ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

27 Μαρτίου 2011

 8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Συνάδελφισσες, -οι,
Η 8 του Μάρτη καθιερώθηκε  ως Ημέρας της Γυναίκας στη μνήμη του ξεσηκωμού των εργατριών των υφαντουργείων της Ν.Υόρκης το 1857 που διεκδίκησαν λιγότερες ώρες εργασίας και ισότιμη μεταχείριση με τους άνδρες, καλύτερα μεροκάματα και πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Το 1977 ο ΟΗΕ καθιέρωσε αυτή την ημέρα ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

Σήμερα, 8 Μάρτη του 2011, η γυναίκα συνεχίζει τον αγώνα της. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν το 70% των φτωχών του κόσμου. Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες. Το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.
Οι γυναίκες σήμερα συνεχίζουν να υπολείπονται σε εργασία και αμοιβές ενώ συνεχίζουν να παραμένουν ευάλωτος πληθυσμός – στόχος. Στο όνομα μιας στρεβλής ισότητας οι γυναίκες υποχρεώνονται σε δραματική παράταση του εργασιακού τους βίου, ανατρέποντας προγραμματισμούς, εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Κοινωνικές υποδομές – προστασία μητρότητας υφίστανται κατ’ επίφαση, όσο για να μην προκαλούν με την ανυπαρξία τους το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Οι βίαιες περικοπές συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε υγεία – παιδεία – ασφάλιση – εργασία – αμοιβές πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες για να χωρέσουν όλους τους ρόλους, επιλέγουν τη μαύρη εργασία τη μερική απασχόληση και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, εξυπηρετώντας τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές που επιβάλλονται απ’ τη Κυβέρνηση  και την Τρόϊκα.
Σήμερα, που οι εργαζόμενοι δεχόμαστε την πιο άγρια επίθεση, όλα αυτά που συμβολίζει η 8η του Μάρτη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Βιώνουμε τις βάρβαρες συνέπειες της σοβαρότερης καπιταλιστικής κρίσης. Πλήττονται δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν κατακτηθεί με αίμα εδώ και έναν αιώνα. Μισθοί μειώνονται, συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται, ασφαλιστικά δικαιώματα υποβαθμίζονται, κοινωνικές παροχές εκμηδενίζονται μέχρι τελικής κατάργησής τους. Το 8ωρο, κατακτημένο με αίμα, αποτελεί πλέον κενό  γράμμα, αφού οι εργαζόμενοι σύμφωνα και με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, πρέπει να παραμένουν στην εργασία  όσο και όποτε τους χρειάζεται ο εργοδότης.
Η υπογραφή του μνημονίου, αποδεικνύεται καταστροφική όχι μόνο για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και για την ίδια την οικονομία και το δημόσιο πλούτο της χώρας Τα πρώτα θύματα αυτής της επίθεσης είναι οι γυναίκες. Αποτελούν το μεγάλο ποσοστό (17,6%) των ανέργων, πολύ υψηλότερο από αυτό των ανδρών (10,4%). Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, που αυξάνονται αλματωδώς, αφορούν περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες αναγκάζονται να αποδεχθούν περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα για να αντιμετωπίσουν και τις ανάγκες της οικογένειας. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τους πρόσφατους νόμους (ν.3863/2010, ν.3865/2010) ανέτρεψαν την ίδια τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, μετατρέποντάς το ουσιαστικά, από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και ατομικό αλλά και αυξάνοντας ραγδαία το χρόνο εργασίας και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Η  αναλγησία της κυβέρνησης φαίνεται από τον τρόπο, που αντιμετώπισε τις γυναίκες, αφού τάχα για λόγους ισότητας, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους ακόμα και αυτών που έχουν τρία παιδιά, φτάνοντας τα 65 έτη, χωρίς να λαμβάνει παράλληλα κανένα μέτρο για τη στήριξη της οικογένειας. Οι παιδικοί σταθμοί περιορίστηκαν σε σχέση με τις ανάγκες αλλά και άλλες παροχές, όπως «βοήθεια στο σπίτι», συρρικνώθηκαν, με αποτέλεσμα η οικογένεια και η γυναίκα ειδικότερα, να επιβαρύνεται περισσότερο, αφού καλείται να αναπληρώσει την έλλειψή τους.
Για αυτό το Γυναικείο Κίνημα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, διεκδικεί την ανατροπή του μνημονίου και των πολιτικών που απορρέουν απ’ αυτό, έτσι, ώστε με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων να αντιμετωπιστεί η τραγική πλέον κατάσταση όχι μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας.
Διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα που :
  • Θα στηρίζουν την εργασία.
  • Θα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ανεργία στις γυναίκες.
  • Θα εξασφαλίζουν την επαγγελματική εξέλιξη, με βάση τα προσόντα που έχει σήμερα η γυναίκα.
  • Θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ασφαλιστικά της δικαιώματα.
  • Θα αναβαθμίζουν το κοινωνικό κράτος και τις παροχές προς την οικογένεια.
  • Θα προωθούν την αλλαγή των πολιτιστικών προτύπων, ώστε να αναδεικνύουν τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα σε όλους τους τομείς.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: