26 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/10/2016

 Αχαρνές  26/10/2016
Α.Π. 184/6.2

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                

 Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ συνέχισαν με επιμονή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που δρομολόγησαν με ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, πραγματοποιώντας την Τρίτη 25-10-2016 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, και σήμερα Τετάρτη, 26-10-2016, με νέα 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ζητήσουμε από τον Αν. Υπουργό, κ. Χουλιαράκη, άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα μας.

Ωστόσο σε καμία κινητοποίηση δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί συνάντηση με κάποιον Υπουργό, που από ότι φαίνεται αποφεύγουν εκτεθούν μη έχοντας να προτείνουν καμία ουσιαστική λύση σε κάποιο έστω από τα προβλήματα των εργαζόμενων και του Ινστιτούτου. Συγκεκριμένα:

· Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όχι μόνο απέφυγε τη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, αλλά ούτε κάποιος πολιτικός εκπρόσωπος του Υπουργού δεσμεύτηκε για μελλοντική συνάντηση αφήνοντας εκτεθειμένο τον Υπουργό που πριν ένα μήνα είχε δεσμευτεί ότι θα όριζε συνάντηση με το Συνδικάτο. Η μόνη δέσμευση εκπροσώπου του Γραφείου του Υπουργού, ήταν ότι μέσα σε αυτή βδομάδα θα ειδοποιηθούμε για τον χρόνο που θα είναι σε θέση ο Υπουργός να ορίσει τη συνάντησή με το Συνδικάτο.

· Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σήμερα προέκυψε το ίδιο λίγο-πολύ αποτέλεσμα, με την μη πραγματοποίηση συνάντησης με τον Αν. Υπουργό, κ. Χουλιαράκη, στον οποίο το Συνδικάτο θα ανεδείκνυε και τις δικές του ευθύνες για τους λειψούς προϋπολογισμούς 2016 – 2017 με τους οποίους το ΙΓΜΕ αδυνατεί να αντιμετωπίσει οικονομικά α) τις τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αφορούν τους συνταξιούχους του Ινστιτούτου απειλώντας με “ξαφνικό θάνατο το ΙΓΜΕ” όπως με έγγραφα τους ζητάνε τόσο η Διοίκηση του ΙΓΜΕ όσο και ο Υπουργός ΥΠΕΝ, β) τις απαιτήσεις των εργαζόμενων από την παράνομη μισθολογική περικοπή δεύτερου 25% όπως προκύπτει από απόφαση του Εφετείου, αλλά και γ) την αναγκαία μισθολογική δαπάνη για τις προσλήψεις 45 τεχνικών και επιστημόνων που φέρεται να έχει εγκρίνει το ΥΠΕΝ δεδομένου ότι το ΙΓΜΕ οδηγείται σε “βιολογικό θάνατο”.

Από την “απούσα” πολιτική ηγεσία του ΓΛΚ, η προϊσταμένη του γραφείου του Αν. Υπουργού δεσμεύτηκε να του μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, δεσμευόμενη επίσης να μεταφέρει και το αίτημα για ΑΜΕΣΗ συνάντηση με τον Αν. Υπουργό μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Δυστυχώς οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ εμπαίζονται και από αυτήν την κυβέρνηση.

Πρόκειται ωστόσο για τους ίδιους εργαζόμενους που με μακροχρόνιο οργανωμένο αγώνα και με συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις εφεδρείες - απολύσεις και το οριστικό κλείσιμο του ΙΓΜΕ το 2011-2012 από τις προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις, αλλά και με την υποστήριξη του εργατικού κινήματος, της παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας, όλης της Ελληνικής Κοινωνίας, των πολιτικών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένου, πριν ενάμισυ χρόνο, επέτρεψαν στον τότε Υπουργό ΠΑΠΕΝ να επανασυστήσει το ΙΓΜΕ, για να ασκήσει και πάλι τις ερευνητικές και αναπτυξιακές αρμοδιότητες που αρμόζουν σε έναν αξιόπιστο Δημόσιο Φορέα, σημαντικό φορέα ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου.

Πώς όμως θα μπορέσει το ΙΓΜΕ να αναλάβει εκ νέου έναν τέτοιο σοβαρό και εθνικής σημασίας ρόλο χωρίς την δρομολόγηση αναγκαίων προσλήψεων, χωρίς την έγκριση του έργου των γεωλογικών χαρτογραφήσεων που, ενώ αποτελεί την βασική υποδομή για όλα τα υπόλοιπα εγκεκριμένα έργα, παραμένει ανένταχτο; Όταν ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα ακόμη και για την μισθοδοσία των εργαζόμενων;
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους Υπουργούς για άμεση συνάντηση προκειμένου να δοθούν επιτέλους ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του ΙΓΜΕ που καθημερινά μεγαλώνουν απειλώντας τη λειτουργία, ακόμα και την ύπαρξη, του Ινστιτούτου.
Εφόσον δεν διαφανεί προοπτική ΑΜΕΣΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ λύσης, για κάποιο έστω από τα, υπαρξιακά στην ουσία, προβλήματα του ΙΓΜΕ, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας διεκδικώντας συνάντηση ακόμη και με τον Πρωθυπουργό!
Ο δίκαιος αγώνας των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ και όλης της ελληνικής κοινωνίας για την ουσιαστική αναγέννηση του Ινστιτούτου θα συνεχιστεί με κάθε συνδικαλιστικό μέσο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – ΜΗΝ ΚΑΡΤΕΡΑΤΕ ΝΑ ΛΥΓΙΣΟΥΜΕ


το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: