02 Μαΐου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2/5/2017 Α.Π. 62 / 6.3

Αχαρνές, 2 - 5 - 2017
Α.Π. 62 / 6.3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Δράσεις για την Επανεκκίνηση του ΙΓΜΕ  

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,
Σε υλοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ και λαμβάνοντας υπόψη τις σκέψεις που κατατέθηκαν κατά την τελευταία ενημερωτική συγκέντρωση του Συνδικάτου στις 25-4-2017, σας ενημερώνουμε για τις παρακάτω ενέργειες που υλοποιήθηκαν από τα όργανα του Συνδικάτου με σκοπό τη γρήγορη & αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης που περνά το Ινστιτούτο.
1.   Κινητοποίηση στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος (Τετάρτη, 26-4-2017)
Ούτε αυτή τη φορά δέχτηκε ο κ. Υπουργός να συναντήσει τους εκπροσώπους μας, γεγονός από μόνο του πηγή ανησυχίας. Πραγματοποιήθηκε ωστόσο συνάντηση του Προεδρείου με τους εξουσιοδοτημένους Συμβούλους του κ. Τσαγκά και κα Καββαδία στους οποίους μας παρέπεμψε το Γραφείο Υπουργού.
Δυστυχώς τίποτε συγκεκριμένο δεν μας μεταφέρθηκε, ούτε για τον τρόπο που ο κ. Σταθάκης προτίθεται να αντιμετωπίσει την κρίση Διοίκησης, Χρηματοδότησης & επομένως Λειτουργίας του ΙΓΜΕ, ούτε ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την αντιμετώπισή τους. Εδώ και ένα μήνα το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει αόριστα ότι “η επίλυση του προβλήματος γίνεται άμεσα”, συντελώντας στη σταδιακή απαξίωση του ΙΓΜΕ.
Θεωρούμε θετικό γεγονός τις διακηρύξεις που μας μεταφέρθηκαν ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ,   α) χρειάζεται το ΙΓΜΕ, λειτουργικό και παραγωγικό, και β) θεωρεί υποχρέωση της Πολιτείας να ανταποκρίνεται στα δικαιώματα των εργαζόμενων και συνταξιούχων του ΙΓΜΕ. Μένει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη πριν είναι πολύ αργά.
2.   Πολιτικές επαφές στη Βουλή (Πέμπτη, 26-4-2017)
Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη κίνηση του Προεδρείου του Συνδικάτου για άμεση επικοινωνία με τα Πολιτικά Κόμματα και βουλευτές στη Βουλή, κατά την οποία υπήρξε συνοπτική ενημέρωση βουλευτών, καθώς και του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση. Εκτεταμένη πληροφόρηση δόθηκε και συζήτηση έγινε:
·       Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Θ. Δρίτσα και Τρ. Μηταφίδη.
·       Από τη Νέα Δημοκρατία, με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος Ενέργειας της ΝΔ κ. Κ. Σκρέκα και τον βουλευτή Κ. Κατσαφάδο.
·       Από το ΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου.
·       Από το ΚΚΕ, με τον βουλευτή Χρ. Κατσώτη.
·       Από την Ένωση Κεντρώων, με τον Πρόεδρο κ. Β. Λεβέντη.
Παράλληλα ενημερώθηκαν και τα Γραφεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Ποταμιού.
Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων του ΙΓΜΕ και σε ορισμένες περιπτώσεις η απορία για τη μεγάλη καθυστέρηση αντιμετώπισής τους, αφού τους ήταν ήδη γνωστή η εδώ και ένα μήνα η παραίτηση της Διοίκησης.
Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία που έχουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ προς Τρίτους και η μισθοδοσία των εργαζόμενων, καθώς και το κομβικό πρόβλημα των συνολικών υποχρεώσεων του ΙΓΜΕ από το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο, ζήτησαν αναλυτικότερη ενημέρωση και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το θέμα στη Βουλή, στα πλαίσια της άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Το Συνδικάτο ανταποκρίθηκε άμεσα, ετοιμάζοντας και διαβιβάζοντας σχετικό Υπόμνημα (ΑΠ 60/28-4-2017), που ήδη σας κοινοποιήθηκε, περιλαμβάνοντας και σχετικό σχέδιο Επίκαιρης Επερώτησης.
Το Συνδικάτο διατηρεί άμεση επαφή με τα κόμματα της Βουλής για την κατάλληλη μεθόδευση των πολιτικών παρεμβάσεων. 
3.   Επόμενες ενέργειες
Εφόσον δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις (επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ με διορισμό Διοίκησης, παρουσίαση σχεδίου αντιμετώπισης των υποχρεώσεων του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου, άμεση δρομολόγηση χρηματοδότησης) έως την Τετάρτη, 3-5-2017, καλούμαστε να συνεχίσουμε τον υφιστάμενο σχεδιασμό, περιλαμβάνοντας περαιτέρω δημοσιοποίηση και κινητοποιήσεις στο ΥΠΕΝ και το Υπ.Οικ..
Παράλληλα το Συνδικάτο προετοιμάζει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας, εξετάζοντας ταυτόχρονα και πρόσθετες συμπληρωματικές ενέργειες.

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,
Οι μέρες παραμένουν κρίσιμες. Μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης είναι η συμπαράσταση της Ελληνικής Κοινωνίας, που έχει ανάγκη ένα λειτουργικό και αποδοτικό ΙΓΜΕ, και το συντονισμένο ενωτικό μέτωπο των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, που με τις συστηματικά υπεύθυνες προτάσεις τους θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην συνολική και οριστική επίλυση του προβλήματος.

Μένουμε κοντά στο Συνδικάτο. Όλων των εργαζόμενων. Κάθε ειδικότητας. Κάθε περιοχής. Κάθε ηλικίας. Για την ουσιαστική αναβάθμιση του Ινστιτούτου. Με την περηφάνια ότι και με τη σημερινή δουλειά και τις δράσεις μας τιμούμε το έργο και την προσφορά του Ινστιτούτου της 65-χρονης ιστορίας του, θέτοντας τις βάσεις για το ΙΓΜΕ του αύριο. Το ΙΓΜΕ των μελλοντικών γενιών. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας



Δημήτρης Μπάτης

Γιάννης Μαυρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: