16 Ιουνίου 2017

Απάντηση Υπουργού ΠΕΝ στις Ερωτήσεις για ΙΓΜΕ από ΚΚΕ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 16/6/207

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΕ΄
Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Αθήνα, σήμερα στις 16 Ιουνίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.15΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):
Κυρίες και κύριοι
Ακολουθούν η τέταρτη με αριθμό 1024/13-6-2017 του πρώτου κύκλου επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λέσβου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σταύρου Τάσσου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και η πρώτη με αριθμό 5542/10-5-2017 ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου του κύκλου αναφορών – ερωτήσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.).
Οι ερωτήσεις αναφέρονται στο ίδιο θέμα και θα συζητηθούν ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς τον χρόνο ομιλίας τους, με εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνάδελφος θα έχει από δύο και τρία λεπτά πρωτολογία και δευτερελογία και ο Υπουργός που θα απαντήσει και στους δύο, αντί για τρία και τρία, θα έχει έξι και έξι λεπτά.
Κύριε Τάσσο, έχετε τον λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το ΙΓΜΕ βρίσκεται χωρίς διοίκηση μετά την παραίτησή της, ενώ ακόμη δεν υπήρξε διορισμός νέας. Η διοίκηση παραιτήθηκε μετά τη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ για την υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων -εφετειακών αποφάσεων- βάσει προηγούμενης αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζομένους του Ινστιτούτου.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ένα ΙΓΜΕ ακέφαλο, που αδυνατεί να εκτελέσει ακόμη και τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Όλα τα έργα του ΙΓΜΕ υπέρ τρίτων έχουν πλέον σταματήσει, παραδείγματος χάριν η γεωθερμία στην Ηράκλεια Νομού Σερρών, ερευνητικές μελέτες για οδικά δίκτυα στην Ήπειρο, κατολισθήσεις στην Πελοπόννησο, ΧΥΤΥ Γραμματικού, υδροδότηση Αγίων Θεοδώρων κ.λπ.. Επίσης, αδυνατεί  να συμμετάσχει σε νέα ερευνητικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, την καταδίκη του ΙΓΜΕ σε «θάνατο» με κυβερνητική ευθύνη.
Τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι τα εξής:
Πρώτον, αντιμετώπιση του θέματος της διοίκησης του Ινστιτούτου, δεύτερον, ουσιαστική ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΙΓΜΕ, με άμεση εκταμίευση και έκτακτες ενισχύσεις, τρίτον, προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού που έχει εγκρίνει και εισηγηθεί η διοίκηση του Ινστιτούτου, τέταρτον, έγκριση των ερευνητικών έργων που εκκρεμούν, πέμπτον, διευθέτηση των εργασιακών ρυθμίσεων μέσω της διαδικασίας του ΟΜΕΔ, που στηρίζεται από τους εργαζόμενους και τη διοίκηση.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΙΓΜΕ από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαία και δεν οφείλεται σε κυβερνητική ολιγωρία. Η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει αποφασιστικά το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων με ταχύτερους, όμως, ρυθμούς.
Ο πραγματικός στόχος αυτής της πορείας υποβάθμισης είναι η διευκόλυνση της παράδοσης του ορυκτού πλούτου της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους με κριτήριο την κερδοφορία τους. Εργαλείο είναι η διαμόρφωση εθνικών φορέων χωρίς δυνατότητες αυτοδύναμης έρευνας για κοιτάσματα, χωρίς δυνατότητες αυτοτελούς αξιοποίησης των κοιτασμάτων, χωρίς ούτε καν δυνατότητες συμμετοχής σε κοινοπραξίες.
Είναι χαρακτηριστικό το πλαίσιο του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, που οδηγεί στη διανομή του ενεργειακού πλούτου σε μια χούφτα ομίλους, που θα κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χωρίς να διασφαλίζονται ούτε τα συνήθη ανταλλάγματα ενίσχυσης εγχώριας τεχνογνωσίας, απασχόλησης, επιστημονικής έρευνας κ.λπ., ούτε καν όροι ουσιαστικού ελέγχου της δράσης των ομίλων, ενώ η προκήρυξη διαγωνισμών βασίζεται σε δεδομένα που παρέχουν οι ίδιοι οι διεθνείς όμιλοι αποτελώντας το πιο ευνοϊκό πλαίσιο συμφωνίας για την κερδοφορία τους.
Σας ρωτάμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, γιατί καθυστερείτε και πώς προτίθεστε να παρέμβετε άμεσα για την επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ με διορισμό νέας διοίκησης και την άμεση ουσιαστική ρύθμιση των οικονομικών προβλημάτων, που ουσιαστικά το παραλύουν, για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που έχουν ήδη τρεις μήνες απλήρωτοι, αλλά και της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους με βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε, γιατί τα επαναλαμβάνετε τώρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, πώς θα παρέμβετε για την ουσιαστική καταγραφή από το ΙΓΜΕ του συνόλου των ορυκτών πόρων της χώρας, περιλαμβάνοντας ειδικότερα και τους υδρογονάνθρακες σε ξηρά και θάλασσα, διαδικασία που οφείλει να προηγηθεί οποιασδήποτε αξιοποίησης των κοιτασμάτων και για το θέμα της ουσιαστικής στελέχωσης  του Ινστιτούτου με προσωπικό επαρκές για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών φιλολαϊκής αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της χώρας με πλήρη σταθερή εργασία και μισθό, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι γνωστή η προσφορά του ΙΓΜΕ εξήντα χρόνια τώρα στην πατρίδα μας και δεν θα αναφερθώ αναλυτικά.
Έχουμε πλέον ένα ίδρυμα, έναν οργανισμό που είναι παγιδευμένος και λόγω των λαθεμένων κυβερνητικών επιλογών, αλλά κυρίως λόγω της αδράνειας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί.
Είναι χωρίς διοίκηση, έχει κατασχεμένους λογαριασμούς, έχει υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν καταβάλλει, έχει υποχρεώσεις στους ίδιους τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και πλέον.
Δεν προχώρησε η στελέχωση την οποία είχε υποσχεθεί ο κ. Λαφαζάνης από την εποχή που ήταν Υπουργός και έτσι δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ, που είναι υπό την ευθύνη του ΙΓΜΕ, είναι στον αέρα.
Εμείς δεν δίνουμε άλλοθι στην Κυβέρνηση λόγω του γενικότερου καπιταλιστικού συστήματος, των πολυεθνικών ομίλων κλπ. Δεν έχει κανένα άλλοθι και καμμία δικαιολογία, διότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω της κατάστασης.
Είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης διοίκησης, να προχωρήσει η διευθέτηση μίας συμφωνίας για τις υποχρεώσεις που προβλέπονται με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ύψους 30 εκατομμυρίων και πάνω, να πληρώσει τους εργαζόμενους και βεβαίως να δρομολογήσει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα έργα που είναι στον αέρα. Και βεβαίως περιμένουμε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Βρετανικό Σχολείο της Αγίας Αικατερίνης.  
Η Βουλή τούς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για έξι λεπτά, για να απαντήσετε και στους δύο συναδέλφους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Πολύ πριν δώσουμε τη λύση πρέπει να εντοπίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα, κύριε Κεγκέρογλου. Εκπλήσσομαι που δεν ξέρετε το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων, των καθυστερήσεων και του μη ορισμού διοίκησης.
Και εκπλήσσομαι, κύριε Τάσσο, διότι επίσης δεν είπατε ποια είναι η αιτία όλων αυτών των φαινομένων. Τι είναι αυτές οι δικαστικές αποφάσεις;
Η αλήθεια είναι πάρα πολύ απλή. Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ στράφηκαν κατά του ΙΓΜΕ, διεκδικώντας δικαστικά την αποζημίωση συνταξιοδοτικού πακέτου, που είχε το ΙΓΜΕ με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, το οποίο σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ, πέρα από τη δημόσια σύνταξη που παίρνουν, είχαν ένα ειδικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό την περίοδο των παχιών αγελάδων. Ο κ. Κεγκέρογλου τότε τα μοίραζε απλόχερα φαίνεται αυτά τα ασφαλιστικά πακέτα.
Αυτό το σύστημα το είχαν πληρώσει κατά 75% κάποια χρόνια το ΙΓΜΕ και κατά 100% στη συνέχεια.
Αυτό είναι το διακύβευμα: ο δημόσιος προϋπολογισμός, οι Έλληνες φορολογούμενοι, καλούνται να πληρώσουν 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα συνταξιοδοτικό πακέτο, το οποίο έληξε άδοξα μία δεδομένη στιγμή και το οποίο αντί να διευθετηθεί με έναν τρόπο που αφορούσε τα όρια του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού πακέτου, δηλαδή να στραφούν οι συνταξιούχοι κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής και να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτό, στράφηκαν κατά του κράτους και θεωρούν ότι σήμερα είναι η στιγμή κατά την οποία μπορεί να επιλυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα.
Η απάντησή μας, λοιπόν, είναι σαφής: Όχι, δεν θα υπάρξει ρύθμιση που θα δώσει χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων σε ένα πακέτο ασφαλιστικό με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία δημιούργησε αυτό το πρόβλημα.
Πάμε τώρα στην επόμενη ημέρα. Τούτου δοθέντος και εφόσον οι συνταξιούχοι με τις δικαστικές αποφάσεις έχουν κατασχέσει τους λογαριασμούς του ΙΓΜΕ, πρώτον δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Δεύτερον, παραιτήθηκε αμέσως η προηγούμενη Διοίκηση.
Τρίτον, καμμία διοίκηση δεν πάει σε έναν οργανισμό που έχει κατασχεμένους λογαριασμούς. Το φαντάζεστε, άλλωστε.
Η πρόταση, λοιπόν, του Υπουργείου -και με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε- είναι η εξής απλή, βατή: Πράξη πρώτη: Αίρεται η κατάσχεση στον λογαριασμό με μια νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έχουμε δεσμευθεί ότι θα φέρουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Υπουργείου μας. Στο τέλος Ιουνίου οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τον Ιούλιο. Πάει το ένα σκέλος.
Δεύτερο σκέλος: Με το που κατατίθεται η τροπολογία, την επόμενη μέρα ορίζεται η Διοίκηση από την πλευρά του Υπουργείου, προκειμένου να αποκατασταθεί η διοικητική λειτουργία του ΙΓΜΕ και να κινητοποιηθούν τα ερευνητικά προγράμματα και όλα τα άλλα που υπονοήσατε.
Τρίτο θέμα: Όσον αφορά τη διαμάχη για το ασφαλιστικό πακέτο, το οποίο αποτελεί πεδίο –επαναλαμβάνω- που δεν έχουμε την πρόθεση να τακτοποιήσουμε, θα βρούμε λύση η οποία θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, επειδή υπαινιχθήκατε ότι μάλλον η ιδιωτική ασφαλιστική είναι ο φταίχτης –έτσι κατάλαβα εγώ- καλό είναι να ακουστεί το όνομα, να ακουστεί ποια είναι αυτή η ιδιωτική ασφαλιστική, για να προσέχουν οι μελλοντικοί πελάτες, γι’ αυτό το λέω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν φταίει η ασφαλιστική.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πώς όχι; Εγώ έτσι κατάλαβα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Να το διευκρινίσω αυτό. Ήταν μια εποχή που γίνονταν πολλά τέτοια συμπληρωματικά, οπότε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Δεν εννοώ επί της ουσίας της ενέργειας των ασφαλιστικών…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Είναι πρόβλημα της εποχής της δεκαετίας του 1990. Δεν είναι πρόβλημα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Όχι, δεν είναι τωρινό, αλλά αν είναι εν ενεργεία αυτή η εταιρεία και συμπεριφέρεται έτσι στους πελάτες, καλό είναι να την ξέρει ο ελληνικός λαός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Επαναλαμβάνω ότι δεν ευθύνεται η ασφαλιστική. Είναι μια ρύθμιση η οποία πήρε μια κάπως ιδιότυπη δικαστική οδό και δεν θέλω να πω τις λεπτομέρειες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εντάξει, δεν θέλετε να το πείτε.
Ξεκινάμε πάλι τον ίδιο κύκλο.
Ορίστε, κύριε Τάσσο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά είναι ενδιαφέρον το πώς πάτε να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Το ασφαλιστικό συμβόλαιο που λέτε δεν ήταν ασφαλιστικό συμβόλαιο, ήταν μισθολογική υποχρέωση του κράτους. Τότε με πληθωρισμό που έτρεχε 20% και 25% αυτό το κράτος, το οποίο έχει συνέχεια, όπως λέτε και εσείς, αντί να δώσει μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους, έκανε αυτό το ειδικό συμβόλαιο, στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με 25%. Επομένως, μεταξύ των άλλων, έχετε υπεξαιρέσει και τα χρήματα που πλήρωναν οι εργαζόμενοι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εκπλήσσομαι!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Μην εκπλήσσεστε καθόλου, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα! Και σταματήστε να παριστάνετε τους υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον το προσέχετε με τις πενήντα έξι φοροαπαλλαγές που δίνετε στους εφοπλιστές; Έτσι εσείς καταλαβαίνετε το δημόσιο συμφέρον; Αυτό είναι το δημόσιο συμφέρον για εσάς, να πληρώνει ο λαός τους επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι να βγαίνουν και κατηγορούμενοι από πάνω, γιατί δεν πήραν αυτά που δικαιούνται!
Χρωστάτε στους εργαζόμενους, δεν χρωστούν οι εργαζόμενοι σε εσάς! Το κράτος χρωστάει στους εργαζόμενους. Διότι σας είπα ότι αυτό δεν ήταν μια ιδιωτική συμφωνία, ήταν μια υποχρέωση του κράτους για μισθολογικές αυξήσεις. Και αντί να γίνει αυτό, έγινε αυτή η συμφωνία με την ασφαλιστική.
Η ασφαλιστική, λοιπόν, που την κατηγορήσατε –και βέβαια, εμείς δεν υπερασπιζόμαστε, κάθε άλλο μάλιστα, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες- στην προκειμένη περίπτωση αποζημίωσε με τα αποθεματικά που υπήρχαν επτακόσιους εργαζόμενους. Και τώρα έχουν μείνει τετρακόσιοι πενήντα. Έτσι;
Αυτά, λοιπόν, είναι χρήματα που εσείς χρωστάτε στους εργαζόμενους. Εσείς χρωστάτε στους εργαζόμενους. Και έχουν δικαιωθεί οι εργαζόμενοι από τα δικαστήρια, εκτός και αν για εσάς οι δικαστικές αποφάσεις είναι κενό γράμμα και τις γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, όποτε δεν σας συμφέρουν. Υπάρχουν, λοιπόν, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και πρέπει να τους πληρώσετε, γιατί είναι υποχρέωση του κράτους αυτή. Δεν ήταν αυτοί οι οποίοι εδώ αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, στην προκειμένη περίπτωση η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, ήταν το ίδιο το κράτος.
Οφείλετε, λοιπόν, να βρείτε λύση σε αυτό το θέμα και να βρείτε λύση άμεσα, πέρα από τον διορισμό νέας Διοίκησης, πέρα από τις προσλήψεις που έχετε υποσχεθεί ότι θα κάνετε -και δεν κάνατε- τις σαράντα πέντε μόνιμων τις οποίες τις αναιρέσατε μετά από τις εκατόν τριάντα επτά που χρειάζονται.
Και ξέρετε γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί ο στόχος σας είναι αυτός, να δώσετε τον ορυκτό πλούτο της χώρας στα χέρια των ενεργειακών ομίλων και των επιχειρήσεων. Και θέλετε ένα ΙΓΜΕ υποβαθμισμένο, ένα ΙΓΜΕ που ξεκίνησε με 1.300 υπαλλήλους το 1999, πήγε στους 630, πήγε στους 400 το 2011, σήμερα είναι στους 196 και θα το καταντήσετε με 20, 30 υπαλλήλους, να βάζει σφραγίδες. Αυτός είναι ο στόχος σας.
Έτσι υπηρετείτε εσείς τη λεγόμενη «αειφόρο ανάπτυξη». Αειφόρος ανάπτυξη –καπιταλιστική βέβαια- σημαίνει τσακισμένα εργατικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων εσαεί, εφ’ όρου ζωής. Αυτή είναι η καπιταλιστική σας ανάπτυξη, η «αειφόρος», που ευαγγελίζεστε. Αυτός είναι ο λόγος που υπογράφετε τα μνημόνιά σας, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι σήμερα το κεφάλαιο για να επενδύσει θέλει τέτοιες συνθήκες για τους εργαζόμενους: τσακισμένους μισθούς, τσακισμένες συντάξεις και τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Αυτό κάνετε, βέβαια, αυτήν την πολιτική εφαρμόζετε με μεγάλη συνέπεια, και την ονομάζετε «πολιτική προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος»! Να την χαίρεστε τέτοια πολιτική!
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία.
Τον λόγο έχει τώρα ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Σταθάκης απευθύνεται σε ένα κοινό που εμπνέεται από νεοφιλελεύθερες απόψεις και βεβαίως εκεί μπορεί να μας κατηγορεί γιατί διασφαλίσαμε δικαιώματα στους εργαζόμενους.
Όμως με εκπλήσσει  -θα χρησιμοποιήσω την ίδια έκφραση- που δεν γνωρίζει ότι αυτά δεν αφορούν συνταξιοδοτικά πακέτα, αλλά αφορούν μισθολογικές απολαβές, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Εκτός και αν δεν σέβεστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όπως κάνει μέρος της Κυβέρνησης. Μέχρι τώρα, όμως, δεν τον αφορούσε τον ίδιο. Τώρα τον αφορά; Θα καταθέσω τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου γι’ αυτό το θέμα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Με εκπλήσσει, όμως, και για έναν λόγο παραπάνω. Έχει να κάνει με αυτό που είπα ότι είναι ήδη τρία χρόνια κυβέρνηση και είναι και οι ίδιοι παρελθόν πλέον.
Δεν γνωρίζει ο κ. Σταθάκης ότι επί υπουργίας του κ. Σκουρλέτη κατατέθηκαν και πληρώθηκαν 600 χιλιάδες ευρώ ως είχε υποχρέωση το ΙΓΜΕ;
Δεν γνωρίζει ότι επί δικής του υπουργίας πληρώθηκαν 1,3 εκατομμύρια ευρώ;
Αυτό τι σημαίνει; Αποδοχή της υποχρέωσης να καταβληθούν αυτά τα χρήματα που δικαιούνται οι άνθρωποι αυτοί που εργάστηκαν στο ΙΓΜΕ. Έχει αποδεχθεί η πολιτεία και με αυτές τις δύο πράξεις και με τις πράξεις επί υπουργίας του κ. Σταθάκη αυτήν την υποχρέωση. Δεν μπορεί να έρχεται τώρα να μας λέει ότι οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν αυτά, καλώς τα πλήρωσαν, να μας βάζει τώρα και νέα διάσταση, του κοινωνικού αυτοματισμού, την οποία χρησιμοποιεί, «θέλω να προστατεύσω τους φορολογούμενους» -αφού τους έχει ξεσκίσει με την υπερφορολόγηση που έχει ψηφίσει ο ίδιος και οι εκατόν πενήντα τρεις Βουλευτές-, να μας βάζει σε αντιπαράθεση και να λέει «δεν θα πάρουν οι εργαζόμενοι αυτά που δικαιούνται γιατί εσάς σας φορολογούμε υψηλά, με υψηλά ποσοστά και πάνω από τις δυνατότητές σας».
Όλα αυτά που ακούσαμε είναι μία ανεύθυνη πολιτική από την πλευρά του Υπουργείου. Βεβαίως και πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Η νομοθετική ρύθμιση, όμως, πρέπει να περιλαμβάνει και σαφές χρονοδιάγραμμα καταβολής των υποχρεώσεων του κράτους, του ΙΓΜΕ προς τους εργαζόμενους, που να έχει να κάνει με την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων. Εάν δεν υπήρχαν οι δικαστικές αποφάσεις, θα μπορούσε να προτείνει οτιδήποτε.
Σήμερα, όμως, με δεδομένη την ύπαρξη αμετάκλητων –όχι απλώς τελεσίδικων- δικαστικών αποφάσεων, οφείλει να καταθέσει χρονοδιάγραμμα και να το περιλαμβάνει μέσα στη ρύθμισή του. Άλλως η ρύθμιση είναι έωλη, αφορά μόνον το ζήτημα το διαχειριστικό -πώς θα πάμε παραπέρα, πώς θα τσουλήσουμε τα «τενεκεδάκια» παραπέρα- και θα έρθει μια άλλη δικαστική απόφαση στη συνέχεια, όπως είναι ευνόητο, η οποία θα προσβάλει την ίδια τη ρύθμιση που θα μας φέρει εδώ. Από ποιους; Από τους δικαιούχους. Είναι ευνόητο ότι θα γίνει αυτό. Και μετά να κατηγορήσουμε και τους ανθρώπους που διεκδικούν αυτά που διεκδικούν. Δεν είναι έτσι. Είναι λάθος διαχείριση του θέματος.
 Πρέπει, κύριε Σταθάκη, πριν καταθέσετε τη ρύθμιση, να προβείτε σε διαβούλευση και με τους εργαζόμενους και με όποιους άλλους νομίζετε, κάνετε και μία διακομματική διαβούλευση, ό,τι θέλετε, για να λυθεί το θέμα.
Το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» που σήμερα εκφράσατε και το «όχι, δεν θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις», είναι απαράδεκτο. Προς Θεού! Δεν το περίμενα από εσάς και λόγω χαρακτήρα. Έχετε πλέον προσχωρήσει σε τέτοιες αντιλήψεις;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Σταθάκη, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ παίρνουν τη δημόσια σύνταξη. Ο κ. Κεγκέρογλου –απορώ βέβαια και με το ΚΚΕ- λέει να πληρώσουμε και 200.000 ευρώ εφάπαξ ιδιωτικής ασφάλισης. Πρώτη φορά ακούω το ΚΚΕ να στηρίζει την ιδιωτική ασφάλιση.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ: Αφήστε τα αυτά, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Αυτή είναι η πραγματικότητα, σε μία ρύθμιση…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Να πληρώστε από αυτά που πήρατε, που πουλήσατε την εταιρεία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, σας άκουσε ο Υπουργός.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν είναι ιδιωτική. Την πούλησε πριν μία εβδομάδα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κεγκέρογλου, δεν γράφεται απολύτως τίποτε. Σας άκουσε ο Υπουργός με υπομονή.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν είναι ιδιωτική, κύριε Πρόεδρε. Την πούλησε πριν μία εβδομάδα η κυβέρνηση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Παρακαλώ πολύ, χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας, γιατί καταρχήν δεν έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Δεν είπα ότι είναι προσωπικό. Μιλάω για τη λειτουργία της Βουλής. Σας άκουσε με ιώβεια υπομονή, αφήστε τον Υπουργό να πει αυτά που θέλει. Δεν είναι αναγκαίο ότι θα τα αποδεχθούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Επαναλαμβάνω ότι οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ είναι ενταγμένοι στο ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου και παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους. Αυτή η ρύθμιση που είχε γίνει τότε, σε εποχές που γίνονταν αυτά τα πράγματα, δεν αφορούσε μισθολογικές αυξήσεις. Ο πληθωρισμός δεν ήταν 25%. Ήταν τα συμπληρωματικά εξτρά συνταξιοδοτικά, που σε ορισμένους –όχι σε όλους- σε πολύ λίγους οργανισμούς προσέφερε το δημόσιο τότε απλόχερα. Σήμερα όμως ζούμε μία πραγματικότητα στην οποία πρέπει να έχουμε όλοι την αίσθηση του μέτρου.
Συνεπώς, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις σας, τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε αυτό το πακέτο εξαντλήθηκαν –πεπερασμένα ήταν έτσι κι αλλιώς- και τώρα καλείται το δημόσιο, ο προϋπολογισμός και ο φορολογούμενος να πληρώσουν τέτοιου ύψους και μεγέθους εφάπαξ. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά.
Είναι ρητή η δήλωσή μου. Την έχω κάνει προς τους εργαζόμενους, την κάνω και προς εσάς. Θα βρεθεί λύση. Το ΙΓΜΕ θα αναβαθμιστεί, θα παίξει τον ρόλο του, θα λειτουργήσει. Το θέμα αυτό όμως δεν θα επικυρωθεί με 50 εκατομμύρια ευρώ από τον δημόσιο προϋπολογισμό.

1 σχόλιο:

Alecos Demetriades είπε...

Ο κ. Σταθάκης (τώρα τί κύριος; αλλά ας κρατούμε τις αποστάσεις από τέτοιους ανθρώπους!), απάντησε σε προηγούμενη επερώτηση για τη Ρόδο ότι όλα γίνονται βάσει της Νομοθεσίας και του Συντάγματος. Ενώ, για το θέμα του ασφαλιστικού συμβολαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Σταθάκης όχι μόνο αρνείται να υλοποιήσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και ψεύδεται ασύστολα σε πολλά σημεία της απάντησής του. Μεγάλος Ψευταράς ο κ. Σταθάκης!!! Ανέφερε ότι το Ι.Γ.Μ.Ε. πλήρωνε από κάποια στιγμή και μετά το σύνολο του ποσού του ασφαλιστικού συμβολαίου τα τελευταία χρόνια (Τι Μεγάλος Ψεύτης!!! Αλλά, τι περιμένει κανείς από κάποιο δήθεν κύριο!!!). Απέφυγε να αναφέρει την ασφαλιστική εταιρεία (Εθνική Ασφαλιστική), σκόπιμα φυσικά, διότι αν την ανέφερε θα του υπέβαλε μήνυση για ψευδή τοποθέτηση. Απέφυγε, επίσης, να αναφέρει ότι υπήρχε σαφής όρος στο συμβόλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου το Ι.Γ.Μ.Ε. ήταν υποχρεωμένο να συμπληρώνει τα ελλείμματα. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να στραφούν εναντίον της Εθνικής Ασφαλιστικής, διότι την ευθύνη μη τήρησης του συμβολαίου είχε αποκλειστικά το Ι.Γ.Μ.Ε. και το Υπουργείο. Απέφυγε να απαντήσει ότι το ασφαλιστικό συμβόλαιο αφορά μισθολογικές αυξήσεις που δεν πήραμε ποτέ, κάτι που αναγνώρισε η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. Απέφυγε να απαντήσει στην υπεξαίρεση των δικών μας χρημάτων. Ανέφερε το ποσό των 200.000 Ευρώ που κάποιοι συνάδελφοι το πήραν, που είναι ποσό με τόκους υπερημερίας. Απέφυγε να απαντήσει γιατί πλήρωσε ορισμένους συναδέλφους επί των ημερών του. Γιατί άραγε;
Λέω τούτο στον κ. Σταθάκη, δέχομαι να μη πληρωθώ το ποσό που μου ανήκει από το Συμβόλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δέχομαι να χάσω ακόμη και το ποσό της δικής μου συμμετοχής. ΜΕ ΕΝΑ, ΟΜΩΣ, ΟΡΟ, ο κ. Σταθάκης να καθίσει να υπολογίσει όλες τις αυξήσεις που δεν πήρα και να προσθέσει σ' αυτές τα ποσά των τόκων υπερημερίας. Αν το κάνει αυτό ο κ. Σταθάκης θα ανακαλύψει ότι είχε ένα φθηνό εργατικό προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς, είναι πολύ φθηνότερα να μας πληρώσει όλους, τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία συναδέλφους. Δηλώνω στον κ. Σταθάκη ότι προσφέραμε τις υπηρεσίες μας πολύ φθηνά. Δηλώνω, επίσης, στον κ. Σταθάκη, ότι ντρεπόμουνα να αναφέρω το μισθό μου μετά από 35 χρόνια προϋπηρεσίας. Λυπάμαι πολύ που ένας Υπουργός δεν έχει το θάρρος και την εντιμότητα να απαντά ειλικρινά και τίμια σε επερωτήσεις βουλευτών, έστω και αν η αλήθεια «καίει». Πραγματικά λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διερωτώμαι τι κατάλαβαν τα παιδιά που παρακολούθησαν τη σημερινή συνεδρία! Μήπως για να φτιάξουμε καλύτερους πολίτες θα πρέπει να τα ενημερώσουμε για να μη πιστεύουν τα παραμύθια Υπουργών του τύπου Σταθάκη!!!
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σταύρο Τάσσο και τον κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου για τις τεκμηριωμένες επερωτήσεις τους, που δυστυχώς ο κ. Σταθάκης δεν είχε το θάρρος να απαντήσει.
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Δημητριάδης,
Πρώην Δ/ντής της Δ/νσης Γεωχημείας και Περιβάλλοντος του Ι.Γ.Μ.Ε.,
νυν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου Παγκόσμιας-κλίμακας Γεωχημικής Χαρτογράφισης της Ουνέσκο,
Μέλος της Επιτροπής της Παγκόσμιας Γεωχημικής Χαρτογράφησης της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών και
Μέλος της Πρωτοβουλίας Διασφάλισης των Ορυκτών Πόρων για τις Μελλοντικές Γενεές της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών