22 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-10-2016


 Αχαρνές, 22-10-2016
Α.Π. 177/6.2

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ πραγματοποίησαν στις 20-10-2016, 3ωρη στάση εργασίας και αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ απαιτώντας τη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη, για την πραγματοποίηση της οποίας είχε δεσμευτεί εδώ και τρεις βδομάδες. Δυστυχώς, ούτε κι αυτή τη φορά έγινε η συνάντηση, ούτε ημερομηνία γι’ αυτή ορίστηκε, ούτε κανείς από το πολιτικό του γραφείο δεχόταν να συναντήσει το προεδρείο για να μας δώσει απάντηση:
1.    Για το πώς και πότε θα δρομολογηθεί λύση για τα άλυτα χρονίζοντα προβλήματα του Ινστιτούτου (προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση προς αποφυγή κατασχέσεων από εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, εφάπαξ αποζημίωση της Εθνικής, ανθυγιεινό, εφαρμογή νομοθεσίας για εκτός έδρας απασχόληση σε έργα πεδίου, κ.α.)

Ζητήματα για τα οποία από την επανίδρυση του ΙΓΜΕ τον Ιούνιο του 2015, έχει απόλυτη γνώση και ενημέρωση από προηγούμενες συναντήσεις με το Συνδικάτο μας, αλλά και από την Διοίκηση του ΙΓΜΕ που επανειλημμένα έστειλε έγγραφα με τον κίνδυνο που διατρέχει το ΙΓΜΕ να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις, που και ο ίδιος ο Υπουργός έχει μεν αναγνωρίσει, καθυστερεί όμως επικίνδυνα να πάρει τις αναγκαίες κρίσιμες αποφάσεις.
2.     Για το λόγο που δεν εγκρίθηκε στα Έργα ΕΣΠΑ του ΙΓΜΕ το βασικότερο Έργο του, των Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων, τα αποτελέσματα του οποίου (επικαιροποιημένοι γεωλογικοί χάρτες) αποτελούν τη βάση κάθε έργου υποδομής της χώρας, και χωρίς το οποίο υπονομεύεται η υλοποίηση του συνόλου των έργων του ΙΓΜΕ (ΔΙΠΥΝ, ΓΕΩΚΑ, ΓΕΩΘΕΝ, ΔΙΟΠΥ) που ήδη έχουν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2023, ενώ μια ολόκληρη υπηρεσία του ΙΓΜΕ μένει ουσιαστικά εκτός αντικειμένου.

Μετά από συνεχή πίεση των εργαζομένων τελικά δέχτηκε το προεδρείο του Σωματείου ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, κ. Βερροιόπουλος, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει «αναρμόδιος» για εργασιακά και οικονομικά ζητήματα του ΙΓΜΕ. Ο κ. Βερροιόπουλος αρνήθηκε να μεταφέρει στον Υπουργό τη διαμαρτυρία μας για τον εμπαιγμό των ανεκπλήρωτων δεσμεύσεών του για συνάντηση μαζί μας, στη δε καταγγελία της αναξιοπιστίας του αφού ήταν ο ίδιος που είχε δεσμευτεί στην Διοίκηση του ΙΓΜΕ ότι θα περνούσε και το έργο της Γεωλογικής Χαρτογράφησης στην επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως να το κάνει. Όταν μάλιστα του ανακοινώθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΜΕ πήρε απόφαση να μην ξεκινήσουν και τα άλλα Έργα που στηρίζονται στην ορθότητα των γεωλογικών χαρτών αν δεν εγκριθεί το έργο της Γεωλογικής Χαρτογράφησης, προσπάθησε με ανεπίτρεπτη επιθετικότητα να μεταφέρει τις ευθύνες του στους εργαζόμενους  κατηγορώντας τους ότι θέλουν να κλείσουν το ΙΓΜΕ, παρά το γεγονός ότι ήταν απόφαση της ίδιας της, διορισμένης από την σημερινή Κυβέρνηση, Διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ ένα χρόνο μετά την επανίδρυση του παλεύουν με νύχια και με δόντια να μείνει ζωντανό με ορθολογικές ερευνητικές προτάσεις για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Την ίδια όμως ώρα το Υπουργείο και γενικότερα η Κυβέρνηση, που συνεχίζει το τροϊκανικό σχέδιο που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, προσπαθεί με νέα νομικά τερτίπια να κόψει και άλλο ένα 25% από τους μισθούς των εργαζόμενων, καθυστερεί να πληρώσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις προς τους συνταξιούχους απειλώντας με “ξαφνικό θάνατο το ΙΓΜΕ” λόγω κατασχέσεων όπως εύστοχα διατυπώνει σε υπηρεσιακό έγγραφο που απευθύνεται στο ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ.
Η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι μπροστά στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν για να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς το ΙΓΜΕ και ενδεχόμενα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στους “θεσμούς” μοιάζει να θέλουν να «απαλλαγούν» από το ΙΓΜΕ, είτε με αργό (χωρίς προσλήψεις), είτε με ξαφνικό θάνατο (χρεωκοπία) ρίχνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους. Κι αυτό για να καλύψουν την αντιλαϊκή και την αντιερευνητική τους πολιτική, την ανεπάρκεια τους αλλά και την πρόθεση τους να «τελειώνουν» με ένα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, 65 χρόνων Έρευνας και προσφοράς στην Κοινωνία και τον τόπο, που φαίνεται ότι τους «ενοχλεί» η παρουσία του. Τόσο για τον θεσμοθετημένο ρόλο και την παρουσία του, όσο και γιατί οι εργαζόμενοι σε αυτό εξακολουθούν να διεκδικούν τον ρόλο που αναλογεί στο ΙΓΜΕ για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου (ορυκτός πλούτος, νερά, ενέργεια, υποδομές), αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα που οι προηγούμενες τροϊκανές Διοικήσεις τους κατέκλεψαν, αλλά και η τωρινή εξακολουθεί να τους τα στερεί, παρά τις γνωματεύσεις ακόμη και της Νομικής υπηρεσίας του ΙΓΜΕ.

Η Κυβέρνηση αυτή δείχνει ολοένα και περισσότερο πως πήρε την «σκυτάλη» από τις προηγούμενες τροϊκανικές Κυβερνήσεις για να συνεχίσει την ίδια πολιτική, που εξαθλιώνει το λαό προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ας απαντήσει επιτέλους η κυβέρνηση ξεκάθαρα στο λαό:

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΩΦΕΛΕΙΣΕΙ Ο ΑΡΓΟΣ ή Ο ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ;

Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες, όχι μόνο στο ΥΠΕΝ, αλλά και άλλα συναρμόδια Υπουργεία, όπως είναι το Υπ. Οικονομικών και το Υπ. Δοικ. Ανασυγκρότησης, και αν δεν λυθεί το ζήτημα, η ευθύνη θα βαρύνει το σύνολο της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΡΘΙΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ (1976, 1991, 1999, 2011-2015).
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: