28 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-11-2016 Α.Π. 201/6.2


Αχαρνές, 28-11-2016
Α.Π. 201/6.2

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ θα πραγματοποιήσουν στις 30-11-2016 και ώρα 13.00, 3ωρη στάση εργασίας και αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπ.Οικ. (Πανεπιστημίου και Κοραή) απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό κ. Χουλιαράκη, για να μας δώσει σαφή απάντηση για το πώς και πότε θα δρομολογηθεί λύση για τα άλυτα χρονίζοντα οικονομικά προβλήματα του Ινστιτούτου, που εστιάζονται στη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του ΙΓΜΕ, πρώτα και πάνω από όλα για  ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ και αποφυγή κατασχέσεων από εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις.
Κατά την προηγούμενη κινητοποίηση μας στο ΓΛΚ στις 26-10-2016, όχι μόνο δεν πήραμε καμία υπεύθυνη απάντηση για κανένα από αυτά τα σοβαρά ζητήματα, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, αλλά εξακολουθεί ο κ. Υπουργός να αποφεύγει να ορίσει ακόμα και ημερομηνία για μας συναντήσει.
Παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία επταετία το ΙΓΜΕ έχει χάσει τα δύο τρίτα του προσωπικού του (με μόνο 204 σήμερα εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα), παρ’ ότι επίσης η Διοίκηση του ΙΓΜΕ έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο την πρόσληψη 140 περίπου νέων μόνιμων υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων, από τους οποίους οι πρώτοι 45 ήδη θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί, το σχετικό αίτημα είναι φανερό πως σκαλώνει στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.
Παράλληλα, εδώ και τρείς σχεδόν μήνες έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Οικονομικών, αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για επείγουσα έκτακτη χρηματοδότηση του ΙΓΜΕ της τάξης των 2.5 εκ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επικείμενος κίνδυνος κατασχέσεων της περιουσίας του ΙΓΜΕ, λόγω δικαστικών αποφάσεων που έχουν κριθεί τελεσίδικα. Παρά το επείγον του θέματος, αυτό εξακολουθεί δυστυχώς να εκκρεμεί στις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών, διακινδυνεύοντας την ομαλή λειτουργία του ΙΓΜΕ. Επίσης καρκινοβατεί η εκταμίευση του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2016, η οποία «σκαλώνει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αφήνοντας το Ινστιτούτο έκθετο στις υποχρεώσεις του.
Με δεδομένο ότι από την επανίδρυση του ΙΓΜΕ τον Ιούνιο του 2015, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει απόλυτη γνώση και ενημέρωση, τόσο από το Συνδικάτο όσο και από την Διοίκηση του ΙΓΜΕ με τα επανειλημμένα έγγραφα που έστειλε επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει το ΙΓΜΕ να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στον θεσμικό του ρόλο και στις δυσβάστακτες αυτές υποχρεώσεις, η άμεση παρέμβασή του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση αυτών των τόσο σημαντικών θεμάτων είναι κάτι παραπάνω από απολύτως αναγκαία.

Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ για ενάμιση χρόνο μετά την επανίδρυσή του παλεύουν με νύχια και με δόντια να μείνει ζωντανό με ορθολογικές ερευνητικές προτάσεις για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση συνεχίζει το τροϊκανικό σχέδιο που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, προσπαθεί με νέα νομικά τερτίπια να κόψει και άλλο ένα 25% από τους μισθούς των εργαζόμενων, καθυστερεί να πληρώσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις προς τους συνταξιούχους απειλώντας με “ξαφνικό θάνατο το ΙΓΜΕ” λόγω κατασχέσεων όπως εύστοχα διατυπώνει σε υπηρεσιακό έγγραφο που απευθύνεται στο ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ.

Από την μέχρι τώρα αδιάφορη έως αρνητική αντιμετώπιση που έχουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μας δοθεί συγκεκριμένη απάντηση. Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο να κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας για να δημοσιοποιήσουμε τα σοβαρά αυτά προβλήματα του ΙΓΜΕ, αλλά και σε περίπτωση συνέχιση της αδιαφορίας από το Υπουργείο Οικονομικών, να απευθυνθούμε πλέον και στον κ. Πρωθυπουργό ζητώντας να μας δεχθεί, προκειμένου να του εκθέσουμε όλα τα ζητήματα και να δρομολογήσει λύσεις προς όφελος του Ινστιτούτου, των εργαζόμενων αλλά και ευρύτερα του λαού, που μόνο κέρδος μπορεί να έχει από την εύρυθμη λειτουργία του ΙΓΜΕ.

Ας απαντήσει επιτέλους η Κυβέρνηση ξεκάθαρα στο λαό:

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΩΦΕΛΕΙΣΕΙ Ο ΑΡΓΟΣ ή Ο ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ;

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να δώσουν λύση ΤΩΡΑ.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΓΜΕ, ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΡΘΙΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ
(1976, 1991, 1999, 2011-2015)
κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες, με πρώτο βήμα 3ωρη στάση εργασίας και αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας
στο Υπ. Οικονομικών (Πανεπιστημίου και Κοραή) στις 30-11-2016 και ώρα 13.00.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Το Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: