31 Μαρτίου 2020

Πρόσθετα μέτρα των εργολαβικών εργαζομένων στο κλάδο μας λόγω του Κορωνοϊού.


Αρ. πρωτ: 46                                                                            Αθήνα, 30 Μαρτίου 2020

Προς:   Υπουργό  Εργασίας Κoν  Βρούτση Ιωάννη.
             Υπουργό Οικονομικών Κον Σταϊκούρα Χρήστο.
             Πρόεδρο ΔΕΗ Κον Στάσση Γεώργιο.
             Πρόεδρο Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Κον  Γίδη Κων/νο.
             Πρόεδρο Λιγνιτικής Μελίτης Κον Παπαβραμίδη  Δ.
             Διευθυντή ΛΚΔΜ Κον Νίκου Αν.
 Κοιν:  ΓΣΕΕ
             Μ.Μ.Ε.


ΘΕΜΑ:  Άμεση προστασία για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Πρόσθετα μέτρα των εργολαβικών εργαζομένων  στο κλάδο μας λόγω του  Κορωνοϊού.

Κύριοι,   

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ με δρομολογημένη την απολιγνιτοποίηση και το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης που κλείνει μονάδες και ορυχεία να είναι σε εξέλιξη. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, με την διυπουργική επιτροπή να συνεδριάζει εν μέσω πανδημίας για τον έλεγχο των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων, προωθεί το σχέδιο της απολιγντιτοποίησης που αποτελεί ταφόπλακα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση προχωράει το σχέδιο της με «λυμένα τα χέρια» αφού οι εργαζόμενοι μένουν μεσα  στα σπίτια τους για να προφυλαχτούν από τον κορωνοϊό.
Βέβαια το σχέδιο της απολιγντιτοποίησης βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εν μέσω κορωνοϊού.

 Εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ η εργοδοσία βρήκε ευκαιρία να σταματήσει από την εργασία τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε και πιο συγκεκριμένα στην Μεγαλόπολη τα εργοστάσια λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και η ΔΕΗ ανέστειλε(;) όλες τις εργολαβίες με αποτέλεσμα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να έχουν βρεθεί χωρίς αντικείμενο, ενώ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας στο Ορυχείο Νότιο Πεδίο σταμάτησε τους εργαζόμενους σε εργολάβους αλλά και στα 8μηνα.
Και ενώ υφίσταται η δύσκολη αυτή κατάσταση με την πανδημία, αρκετοί εργαζόμενοι σε κάποια πόστα σε ορυχεία και σταθμούς της ΔΕΗ Α.Ε δουλεύουν 10 και 12 ώρες, που αποδεικνύει το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί από της ανύπαρκτες προσλήψεις των τελευταίων ετών.
Το γεγονός αυτό έχει φέρει στα όρια τους εργαζόμενους, τους εξαντλεί με αποτέλεσμα να καθίσταται το ίδιο το ανοσοποιητικό τους σύστημα πιο ευάλωτο.
Στα πλαίσια αυτά αυτό απαιτούμε:
Ø  Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας του προσωπικού και να διασφαλισθεί η εργασία σε όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να μην εξαντλείται το προσωπικό.
Ø  Να γίνει μέριμνα για το έκτακτο προσωπικό για τους 8μηνίτες και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, να πληρωθούν το 100% του μισθού ή του μεροκάματου και να μπουν στο ίδιο καθεστώς λειτουργιάς με προσωπικό ασφαλείας μαζί με το τακτικό προσωπικό.
Ø  Εφαρμογή της λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας σε όλους τους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε, στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στους εργολάβους έχουν βρεθεί χωρίς αντικείμενο αλλά και χωρίς να μπορούν να διευκρινίσουν αν μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν εξαγγελθεί (ανάλογα με το αν η επιχείρηση που εργάζονται έχει τους ανάλογους ΚΑΔ  βάση της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 20/3/2020 Άρθρο 11 παρ. 2δ). Μάλιστα κάποιοι έχουν υπογράψει παραιτήσεις μετά από παραινέσεις  των εργολάβων και άλλοι πιέζονται να υπογράψουν.
         Τέλος όπως γνωρίζετε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20.03.2020 ορίστηκαν μια σειρά από προστατευτικές διατάξεις μεταξύ αυτών και την προστασία των εργαζομένων  που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα για την  αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Επειδή και με βάση τις αναφορές των τοπικών συνδικάτων στις λιγνιτικές μονάδες, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, (οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης) υπάγονται στις προστατευτικές -για τους εργαζόμενους - διατάξεις της Π.Ν.Π της 20.3.2020, ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία και από την διοίκηση της ΔΕΗ -ως επί της ουσίας εργοδότη των εργολαβικών εργαζομένων- να μεριμνήσουν άμεσα για την επίλυση του θέματος σε ότι αφορά την προστασία των συγκεκριμένων εργαζόμενων που διέκοψαν τις εργασίες λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.






Δεν υπάρχουν σχόλια: