31 Μαρτίου 2020

Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις της ΠΝΠ 20/3/2020



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ.πρωτ: 45                                                                                Αθήνα, 30 Αθήνα, 30 Μάρτη 2020

Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις της  ΠΝΠ 20/3/2020

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δια του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση με το σλόγκαν ότι «για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις» προχώρησε σε «εξειδίκευση» και «επεξήγηση» όλων των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στην τελευταία σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιχειρώντας (όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τα «σπασμένα» του κορονοϊού.
Έτσι δίπλα στο όργιο απολύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία το ελεύθερο να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 50%, να επιβάλει μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, να κάνει «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας.
Συγκεκριμένα:
Με το άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ορίζει μονομερώς «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης», επιβάλλοντας πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού, που μπορεί να φτάσει και στις δυο βδομάδες τον μήνα και εργατικός μισθός να μειώνεται κατά 50%!
Με το άρθρο 11 της ΠΝΠ, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή και όλου του προσωπικού τους, παράλληλα με τη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ
Με το άρθρο 10 οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Με το άρθρο 12 προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών, ώστε να μπορεί η εργοδοσία να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες και στο μέλλον.
Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με τις αντεργατικές διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου αλλά και όλων των μνημονιακών νόμων που δεν καταργήθηκαν, οδηγούν στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και στην απογείωση της «ευελιξίας» με μερική απασχόληση (εκ περιτροπής εργασίας, ορισμένου χρόνου κ.α.) που έχει ξεπεράσει 30% των μισθωτών.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχοντας πλήρη επίγνωση της αντεργατικής τακτικής της εργοδοσίας και της Κυβερνητικής πολιτικής του ξεπουλήματος του Ορυκτού Πλούτου (με  εκκαθαριστή στη ΛΑΡΚΟ και υπονόμευση της εκμετάλλευσης της Σμύριδας) καλούμε τον  Υπουργό Εργασίας να αποσύρει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις της ΠΝΠ τις 20/3/2020 και να ενσκήψει στα προβλήματα των  εργαζόμενων του κλάδου όπου τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν και να συναντηθεί με την ΟΜΕ.
Τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας των ιδίων και των οικογενειών τους διεκδικώντας παράλληλα από την εργοδοσία να τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τα πρόσθετα που αφορούν το κορονοϊό.
Παράλληλα αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σύστημα υγείας που παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πρόληψης δίνουν καθημερινά την μάχη ενάντια στο κορονοϊό με έργα και όχι λόγια!

Φτάνει ο εμπαιγμός των κυβερνώντων προς τους γιατρούς. Όλοι εμείς χωρίς “ χειροκροτήματα και οι φιλοφρονήσεις” ας απαιτήσουμε την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ. Για αυτό επιμένουμε στο:

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: