12 Απριλίου 2017

Ψήφισμα Ημερίδας Συνδικάτου ΙΓΜΕ 6-4-2017

Ψήφισμα Ημερίδας Συνδικάτου ΙΓΜΕ
“Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε.
ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ  ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ”
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
6-4-2017

1.    Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην Ημερίδα αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη και αδιάλειπτη συμβολή του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας από το 1952 ως ΙΓΕΥ έως και στις μέρες μας, τόσο με τη γνώση που αποκτήθηκε για τη γεωλογική δομή και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όσο και με τις δράσεις του στους ευρύτερους γεωεπιστημονικούς τομείς.
2.   Μετά το αποτυχημένο πείραμα της μετάλλαξης του ΙΓΜΕ σε ΕΚΒΑΑ και τους επίμονους και μαζικούς αγώνες των εργαζόμενων επανιδρύθηκε το ΙΓΜΕ ως αυτοτελές Ινστιτούτο με στόχο  την γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα της χώρας. Το ελπιδοφόρο αυτό γεγονός της επανίδρυσης του Ινστιτούτου, με ιδιαίτερη πλέον ανησυχία διαπιστώνουμε ότι, όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τους στόχους του, αλλά, μετά την παραίτηση της Διοίκησής του την προηγούμενη βδομάδα, οδηγείται σε λειτουργική παραλυσία και οικονομική ασφυξία μετά το μπλοκάρισμα όλων των τραπεζικών του λογαριασμών.
3.   Εκτιμώντας ως απολύτως αναγκαία, όχι απλώς τη συνέχιση της λειτουργίας, αλλά την ουσιαστική αναβάθμισή του ΙΓΜΕ προκειμένου να μπορεί να επιτελεί, όχι μόνο το ερευνητικό του έργο, αλλά και το ρόλο του έγκυρου σύμβουλου της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό:
-  Η άμεση αντιμετώπιση του θέματος της Διοίκησης του Ινστιτούτου που οδήγησε στη λειτουργική παραλυσία του Ινστιτούτου.
-  Η κάλυψη όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων του με την εκταμίευση του τακτικού του προϋπολογισμού αλλά και της έκτακτης ενίσχυσης του για την αποδέσμευση των λογαριασμών του
-  Οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, που έχει εγκρίνει και εισηγηθεί η Διοίκηση του Ινστιτούτου.
-  Η έγκριση των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 που εξακολουθεί να εκκρεμεί (Υπόγεια Ύδατα, Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα).
-  Η διευθέτηση των εργασιακών ρυθμίσεων μέσω της διαδικασίας του ΟΜΕΔ που στηρίζεται από τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση.
4.   Εκτιμώντας ότι θα είναι βαριές οι ευθύνες όλων όσων αφήσουν να χαθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τόσα χρόνια στο ΙΓΜΕ πληρωμένη από το υστέρημα του ελληνικού λαού, καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΓΜΕ ως δημόσιου φορέα βασικής και εφαρμοσμένης γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας.  Καλούμε και όλα τα κόμματα της Βουλής (εκτός Χρυσής Αυγής) να αναβαθμίσουν κοινοβουλευτικά το θέμα πιέζοντας την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση. 

5.   Σε κάθε περίπτωση δεσμευόμαστε να σταθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο στο πλευρό των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, στον αγώνα τους για τη σωτηρία του Ινστιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: