04 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


                                                               ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΚΑ
                                                                             κ. Ν. Αλεξόπουλο, ΓΓ ΠΕΚΑ
                                                                             κ. Κ. Παπαβασιλείου, Πρόεδρο ΕΚΒΑΑ

                                                                          Κοιν.: -  Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ
-      ΕΣΤΥ ΙΓΜΕ
                                                                                  Αθήνα, 28-5-2012

                                           Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Κύριοι,
Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ που υπογράφουμε παρακάτω, μετά από 35 και πάνω χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στο ΙΓΜΕ, νυν ΕΚΒΑΑ, είμαστε αγανακτισμένοι από την ακολουθούμενη τακτική, Διοίκησης  και Υπουργείου, που αρνείται την εκπλήρωση υποχρεώσεων της που απορρέουν από Συμβόλαιο, Συμβάσεις και Νόμους. Συγκεκριμένα:
·         Ο ΓΔ του ΙΓΜΕ, κ. Κ. Παπαβασιλείου, το 1987 πρότεινε στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι αυξήσεων στους μισθούς που δεν δόθηκαν και το υπέγραψε ως εκπρόσωπος της τότε Διοίκησης.  Σήμερα, 25 χρόνια μετά και αφού έχουν ήδη αποζημιωθεί πάνω από 600 συνάδελφοι μας, έρχεται να αμφισβητήσει σε 225 συνταξιούχους τη νομιμότητα του στα δικαστήρια, στα οποία μας αναγκάζει να καταφύγουμε για να διεκδικήσουμε, με τεράστιο ψυχικό και υλικό κόστος και μεγάλη χρονική καθυστέρηση το νόμιμο δικαίωμα μας.
·         Η Διοίκηση του ΕΚΒΑΑ ακόμα δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωση της για καταβολή του 1,25 εκ. € (υπόλοιπο από τα 2 εκ €),  από τον Ιανουάριο του 2009, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ με βάση τη διαιτητική απόφαση 19/2008 του ΟΜΕΔ. Για τις υποχρεώσεις αυτές δεν υπάρχει καμία αναφορά στην τελευταία επιστολή του Προέδρου του ΕΚΒΑΑ προς το ΥΠΕΚΑ, όπου γίνεται υπενθύμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κέντρου.
·         Γίνεται αναφορά μόνο στη μη καταβολή των μηνιαίων δόσεων στην Εθνική Ασφαλιστική από τον Οκτώβρη του 2011, για τις οποίες έχει γίνει είσπραξη κρατήσεων από τους εν ενεργεία συναδέλφους και με τις οποίες (428.632 €) θα μπορούσε να είχε καταβληθεί η αποζημίωση σε 4-5 συναδέλφους. Για την μη καταβολή αυτών των εισφορών σημειώνουμε ότι υπάρχει και προσωπική ποινική ευθύνη της Διοίκησης.
·         Από τον Οκτώβριο του 2010 η Διοίκηση του ΙΓΜΕ, νυν ΕΚΒΑΑ, έχει σταματήσει να καταβάλλει ακόμα και τις αποζημιώσεις λόγω αποχώρησης στους συναδέλφους (Ν. 2112, ΕΣΣΕ 1996), αναγκάζοντας τους να καταφεύγουν, ακόμα και για αυτές στα δικαστήρια, υφιστάμενοι το αντίστοιχο κόστος σε καθυστερήσεις και δικαστικά έξοδα. Αυτό αφορά 148 συναδέλφους, για τους οποίους η δαπάνη υπερβαίνει τα 4,5 εκ. €, ενώ 119 συνάδελφοι από αυτούς δεν έχουν πάρει ούτε καν μία προκαταβολή έναντι της συνολικής υποχρέωσης της Διοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις δαπάνες μέχρι την καταβολή της σύνταξης, που σε ορισμένα ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ) οι καθυστερήσεις ξεπερνούν ακόμα και το 12μηνο πλέον.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ λοιπόν:
-      Η Διοίκηση του ΕΚΒΑΑ να ενημερώσει άμεσα το ΥΠΕΚΑ για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της προς τους μέχρι πρόσφατα εργαζόμενους στο Ινστιτούτο, που απορρέουν από το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο με την ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική, τη διαιτητική απόφαση 19/2008 του ΟΜΕΔ, τον Ν. 2112 και την ΕΣΣΕ ’96.
-      Το ΥΠΕΚΑ να συμπεριλάβει αυτές τις υποχρεώσεις στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2012, κατά προτεραιότητα μαζί με τις υποχρεώσεις μισθοδοσίας των εν ενεργεία συναδέλφων.
-      Να καταβληθούν άμεσα οι 450.000€ που οφείλονται στο Ασφαλιστήριο της Εθνικής και να προγραμματιστεί η καταβολή του 1,25 εκ. € σε 5 δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου
-      Να γίνει άμεσα η καταβολή προκαταβολής στους συναδέλφους που δεν έχουν πάρει ούτε ένα € και να γίνει προγραμματισμός για την καταβολή των υπολοίπων μέχρι το τέλος του χρόνου.
-      Η Διοίκηση του ΕΚΒΑΑ να σταματήσει τις υπερβάσεις της σειράς χάριν «ημετέρων» και να τηρεί αυστηρά την προτεραιότητα, η οποία μπορεί να παρακάμπτεται, σύμφωνα και με την απόφαση του Δ.Σ., μόνο σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής ασθένειας (π.χ. εγχειρήσεις καρδιάς, εγκεφαλικά, νεοπλασίες), με άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις, και μόνο για τον ίδιο τον εργαζόμενο. Δεν θα ανεχτούμε άλλη παραβίαση της προτεραιότητας.
Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω προειδοποιούμε ότι, πέραν από τη νομική διεκδίκηση των θεμάτων μας και την προσφυγή στους αρμόδιους φορείς (Επιθεώρηση Εργασίας), μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους, συνταξιούχους και εν ενεργεία, και τους συλλογικούς φορείς τους, Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ και ΕΣΤΥ ΙΓΜΕ, καθώς και Ομοσπονδίες συνταξιούχων.
θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Οι μέχρι πρόσφατα εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: