29 Ιανουαρίου 2016

Ανακοινωση 29 1 2016


Αχαρνές, 29-1-2016
                          
                                        ΑΠ  15/7


ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ με την αγωνιστική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες 28-1-2016 απέτρεψαν την συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ που είχε συγκληθεί  παράνομα από τον Πρόεδρο προκειμένου να περάσει όσο γίνεται στα μουλωχτά την απαράδεκτη εισήγηση του Γ. Δ|ντή για το Εκτός Έδρας με βάση το νόμο των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου. Η εισήγηση προέβλεπε έκδοση ΚΥΑ για την έγκριση ακόμη και των 60 ημερών με την οποία θα αποδεχόμαστε και όλες τις άλλες απαράδεκτες ρυθμίσεις που απλώς σχολιάζονται από τον Γ. Δ|ντή.
Και ενώ για όλους αυτούς του λόγους στην συνεδρίαση του  ΔΣ της 21-1-2016 είχε αποφασισθεί η ένταξη του ΙΓΜΕ στις εξαιρέσεις του Νόμου ως Ερευνητικού Κέντρου με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η νέα πρόταση του Γ. Δ/ντή στη συνεδρίαση που προγραμματίζει στις 1-2-2016 όχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά επαναλαμβάνει τους ίδιους όρους και επιχειρήματα που έχουμε απορρίψει.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η υπομονή που έχουμε δείξει για την έμπρακτη επιβεβαίωση «καλών προθέσεων» της Κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, το ρόλο και τις αρμοδιότητές του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει πλέον εξαντληθεί. Παρά τους τεσσεράμισυ μήνες ανοχής και κινητοποιήσεων του Συνδικάτου προκειμένου να τεθούν τα σοβαρά εργασιακά και λειτουργικά προβλήματα του ΙΓΜΕ, ο Υπουργός εξακολουθεί να αρνείται ακόμη και μία πρώτη συνάντηση μαζί του, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των σχέσεων Υπουργείου και εργαζομένων.     
Έτσι τα προβλήματα σωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη διάλυση του Ινστιτούτου. Επτά μήνες από την επανίδρυση του ΙΓΜΕ που με αγώνες , πολύ μεγάλη και επίμονη προσπάθεια κατακτήθηκε κόντρα σε όλες τις Κασσάνδρες που το ήθελαν τελειωμένο, δυστυχώς η Κυβέρνηση, το Υπουργείο και η Διοίκηση  του ΙΓΜΕ το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό και τη διάλυση και τους εργαζόμενους στην απογοήτευση. 

Συγκεκριμένα:

Ο τακτικός προϋπολογισμός που είχε ήδη είχε περικοπεί από το 2010 ως το 2015 κατά 350%, περικόπτεται πάλι από το 2015 ως το 2016 κατά 8.5% (από 10 εκατ. σε 9,15 εκατ.) σημαίνει καθυστερήσεις σε λειτουργικές δαπάνες ή και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει ακόμα υπογραφεί, γιατί με τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις θέλουν να κόψουν τη δαπάνη για μια ασφάλεια ζωής και υγείας, σε ένα Ινστιτούτο που από την ίδρυση του θρηνεί 6 νεκρούς και δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Αυτές οι περικοπές οδηγούν μαθηματικά σε λειτουργική παράλυση και καθυστερήσεις, ή/και σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.   .
Οι μόνιμοι εργαζόμενοι που είχαν μειωθεί από 400 (2011) σε 200 (2015), στερούνται τη βοήθεια 62 συμβασιούχων, αυτών που επί ένα χρόνο βοήθησαν αποφασιστικά στην όποια ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ (αφού ακόμη δεν έχουν παραδοθεί οι μελέτες) αφού απολύθηκαν στο τέλος του χρόνου και παρά τις εκκλήσεις Συνδικάτου και Διοίκησης δεν παρατείνονται μέχρι την έγκριση νέων προγραμμάτων.
Ενώ η Διοίκηση έχει ζητήσει ΑΜΕΣΑ 137 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ήδη έχουν περιληφθεί 45 στον Προϋπολογισμό του 2016, το αίτημα έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από Διοίκηση και Υπουργείο.
Οι Συνταξιούχοι περιμένουν από το 2013 την αποζημίωση των 2250 Ευρώ και δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτε.
Ερευνητικά προγράμματα ύψους 15 εκ. Ευρώ στο Ενέργειας, Χαρτογράφησης, Ορυκτού πλούτου, Γεωτεχνικών μελετών που προτάθηκαν από τους αρμόδιους επιστήμονες περικόπηκαν κατά 50% και από τον μήνα Οκτώβριο που άρχισαν οι διαδικασίες βρίσκονται σε αναμονή (για την εκτέλεση τους προβλέπονται πάνω από 100 συμβασιούχοι που θα δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας).
Τις τελευταίες μέρες, με τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις για την Εκτός έδρας απασχόληση, (που το ΙΓΜΕ εξαιρείται ως ερευνητικός φορέας αναπτυξιακού χαρακτήρα) ο Γ. Δ|ντής ετοιμάζεται να προωθήσει σχέδιο ΚΥΑ που να του επιτρέπει να στείλει προσωπικό από τη Πρέβεζα για χαρτογράφηση στα βουνά του Μετσόβου και εργοταξιακές εργασίες δοκιμαστικών αντλήσεων, υποχρεώνοντάς το καθημερινά να κάνει 320 km δουλεύοντας ωράριο εργοταξίου!. Η όλη εργασιακή αντίληψη με τη πρεμούρα του Γ. Δ|ντή να επιβάλλει ακόμη και παράνομες με βάση τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, εργασιακές συνθήκες στο Όνομα της “νομιμότητας” των θεσμών έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους.

Σε όλη αυτή τη περίοδο δεν έλειψαν τα εργασιακά προβλήματα που ακόμη και για τη πληρωμή των δεδουλευμένων κάναμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εγκατάλειψης του ΙΓΜΕ, την εμμονή της Διοίκησης για την εφαρμογή της πιο αντιδραστικής από άποψη εργασιακής σχέσης για την Εκτός Έδρα εργασία, αλλά και την πλήρη αγνόηση του Συνδικάτου από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ που ακόμη δεν έχει συναντηθεί με το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αγωνιστική κινητοποίηση τη Δευτέρα, πραγματοποιώντας λειτουργική κατάληψη και παράλληλα Έκτακτη Γ.Σ., αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά την κοπή της πίττας στις 2-2-2016 και περαιτέρω κλιμάκωση με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ των Συνδικάτων στις 4-2-2016.  διεκδικώντας τα αυτονόητα.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΥΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.



Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                                                              
          Χ. Σμυρνιώτης                            Γ. Βουγιουκαλάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: