28 Ιουλίου 2017


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Αθήνα, 27/7/2017

Συνάδελφοι,
Οι κυριότερες εξελίξεις, μετά το προηγούμενο ενημερωτικό σημείωμά μας της 22/7/17, είναι οι εξής:
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 24/7 (για όσους δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν) εκτιμήθηκε η κατάσταση που αφορά στο πρόβλημα της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών και εγκρίθηκαν οι προτάσεις δράσης του Δ.Σ. για κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ και στη συνέχεια στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν υπήρχαν σαφείς θετικές εξελίξεις, καθώς και η εντατικοποίηση των επαφών με τις Κ.Ο. και τους βουλευτές του Κοινοβουλίου.
Σε ότι αφορά στην ημερομηνία των κινητοποιήσεων, αυτή αποφασίστηκε να συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς είχε προγραμματιστεί η σύγκλιση δύο Δ.Σ. του ΙΓΜΕ, την Τρίτη 25/7 και την Τετάρτη 26/7 και εκκρεμούσαν οι ορισμοί των συναντήσεων με τους βουλευτές και τις Κ.Ο.
Το πρώτο θετικό αποτέλεσμα των επαφών με το Κοινοβούλιο ήταν η κατάθεση της Ερώτησης εκ μέρους των βουλευτών της ΔΗΣΥ, Κεγκέρογλου και Μανιάτη, η οποία σας έχει ήδη κοινοποιηθεί.
Το πρωί της 25/6 έγινε ξανά συνάντηση του προεδρείου με τη Γ.Δ., η οποία μας ενημέρωσε ότι εντείνονται οι επαφές και διαβουλεύσεις με τράπεζες για τη διερεύνηση δυνατών διεξόδων. Ζητήθηκε η παράσταση του Δ.Σ. του Συνδικάτου στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ ώστε να ενημερωθεί το νέο Δ.Σ. για τα προβλήματα του ΙΓΜΕ και τα αιτήματα του Συνδικάτου.
Παράλληλα συντάχθηκε επιστολή προς τις Κ.Ο. των κομμάτων και τους βουλευτές, η οποία σας κοινοποιήθηκε ήδη.
Στην παράσταση του Δ.Σ. του Συνδικάτου στην πρώτη Συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. τέθηκαν τα παρακάτω κύρια σημεία διεκδικήσεων και με σειρά προτεραιότητας:
1. Εξασφάλιση της ασφαλούς κίνησης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ για την ομαλή μισθοδοσία μας και την άμεση έναρξη των εργασιών εκτέλεσης των εν ισχύ ερευνητικών έργων και προγραμμάτων.
2. Εξασφάλιση της ταχείας εκταμίευσης των πόρων χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κ.α.) και άμεσης έγκρισης όσων εκκρεμούν (χαρτογράφηση, πληροφορική), ώστε να επανεκκινήσει επιχειρησιακά το ΙΓΜΕ.
3. Άμεση λύση των εκκρεμοτήτων κρίσιμων εργασιακών - μισθολογικών προβλημάτων (25%, ασφαλιστήριο συμβόλαιο Υγείας και ατυχημάτων, ανθυγιεινό, κίνηση Ε.Ε., αναλογική βαθμολογική κατάταξη στο ενιαίο ) μέσω ΟΜΕΔ - ΣΣΕ.
4. Βιώσιμη και τελεσίδικη λύση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων του συμβολαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής (εφάπαξ παροχή αποχώρησης) ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΙΓΜΕ.
5. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις επείγουσες τρέχουσες ανάγκες (υπάρχει πρόταση για 45 άτομα με κατ’ αρχήν έγκριση από το ΥΠΕΝ).
Κατά τη διάρκεια της παράστασης πληροφορηθήκαμε ότι παραλήφθηκε η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας, (επισυναπτόμενο) η οποία είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή της EUROBANK.
Ο Γ.Δ. μας ενημέρωσε κατά την παράσταση ότι το ίδιο απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Γ.Δ. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δοθούν κατευθύνσεις.
Αργά το ίδιο βράδυ, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου ενημέρωσε τον συν. Μπάτη ο οποίος μας πληροφόρησε άμεσα ότι εισάγεται για συζήτηση στη Βουλη την Πέμπτη 27/7 ΝΣ για τους ΟΤΑ – ΔΕΥΑ, στο οποίο έχουν περιληφθεί και δύο τροπολογίες του ΥΠΕΝ, γεγονός που θα καθιστούσε δυνατή την προσθήκη και πιθανής τροπολογίας για το ΙΓΜΕ.
Αμέσως το προεδρείο συνέταξε τα παρακάτω ηλεκτρονικά μηνύματα προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητή του ΝΣ κ. Πρατσόλη , τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη και το Γ.Δ. του ΙΓΜΕ:
Εξέταση δυνατότητας διεύρυνσης τροπολογιών ΥΠΕΝ στο ΝΣ για ΔΕΥΑ – ΟΤΑ
Προς κ.κ.
Πρατσόλη ,
Υπουργό ΠΕΝ Σταθάκη
Γ.Δ. του ΙΓΜΕ
μόλις ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη δύο τροπολογιών του ΥΠΕΝ στο ΝΣ για ΔΕΥΑ - ΟΤΑ που εισάγεται για συζήτηση την Πέμπτη.
Θεωρούμε πως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης του περιεχομένου μίας εκ των δύο τροπολογιών με συμπλήρωση που να δίνει λύση στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί το ΙΓΜΕ (βλέπετε συνημμένο σχετικό σημείωμα).
Θεωρούμε πως αν γίνουν κοινές συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να ελπίζουμε σε μια λύση.
Εμείς αύριο το πρωί θα συντάξουμε ένα σχετικό κείμενο και ζητάμε την άμεση απόκρισή σας στο να συμπεριληφθεί σε μία από τις υπάρχουσες τροπολογίες του ΥΠΕΝ, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό.
Τα μηνύματα αυτά κοινοποιήθηκαν επίσης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, Θ. Δρίτσα και Δ. Ρίζο, ζητώντας κάθε δυνατή στήριξη στο θέμα.
Το πρωί της 26/7 ενημερώθηκε το Προεδρείο του ΔΣ από τον ΓΔ ότι στη χθεσινή συνάντηση της ΓΔ με τον Υπουργό συζητήθηκαν όλα τα σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης και δόθηκαν κατευθύνσεις τόσο για τη συνέχιση της διερεύνησης πιθανής διεξόδου με τις Τράπεζες, όσο και για την παράλληλη άμεση προετοιμασία νέας πιθανής τροπολογίας που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες δεν ευδοκιμήσουν. Από το ΓΔ ζητήσαμε να είμαστε σε επικοινωνία με το κλιμάκιο του ΥΠΕΝ στο οποίο έχει ανατεθεί η σύνταξη της πρότασης, ώστε να συνδράμουμε στη σύνταξή της και να έχουμε άμεση γνώση του περιεχομένου. Υπήρξε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τη βουλευτή Χ. Καφαντάφη η οποία αφού ενημερώθηκε και προφορικά για τις εξελίξεις υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές μας και μας ενημέρωσε ότι θα εισαχθούν και άλλα ΝΣ τις επόμενες ημέρες που επιτρέπουν την κατάθεση τροπολογιών.
Το ίδιο πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τη Ν.Υ του ΙΓΜΕ όπου μας κοινοποιήθηκε η πρόταση που είχε διατυπωθεί ως συμπλήρωση στην τροπολογία που έχει ψηφιστεί. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το πνεύμα της νέας πρότασης θα είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από την υπάρχουσα, ώστε να αντιμετωπίζει ασφαλέστερα το πρόβλημα, και για αυτό η παλαιότερη πρότασή της Ν.Υ. δεν θα ήταν επίκαιρη σε αυτό το πλαίσιο.
Πραγματοποιήθηκαν το ίδιο διάστημα επαφές με νομικούς και στελέχη του τραπεζικού συστήματος, για να εξεταστεί η δυνατότητα αυτόνομης σύνταξης πρότασης τροπολογίας από το Συνδικάτο, και εξετάζονται διάφορα σενάρια για αυτό. Σημειώνουμε όμως ότι αυτό απαιτεί τόσο χρόνο όσο και σημαντική οικονομική επιβάρυνση, τη στιγμή που το ταμείο του Συνδικάτου είναι πρακτικά άδειο, καθώς δεν έχουν εισπραχθεί οι συνδρομές των μηνών που είμαστε απλήρωτοι.
Παράλληλα υπήρξε επικοινωνία με την Κ.Ο. της ΝΔ και αναμένεται και από αυτήν η κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό.
Αργά το απόγευμα, μετά την περάτωση της συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΓΜΕ, το Προεδρείο ενημερώθηκε από τον ΓΔ ότι διαφαίνονται πιθανές θετικές εξελίξεις από τις επαφές και επικοινωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις τράπεζες και αναμένεται μια σαφέστερη εικόνα την επόμενη ημέρα.
Σήμερα, 27/7/17, προγραμματίζονται νέες επαφές με Κ.Ο. και βουλευτές, ενώ αναμένουμε και την ενημέρωση για την πορεία των επαφών και διαβουλεύσεων με τις τράπεζες.

           Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: