τα κόμματά σας για το έργο του ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους, τόσο κατά την πρόσφατη ημερίδα του Συνδικάτου στις 6-4-2017, όσο και κατά την τελευταία άμεση ενημέρωσή σας στη Βουλή, αναμένουμε πλέον τα αποτελέσματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκείται προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ με τις ερωτήσεις που ήδη κατέθεσαν το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, καθώς και με την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, της οποίας όμως ο κ. Σταθάκης ανέβαλε δυστυχώς τη συζήτηση.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σας καλούμε εκ νέου για κάθε νέα και επείγουσα παρέμβασή σας προς την Κυβέρνηση, τόσο εντός όσο και εκτός βουλής:
·           Για την άμεση επαναλειτουργία του Ινστιτούτου με τον διορισμό Διοίκησης και τη διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση του για τη συνέχιση του ερευνητικού έργου και όλων των επιστημονικών και γνωμοδοτικών δράσεων του Ινστιτούτου, καθώς και την ουσιαστική εμπλοκή του στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
·           Για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Ινστιτούτου με την επίσπευση προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού  τουλάχιστον 45 επιστημόνων, τεχνικών αλλά και διοικητικο-οικονομικού προσωπικού που έχουν υπογραφεί από την Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ  .
·           Για την κατάρτιση ενός σχεδίου συνολικής και οριστικής αντιμετώπισης των οικονομικών υποχρεώσεων του Ινστιτούτου προς τους εργαζόμενους, νυν και πρώην, το οποίο να μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας αξιοπρεπούς και φερέγγυας διαπραγμάτευσης με στόχο μιαν έντιμη συμφωνία κυβέρνησης και ενδιαφερομένων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και πρόσθετη πληροφορία. 



Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Μπάτης

Γιάννης Μαυρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: