09 Απριλίου 2013

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΓΜΕ
ΣΠ. ΛΟΥΗ  1,  Γ΄ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ -  ΑΧΑΡΝΕΣ,  Τ.Κ. 13677
ΤΗΛ. :  213 133 7439     FAX : 210- 2413466  ή 2131337466  email : syndikato@igme.gr

Ιστότοπος: Syndikatoigme.blogspot.com








Αχαρνές, 02/04/2013
Α.Π. 60 /7

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΠΑΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΙΑ

Συμπληρώνουμε χρόνο από την αποφράδα μέρα που το ΙΓΜΕ έγινε ΕΚΒΑΑ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του μικρού και ευέλικτου σχήματος, κάτι μεταξύ Φορέα– Υπηρεσίας – Ινστιτούτου με ψυχεδελικό λειτουργικό σχήμα και κυρίως με ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ μέσω εφεδρείας λόγω τροϊκανικής ιδεολογίας.
Σήμερα ακόμα, χάρις στον αγώνα μας, 130 συνάδελφοι εργάζονται ακόμη στο ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ).
Θεωρητικά, ενώ έχουμε στήριξη από τον Υπουργό ΠΕΚΑ  Λιβιεράτο (έστειλε θετικό σημείωμα στον Υπ. Δ.Μ. και Η.Δ. κ. Μανιτάκη), από τον Αν. Υπουργό ΠΕΚΑ Καλαφάτη (που έκανε επερώτηση ενάντια στην ΚΥΑ Παπακωνσταντίνου), από τον απελθόντα «εκτελούντα χρέη Προέδρου»
κ. Παπαβασιλείου και ομοφώνως από το απελθόν Δ.Σ. οι εφεδρείες μένουν.
Δυστυχώς όμως τόσο στην Επιτροπή της Γ. Γραμ. Ευαγγελίδου, όσο και στη νέα Διοίκηση δεν δόθηκε καμία θετική κατεύθυνση για την άρση του καθεστώτος της εφεδρείας – απόλυσης, αλλά ακόμη και για την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και λειτουργικού Ινστιτούτου (ΙΓΜΕ), όπως υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο.
Μετά την παρέλευση των πρώτων συναντήσεων – ενημερώσεων του νέου Προέδρου με εργαζόμενους και “ υπηρεσιακούς παράγοντες” πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση γνωριμίας του Συνδικάτου με τον Πρόεδρο κατά την οποία συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα μερικά των οποίων συζητήθηκαν στο 1ο Δ.Σ.:
1.               Η υπογραφή μνημονίου ΥΠΕΚΑ – ΕΚΒΑΑ για την κάλυψη των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΙΓΜΕ – ΕΚΒΑΑ. Διαπιστώθηκε η κοινή επιθυμία για την προώθηση του συνόλου των οφειλών όπως θα διαμορφώνονταν με σημερινούς μισθούς (πενταετίες, Εθνική) καθώς και η ανάγκη διεκδίκησης τους.
Οι ενστάσεις του νέου Προέδρου σε σχέση με τη νομιμότητα της ΕΘΝΙΚΗΣ εδράζονται στις γνωστές χιλιοειπωμένες απόψεις (Τσουτρέλη - Πίκουλα, Παπαβασιλείου - Μανίκα, ηγετικών παραγόντων ΣΕΠ) που έφθασαν στο αποκορύφωμα της τοποθέτησης του να νομίζει ότι Υπουργοί (ΒΕΤ, Αναπτ., ΠΕΚΑ) – ΔιοικήσειςΣυνδικάτο συνωμοτούσαν σε βάρος του ψηφισμένου κρατικού προϋπολογισμού.
Τέλος διευκρινίσθηκε από πλευράς Προέδρου ότι πρόθεση του δεν ήταν η εκτίμηση του συνολικού κόστους ΑΠΟΛΥΣΗΣ των εργαζόμενων.
Στο θέμα των ληξιπροθέσμων πάρθηκε ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ.
2.               Για το μέλλον του Ινστιτούτου, το Συνδικάτο παρουσίασε την προκαταρκτική πρόταση που ήδη έχει καταθέσει στην Επιτροπή του Υπουργείου (την οποία φαίνεται να αγνοεί ο Πρόεδρος) και ζήτησε να γίνει αντικείμενο ολοκληρωμένης συζήτησης.
Αντί κάποιας συγκεκριμένης δέσμευσης άρχισε μια οραματική αναζήτηση του Προέδρου μεταξύ φορέων Ουρανού και Γης, υποτιμώντας τα άμεσα προβλήματα που συνδέονται με την λειτουργία του Ινστιτούτου, την εκτέλεση των έργων, αλλά και με το καθεστώς εφεδρείας του Προσωπικού.
Τόση και τέτοια είναι η παραπληροφόρηση του που πιστεύει ότι με μια νέα ΚΥΑ μπορεί να λύσει το θέμα (θέμα που θεωρεί ότι δεν υφίσταται..!!!) όταν η βασική διάταξη του καθεστώτος της εφεδρείας συνδέεται με τον τρόπο δημιουργίας του ΕΚΒΑΑ (απορρόφηση του ΙΓΜΕ από το ΕΚΠΑΑ ) και από την εφαρμογή του άρθρου 34 του Ν. 4024.
Ενημερώσαμε για τις σχετικές τροπολογίες που είχαν καταθέσει Βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων (εκτός Χρυσής Αυγής) και δεσμευτήκαμε για πληρέστερη ενημέρωση του.


Η εκτίμηση μας είναι ότι φιλολογία για μεγαλεπήβολα σχέδια αναδιάρθρωσης των πάντων (φορέων, υπηρεσιών, υπαλλήλων) αν δεν εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική τακτική της δημιουργίας σύγχυσης στο Δημόσιο με στόχο τις απολύσεις της τρόϊκα, οφείλεται στην πλήρη άγνοια των εθνικών και κοινοτικών κεκτημένων (ΙΓΜΕ έχουν και οι 27 της Ε.Ε. και όλα σχεδόν τα κράτη).
Επίσης κάποια “οραματικά” περί αξιολόγησης, και περί πρόσθετων αμοιβών σε μια περίοδο οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζόμενων και απειλής με απολύσεις των δημόσιων υπαλλήλων, αν δεν εντάσσονται στη λογική ΣΕΒ, Κυβέρνησης, τρόϊκας, τότε και πάλι αποτελούν διακαείς  πόθους παρασυμβούλων του.
Στο Δ.Σ. που αποφασίστηκε η δημιουργία  μιας σειράς επιτροπών, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων  διαφώνησε δεδομένου ότι αρνήθηκε δεδομένου ότι ο Πρόεδρος αρνήθηκε την εκπροσώπηση του Συνδικάτου στην Επιτροπή που αφορά το μέλλον του ΙΓΜΕ.
Επίσπευσε την αλλαγή του Πειθαρχικού Κανονισμού (σα να  πρέπει άμεσα να δικάσουμε τα λαμόγια του ΙΓΜΕ για να βρούμε ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ) και ζήτησε την συνδρομή του Συνδικάτου στην εθελοντική διαθεσιμότητα του προσωπικού σε περιόδους εποχιακής υποαπασχόλησης.
3.               Μεγάλη συζήτηση έγινε περί διαφάνειας, με αφορμή την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, με βάση την οποία θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα που χρήζουν διερεύνησης από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στους οποίους ήθελε να κοινοποιήσει την Έκθεση του 2010, αλλά και τις καταγγελίες Μάλλιαρη, Βακάλη, Συνδικάτου.
Η πρεμούρα να αποδείξει ότι όλοι είναι εν δυνάμει λαμόγια, οδηγεί και σε παραβίαση των ήδη θεσπισμένων κανόνων όπως αυτοί προκύπτουν τόσο από την ΚΥΑ (που όποτε θέλει την θυμάται και όποτε θέλει την παρακάμπτει), όσο και από τον κανονισμό οικονομικής διαχείρισης.
Με βάση την μέχρι σήμερα πρακτική η Έκθεση έπρεπε να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ αφού αφορά παρελθούσες χρήσεις), να διατυπώσουν γνώμη, να εισαχθούν για συζήτηση στο Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ και ανεξάρτητα απόφασης του να κοινοποιηθούν στο Υπουργείο. Και ενώ από την συνδυασμένη ανάγνωση των δύο Εκθέσεων 2009, 2010 προκύπτει ερμηνεία και εξέλιξη στην αντιμετώπιση των επισημάνσεων των Ορκωτών, η πρεμούρα μάλλον για λαμόγια οδήγησε στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ., να σταλεί η Έκθεση του 2010 στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης (Δ.Δ. ), στοχοποιώντας κατά βάση τους Τσουτρέλη, Παπαβασιλείου και ενδεχόμενα κάποιους ήδη συνταξιούχους.
Αλλά το μεγαλύτερο θέμα έγινε με την διάθεση του Προέδρου να στείλει την ανυπόγραφη καταγγελία Μάλλιαρη, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ το σύνολο των εργαζόμενων, το Συνδικάτο, η απελθούσα Διοίκηση, μια μεγάλη ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων καθίσταντο ύποπτοι μιας σειράς παραβιάσεων νόμων και κανόνων.
Μόνο μετά την απειλή του Συνδικάτου για προσφυγή εναντίον κάθε εμπλεκόμενου στο κατάπτυστο αυτό κείμενο δεν εστάλη στους ελεγκτές Δ.Δ., μετά μάλιστα την γνωστοποίηση ότι υπάρχει νέο ενυπόγραφο κείμενο του Μάλλιαρη το οποίο μάλιστα δεν μας δόθηκε.
Με αφορμή αυτή την θλιβερή ιστορία, όπου πρώην Διοικητικά στελέχη μόλις χάνουν θέσεις και οφίτσια αλληλοκαρφώνονται, γίνεται φανερό γιατί μετά από 60 χρόνια τίμιας και παραγωγικής δουλείας της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων έφθασε το ιστορικό Ινστιτούτο σε αυτό το φοβερό σημείο διαπόμπευσης και αμφισβήτησης από τους λίγους κολλητούς των εκάστοτε Διοικήσεων και Κυβερνήσεων.
Δυστυχώς εκ των πρώτων ενδείξεων της νέας Διοίκησης δεν φαίνεται το κλίμα να αλλάζει.
Η νέα τάξη πραγμάτων έχει το ίδιο πρόσημο και δεν διαφέρει ουσιαστικά από την προηγούμενη παρά μονάχα στα πολιτικά διορισμένα πρόσωπα.
Επειδή ο υπό πειθαρχική δίωξη του Συνδικάτου (κύρια για λόγους ΚΥΑ και εφεδρειών) συν. Μάλλιαρης,  κατήγγειλε σωρεία πλαστογραφιών του κειμένου του (φωτογραφίζει διοικούντες και πολιτική ηγεσία), περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις αν και μόνο θλίψη και οργή μας προκαλούν όλα αυτά.
4.               Με αφορμή τα δάνεια όχι μόνο του απελθέντος Προέδρου, αλλά και εργαζόμενων που με διαδικασίες πλάγιες διασφάλιζαν πρόσβαση στα δάνεια – προκαταβολές ζητήσαμε διαφάνεια και έγκριση από το Δ.Σ. Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο κλεισίματος των παραθύρων.
5.               Τέλος για την ανάπτυξη δεοντολογικού κώδικα μεταξύ των μελών του Δ.Σ. επισημάναμε την ατομική ευθύνη του κάθε μέλους του Δ.Σ. και απορρίψαμε κάθε ρήτρα εμπιστευτικότητας σε ότι αφορά τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων, άποψη που έγινε δεκτή.
Συμπερασματικά η πολιτική ηγεσία με κρυφούς άσσους στο μανίκι έστειλε τη νέα Διοίκηση χωρίς να παρουσιασθεί.
Η συστηματική και επίμονη αποστασιοποίηση της δεν μας ξεγελά. Είναι σαφές ότι η τρικομματική Κυβέρνηση της εσωτερικής τρόϊκας σε αγαστή συνεργασία με τη τρόϊκα εξωτερικού (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) στοχεύουν στην οικονομική και κοινωνική εξόντωση των εργαζόμενων και γενικότερα των λαών.
Στα πλαίσια αυτά έχουν αποφασίσει για το Δημόσιο τομέα “αναδιαρθρώσεις” και “εκσυγχρονισμούς” που στοχεύουν στην πλήρη καθυπόταξη του υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
Επόμενα δεν ξεχνάμε τους στόχους τους, τους πολεμάμε, τους ξεμπροστιάζουμε στην κοινωνία, παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για ένα όραμα διαφορετικό από το δικό τους.
Θα θέλαμε λόγω προϋπηρεσίας (αεροπορία) και ειδικότητας (μετεό) ο μετεωρισμός του Προέδρου να οφείλεται στις καλές προσωπικές προθέσεις του, όμως η διαχείριση της εξουσίας αλλά και οι πρακτικές μας προδιαθέτουν για τα χειρότερα.
Γιατί δεν φθάνουν οι δηλώσεις για μη εφεδρείες αλλά από την άλλη το κλείσιμο του ματιού σε στελέχη εκφρασμένης αντίληψης για το ΙΓΜΕ.
Επίσης Η επικέντρωση στο ΕΓΩ, οι μεγαλεπήβολες συγχωνεύσεις και οι υποσχέσεις για άπειρα κονδύλια έργων, όταν η όλη εκταμίευση ενός ΕΣΠΑ 25 εκ. Ευρώ είναι μόλις 150 χιλ. Ευρώ, που και αυτά γίνονται με το ζόρι μας κάνουν να κρατάμε μικρό καλάθι.
Μακάρι να υλοποιηθεί το Προεδρικό Όραμα για ουσιαστικότερη παρέμβαση στην Εκπαίδευση, μήπως έτσι καταφέρουμε και ξαναμπεί στα σχολεία το μάθημα της Γεωλογίας που έκοψαν οι εκσυγχρονιστές της εκπαίδευσης και δεν κλείσουν όλα τα γεωλογικά και μεταλλειολογικά τμήματα των ΑΕΙ που με βάση το τροϊκανικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ τα περισσότερα πάνε για κλείσιμο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ:

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ.
ΔΙΕΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΙΓΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΥ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γ. Γραμματέας                                                                                        σάρωση0001.jpg                                            
                Χ.Σμυρνιώτης                                                      Ε. Αραπογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: