16 Μαρτίου 2020

Υπογραφή άμεσα κλαδικής ΣΣΕ στους Μεταλλωρύχους!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. πρωτ.: 40 Αθήνα, 16 Μάρτη 2020

Υπογραφή άμεσα κλαδικής ΣΣΕ στους μεταλλωρύχους! 

Όχι άλλη σκόπιμη εργοδοτική καθυστέρηση. 

Κανένας εμπαιγμός δεν θα γίνει αποδεκτός από τον ήδη τραυματισμένο κλάδο μας! 

Ένα χρόνο μετά την λήξη της υπογραφείσας ΣΣΕ και την πρόσκληση προς τον ΣΜΕ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, την Τετάρτη 18/3/2019 καλεί ο ΟΜΕΔ σε διαδικασία ορισμού Διαιτητού δεδομένης της άρνησης της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε ένα καλόπιστο διάλογο με μια λογική αντιπρόταση.

Η ΟΜΕ μετά την σκόπιμη εργοδοτική κωλυσιεργία από τον ΣΜΕ και μπροστά στον κίνδυνο της λήξης του τριμήνου πριν την μετενέργεια αναγκάστηκε να προσφύγει στις 22/4/2019 στη διαδικασία Μεσολάβησης του ΟΜΕΔ.

Η εργοδοσία προκειμένου να προκαλέσει τους εργαζόμενους του κλάδου και να υπονομεύσει την όποια διαδικασία διαπραγμάτευσης, προχώρησε στην αναδρομική νομική αμφισβήτηση στο ΣτΕ της προηγούμενης υπογραφείσας ΣΣΕ.

Με βάση αυτή την απαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά, η ΟΜΕ εκτός του προγραμματισμού αγωνιστικής κινητοποίησης, κάλεσε πριν τις εκλογές την εργοδοσία σε τριμερή στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να πιεσθεί να δώσει αντιπρόταση στην οποία οι εκπρόσωποι του ΣΜΕ δεσμεύτηκαν σε υποβολή αντιπρότασης τον Ιούλη του 2019.

Η εργοδοτική πλευρά μετά την πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 13/6/2019 μετά από δεκαετίες στον κλάδο και την πίεση της σύστασης του Υπουργείου Εργασίας, στα τέλη Αυγούστου υπέβαλλε μια απαράδεκτη, αλλά ΟΜΟΦΩΝΑ απορριφθείσα πρόταση ΣΣΕ από την ΟΜΕ, που πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ μειώσεις μισθών, διάκριση παλιών και νέων εργαζόμενων, εξαίρεση ειδικοτήτων και αντικατάσταση της Κλαδικής ΣΣΕ με Ομοιεπεγγελματική (παρά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για την αναγνώριση της ως Κλαδικής) για να φτάσουν οι αθεόφοβοι προκλητικά να ζητούν κατάργηση της αργίας της Αγ. Βαρβάρας από τότε που άρχισε η μεταλλευτική δραστηριότητα στην χώρα μας !

Παράλληλα ζητήθηκε από την ΟΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει σε μια σειρά Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις για την εφαρμογή της προηγούμενη κλαδικής ΣΣΕ, αλλά και για παραβιάσεις της νομοθεσίας σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας. Το αίτημα αυτό επανυποβλήθηκε και μετά τις εκλογές, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Φαίνεται ότι όλο αυτό το κλίμα έχει ενθαρρύνει την εργοδοτική αδιαλλαξία, με αποτέλεσμα όταν κλήθηκε από τον ΟΜΕΔ στην μεσολαβητική διαδικασία, όχι μόνο δεν προσήλθε, αλλά με νομικίστικά επιχειρήματα αμφισβήτησε την νομιμότητα της αίτησης της ΟΜΕ προς τον ΟΜΕΔ με επιχείρημα -άκουσον άκουσον- ότι κακώς έγινε η προσφυγη, γιατί η εργοδοτική πλευρά ήθελε να συνεχίσει τον προηγούμενο Απρίλη της διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Θυμίζουν αυτόν που σκότωσε τον πατέρα του και ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί ήταν ορφανός».

Το ΔΣ του ΟΜΕΔ σωστά απέρριψε την παράλογη και παράνομη απαίτηση της εργοδοτικής πλευράς, να κρίνει αυτή πότε μπορεί η Εργατική πλευρά να προσφύγει στην Μεσολάβηση και την Διαιτησία με το επιχείρημα ότι μπορεί να κρίνει πότε οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Στην συνέχεια η εργοδοσία αρνήθηκε να προσέλθει στην συνεδρίαση που συγκάλεσε η ορισθείσα με κλήρωση Μεσολαβήτρια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η διαδικασία στη Διαιτησία.

Είναι εμφανές ότι η εργοδοτική πλευρά προσπάθησε και ενδεχόμενα θα συνεχίσει να προσπαθεί να επιβάλλει στον ΟΜΕΔ, διαδικασίες καθυστέρησης και ματαίωσης της όλης Μεσολαβητικής και Διαιτητικής διαδικασίας και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή!

Καλούμε έστω την ύστατη στιγμή την εργοδοσία να σεβαστεί τις θεσμικές διαδικασίες του ΟΜΕΔ να προσέλθει στη Διαιτητική διαδικασία και με μία αξιοπρεπή αντιπρόταση να διευκολύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή ικανοποιητικής για τους εργαζόμενους Κλαδικής ΣΣΕ.

Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία ενός κλάδου με μεγάλη κερδοφορία που απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση νέα προνόμια και “περιβαλλοντικές” διευκολύνσεις, να επιδεικνύει τέτοια αντεργατική αδιαλλαξία.

Καλούμε επίσης:

· Την Κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου με τον εκκαθαριστή στη ΛΑΡΚΟ και την υπονόμευση της εκμετάλλευσης της Σμύριδας.

· Τον Υπουργό Εργασίας να ενσκήψει στα προβλήματα των εργαζόμενων του κλάδου όπου τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν και να συναντηθεί με την ΟΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε ότι παρά τη κορωνοϊκή επέλαση, οι Μεταλλωρύχοι θα βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή και δεν θα σταματήσουν τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους στη ζωή και στο μεροκάματο.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο απαντώντας σε όλα τα προηγούμενα και κυρίως στον εμπαιγμό και την εργοδοτική αδιαλλαξία στο θέμα της υπογραφής νέας ικανοποιητικής ΣΣΕ καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.


ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ !!!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ !!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: