03 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση 2/2/2016

Αχαρνές 2/2/2016
Α.Π. 16/7

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ πραγματοποίησαν τη Δεύτερα 1-2-12016 λειτουργική κατάληψη προκειμένου να δημοσιοποιήσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την ουσιαστική λειτουργία του Ινστιτούτου και τα εργασιακά δικαιώματα που πλήττονται από την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, την αδιαφορία του ΥΠΕΝ αλλά και την ολιγωρία της Διοίκησης και ειδικότερα του Γ. Δ/ντή.
Με την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚH κινητοποίηση μας, πετύχαμε την αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ προκειμένου να μην υπάρξουν αποφάσεις για το Εκτός Έδρας (Ε.Ε.) που θα περιελάμβαναν δυσμενείς ρυθμίσεις για το όριο ημερών, την χιλιομετρική απόσταση διανυκτέρευσης, την χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και την χιλιομετρική αποζημίωση, το ύψος της αποζημίωσης.
Όπως έχουμε κάνει γνωστό σε Διοίκηση και ΥΠΕΝ, το Σωματείο δεν έχει καμιά πρόθεση να κωλυσιεργεί την Διοίκηση στην αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών προβλημάτων που η εγκληματική τροϊκανική πολιτική και των προηγούμενων Κυβερνήσεων και Διοικήσεων οδήγησαν το ΙΓΜΕ στο χείλος του γκρεμού.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, είχε προτείνει την δυνατότητα εφαρμογής της ερμηνείας του Νόμου σχετικού για τα Ε.Ε. όπου προβλέπεται η εξαίρεση των Ερευνητικών φορών αναπτυξιακού χαρακτήρα.  
Κύριος στόχος αυτής της πρότασης είναι η συνέχιση κατ’ αρχήν της εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν σήμερα στο ΙΓΜΕ  για την εκτέλεση της Ε.Ε. εργασίας, με παράλληλες ενέργειες για την έκδοση ΚΥΑ με συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι οποίες θα διορθώνουν τις ελλείψεις των ισχυόντων διατάξεων.  Γνωστοποιώντας στη συνέχεια την απόφαση του ΔΣ στο ΥΠΕΝ και διεκδικώντας παράλληλα την οριστική διευθέτηση του θέματος (με βάση τις προτάσεις μας) με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχει ήδη δεσμευτεί και η Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΝ.
Στα πλαίσια της συνέχισης των διεκδικήσεων μας ήρθαμε σε επικοινωνία με το γραφείο του Υπουργού και ενημερώσαμε ότι αν μέχρι αύριο Τετάρτη 3/2/16 δεν γίνει συνάντηση τότε θα πραγματοποιήσουμε αγωνιστική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο.



Συνάδελφοι, - σες
Το Σωματείο μας δεν έπαψε να επαναδιεκδικεί ανεξάρτητα πολιτικών εξελίξεων, Υπουργών, Διοικήσεων, ότι μέχρι σήμερα με βάναυσο και αυταρχικό τρόπο έχουμε χάσει σαν Ερευνητικός φορέας και εργαζόμενοι από τις πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους και αποδίδουν κέρδη στους επιχειρηματίες.
Κατήγγειλε σε όλους τους τόνους και σε όλες τις περιπτώσεις (από την εκσυγχρονιστική λαίλαπα του Σημίτη ως τις ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ-Τρόϊκας) όλες τις πολιτικές σκοπιμότητες που έκρυβαν οι αντιδραστικές αυτές επιλογές στην έρευνα του Ορυκτού Πλούτου και το ξεπούλημα του, στην διαχείριση των υδατικών πόρων, στη πολιτική του περιβάλλοντος, στη γεωτεχνική μελέτη μεγάλων τεχνικών έργων και όταν χρειάσθηκε δεν διστάσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που απαιτούνται στο συνδικαλιστικό αγώνα.
Για αυτό θεωρούμε ότι η επανίδρυση του ΙΓΜΕ από τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ είναι δικαίωση και αποτέλεσμα του σκληρού αγώνα και αγωνιών των αγωνιζόμενων εργαζόμενων στο ΙΓΜΕ, των “αλληλέγγυων” (πολιτικών, συνδικαλιστικών, επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων και προσωπικοτήτων) που στάθηκαν με ειλικρίνεια στο πλευρό μας (χωρίς ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμούς), προς όφελος του λαού μας,  δεν ήταν ούτε χάρη, ούτε κομματικό ρουσφέτι.
Επικροτήσαμε το γεγονός ότι πρόσωπα του ΔΣ επελέγησαν με κύριο χαρακτηριστικά την επαγγελματική τους επάρκεια αλλά και τη στάση τους στις μάχες των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, που δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι ορισμένα από αυτά σε κρίσιμα ζητήματα τείνουν να ακολουθήσουν  την «τροϊκανική νομιμότητα» των  πρηγούμενων  Διοίκησεων

Η κατάσταση αυτή δεν μας καθησυχάζει γιατί δεν απογειωνόμαστε από την σκληρή πραγματικότητα του 3ου Μνημόνιου, των αρνητικών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης σε εργασιακά αλλά και άλλα διοικητικά θέματα (αξιολογήσεις, μετατάξεις συρρίκνωση δημόσιου τομέα). Επίσης δεν ξεχνάμε  τη πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα το Ινστιτούτο σε σχέση με την στελέχωση του και τις υλικοτεχνικές αδυναμίες του, αλλά και τις διαμορφωμένες αντιλήψεις «εκλεκτών συναδέλφων» σε θέματα που έχουν σχέση με το προγραμματισμό και την οργάνωση των ερευνητικών προγραμμάτων, τη διαχείριση του προσωπικού και το κληρονομικής εξουσίας μεταβίβασης του Διευθυντικού “δικαιώματος” της .

Και δω κολλάει ο τίτλος της γνωστής ταινίας «κοίτα ποιος μιλάει» και η αναφορά στην ανακοίνωση του «κλειστού πηρήνα» του Σ”Ε”Π…
Δεν μας εκπλήσσει ΚΑΘΟΛΟΥ! Οι “πρόθυμοι” πάντα εμφανίζονται στη περίοδο κρίσης για να προσφέρουν χείρα βοήθειας σε όσους κατά βάση θέλουν να ακουμπήσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους στο “κίνημα” (π.χ. Παναγόπoυλος και σια στην ΓΣΕΕ, άλλοι συνδικαλιστικοί αστέρες σε δευτεροβάθμια, “μάνατζερ και ειδικοί” στην αναβάθμιση του ΙΓΜΕ).
Δηλαδή όσοι επί σειρά ετών πλαισίωναν “εκσυγχρονιστικές Διοικήσεις”, όσοι τελείως “αξιοκρατικά εκτελούσαν χρέη Δ|ντών”, ή τοποθετούνταν σε επιτροπές και θέσεις παραβιάζοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και διοικητικής νομιμότητας, όσων τα υψιπετή επιστημονικά προγράμματα εγκρίνονταν και εκτελούνταν με αριθμό ρεκόρ σε μέρες εκτός έδρας (και μάλιστα κάποιων υδατικών σε προσφιλείς περιοχές), ήρθαν ως τιμητές μιας Διοίκησης που παρά τις συγκεκριμένες κριτικές, καταγγελίες και κινητοποιήσεις που το σωματείο της έκανε, προσπάθησε όχι πάντα επιτυχώς να βάλει κάποια τάξη και διαφάνεια.
Κριτική για τη δημόσια και διαφανή παρουσίαση των έργων του ΕΣΠΑ που πρέπει να παραδοθούν, αλλά που πρόκειται να προταθούν δημόσια συζήτηση με τους Δ/ντές και τους επιστήμονες όλων των προτεινόμενων ερευνητικών έργων, έργα που είχε δοθεί εντολή να καταρτισθούν με εσωτερικές δημόσιες συζητήσεις αλλά και διαβουλεύσεις με μια Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε με στόχο την ΑΜΕΣΗ επεξεργασία και συνεννόηση με τις προϊστάμενες πολιτικές αρχές και την τελική έγκριση και επικύρωση των προτάσεων από το ΔΣ (στο οποίο δυστυχώς συμμετέχει ο συγκεκριμένος εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζόμενων με παρατηρητή τον επίσης εκλεγμένο αναπληρωτή του, εκλεγμένοι όμως με καθολική ψηφοφορία) στο οποίο ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων διατήρησε τις επιφυλάξεις του τόσο για το προτεινόμενο ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά παρεμπιπτόντως και για τις επιλογές των Δ/κών στελεχών.
Επιλογές που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πήραν υπόψη κάποια αντικειμενικά επιστημονικά ή διοικητικά προσόντα που ενδεχόμενα θα πρέπει στο νέο ΚΚΠ να γίνουν ακόμη ποιο σαφή και ποιο ελέγξιμα.
Βέβαια στο νέο κρεσέντο του Σ”Ε”Π περισσεύει η υποκρισία για καθυστερήσεις, παραλήψεις, αδυναμίες της Διοίκησης στην εξασφάλιση “του οργάνου”, στελέχωση “υπηρεσιών” κρίσιμων για το προφίλ του ΙΓΜΕ (λες και δεν είναι όλες οι υπηρεσιακές μονάδες του ΙΓΜΕ χρήσιμες και επιστημονικο-κοινωνικά καταξιωμένες) ξεχνώντας τις μέχρι πρότινος ρυθμίσεις, αποφάσεις του ΔΣ ΕΚΒΑΑ ή και προηγούμενων Διοικήσεων.
Συνάδελφοι, - σες
Μακριά από εμάς οι συμψηφισμοί ευθυνών, η συγκάλυψη και ωραιοποίηση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών, γενικά το κουκούλωμα. Με πολλή περίσκεψη και πολύ ευθύνη μπροστά στην επελαύνουσα αντεργατική λαίλαπα διακηρύξαμε την ανάγκη για συσπείρωση και αγωνιστική ενότητα.
Για αυτό προχωρήσαμε και μονομερώς στη δημιουργία του Νέου Σωματείου που θα μπορούσε χωρίς προαπαιτούμενα και πολώσεις του παρελθόντος να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης ΟΛΩΝ των εργαζόμενων.
Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ανταποκρίθηκε. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να διατηρήσουν το διασπαστικό συνδικαλιστικό παραμάγαζο του Σ”Ε”Π (που με βάση την ισχύουσα συνδικαλιστική νομοθεσία του ν. 1264 δεν μπορεί να εκπροσωπήσει συνδικαλιστικά ούτε τους επιστήμονες) για να κάνουν πολιτικό-συνδικαλιστικό παιχνίδι υπονομεύοντας για μια ακόμη φορά τον κύρος και τον ρόλο του ΙΓΜΕ.
Προσπαθούν να λασπώσουν το Σωματείο και να περάσουν γραμμή σε Διοίκηση και Υπουργείο αξιοποιώντας την ολιγωρία της Διοίκησης σε μια σειρά προβλήματα του ΙΓΜΕ και φοβερίζοντας την με “δημοσιότητα και ένδικα μέσα”. Αυτό το σχέδιο είχαν αποφασίσει όταν αρνήθηκαν την συμπόρευση στο Νέο Σωματείο και παράλληλα την δημιουργία  επιστημονικού σωματείου το οποίο θα είχε άλλους στόχους και περιεχόμενο από τον Σ”Ε”Π και ενδεχόμενα θα κάλυπτε όλους τους επιστήμονες.
Το γεγονός ότι ακόμη η θλιβερή ηγεσία του Σ”Ε”Π, δεν βρίσκει στη δακρύβρεκτη ανακοίνωση της να βάλει ούτε ένα εργασιακό θέμα (ούτε το Ε.Ε., ούτε για τους συμβασιούχους) να μη πει κουβέντα για το περιεχόμενο των ακολουθούμενων πολιτικών, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τον ύποπτο και επικίνδυνο ρόλο που παίζει αυτό το διασπαστικό μόρφωμα υπονομεύοντας για μια ακόμη φορά την ύπαρξη συνέχεια του Ινστιτούτου.
Για μια ακόμη φορά καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους σε Ενιαίο Μέτωπο Πάλης γιατί τα προβλήματα και πολλά είναι και δύσκολα.

Δεν περισσεύει ΚΑΝΕΝΑΣ.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

     

Δεν υπάρχουν σχόλια: