25 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΛΙΑΚΟ


Αχαρνές, 23/6/2017
Α.Π. 142/7

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΛΙΑΚΟ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Μετά την 24ωρη απεργία του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥστις 14-6-17, την πορεία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στου Μαξίμου μαζί με τους συμμάχους μας, επακολούθησε, όπως γνωρίζετε, την προηγούμενη Παρασκευή, 16-6-17,συνάντηση με τον Υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Δ. Λιάκο παρουσία εκπροσώπων ΕΚΑ και ΟΜΕ.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την μισθοδοσία,την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου και τις αποζημιώσεις της ΕΘΝΙΚΗΣ, ο κ. Λιάκος δεσμεύτηκε να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ.
Ενημερωθήκατε επίσης για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας, που οδήγησε στην απαντητική επιστολή του κ. Λιάκου, με το μέχρι την Πέμπτη 22-6-17 αποτέλεσμα της παρέμβασής του προς το ΥΠΕΝ και το Υπ. Εργασίας, την οποία ήδη σας διαβιβάσαμε.
Ειδικότερα, ο κ. Λιάκος μας ενημέρωσε ότι:
«1. Κατόπιν της συνάντησης μας προβήκαμε σε σειρά επαφών με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το αρμόδιο Υπουργείο είναι διατεθειμένο να σας κοινοποιήσει το προσχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί προς εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού.
Ταυτόχρονα, σκοπεύει να προχωρήσει στον ορισμό νέας Διοίκησης.
Η άμεση επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ και η καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
3.   Όσον αφορά το ζήτημα των τριμερών συναντήσεων, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο ορισμός νέας διοίκησης.»
Αμέσως μετά τη λήψη της επιστολής ακολούθησε επικοινωνία με τον κ. Λιάκο, από τον οποίο ζητήθηκε η άμεση υλοποίηση της πρόθεσης του ΥΠΕΝ να μας κοινοποιήσει το προσχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης (ΣΣ: “με σκοπό την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της μισθοδοσίας και να επιτευχθεί η άμεση επαναλειτουργία του Ινστιτούτου”), για την ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των εργαζόμενων για το περιεχόμενο της ρύθμισης ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ στη Βουλή.


Ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας ο κ. Λιάκος συνέχισε την πρωτοβουλία του ζητώντας από το ΥΠΕΝ, όπως μας ενημέρωσε,το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του έως και την ψήφιση της ρύθμισης. Παράλληλα το προεδρείο του Συνδικάτου δρομολόγησε τη δυνατότητα και απ’ ευθείας επαφής με το ΥΠΕΝ για την ενδεχόμενη παραλαβή του κειμένου της ρύθμισης και τυχόν αναγκαίων διευκρινίσεων. 
Από την επικοινωνία που ακολούθησε έως και σήμερα, βράδυ Παρασκευής23-6-17, ο κ. Υφυπουργόςμας ενημέρωσε γιατα ακόλουθα:
1)     Σχετικάμε τη νομοθετική ρύθμιση για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη Γ.Γ. της Κυβέρνησης εξετάζει δύο ενδεχόμενα: α) την ένταξή της στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, με ορίζοντα ψήφισής της περί τις 15 Ιουλίου, β) την ένταξή σε ένα από τα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί συντομότερα.
2)     Θα συνεχίσει και τη Δευτέρα, 26-6-2017, τη μεσολάβησή του προς το ΥΠΕΝ προκειμένου να μας γνωστοποιηθεί άμεσα ο ακριβής χρόνος επίσημης ενημέρωσης του Συνδικάτου για το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι καλές προθέσεις του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό μέχρι να επιβεβαιωθούν στην πράξη δεν μας εφησυχάζουν. Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του προς το ΥΠΕΝ, όσον αφορά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ, όπως και του χρόνου ολοκλήρωσής της με την ψήφισή της από τη Βουλή, δεν έφεραν ακόμα κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Επομένως αναμένουμε εντός της Δευτέρας 26-6-2017 το αποτέλεσμα της παρέμβασης του κ. Λιάκου, με τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της ρύθμισης.
Εφ΄όσον άλλωστε το ΥΠΕΝ πράγματι εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης της ρύθμισης σε νομοσχέδιο που έχει ήδη υποβληθεί στη Βουλή, είναι εύλογη η εκτίμηση ότι το προσχέδιο της ρύθμισης είναι ήδη έτοιμο.
Εκφράζουμε ωστόσο τις επιφυλάξεις μας, τόσο για πιθανά προσκόμματα αντισυνταγ-ματικότηταςτης ρύθμισης, όσο και για το ενδεχόμενο να αποκρύπτεται για άγνωστους λόγους. Και οι δύο περιπτώσεις είναι ανησυχητικές.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το Συνδικάτο παραμένει στη διάθεση κάθε κυβερνητικού παράγοντα για τον αναγκαίο διάλογο που απαιτείται, προ της δημιουργίας ανεπιθύμητων και προβληματικών τετελεσμένων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Επ’ ευκαιρία της παραπάνω επικοινωνίας, ζητήσαμε επιπλέον να διευκρινιστούν και ορισμένα πρόσθετα θέματα που αφήνουν ανοιχτά οι απαντήσεις του κ. Λιάκου.
Α) ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ. Κατ’ αρχάς για την προσφυγή στην τριμερή για τα δεδουλευμένα μας, την οποία Υπ. Εργασίας αναβάλει, ως μη όφειλε, επικαλούμενο όπως και ο ίδιος ο κ. Λιάκος στην επιστολή του, την έλλειψη Διοίκησης στο ΙΓΜΕώστε να εκπροσωπηθεί και τυπικά η εργοδοτική πλευρά, εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για τη στάση του Υπ. Εργασίας, η οποία εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση, την ίδια ακριβώς ώρα που προσπαθεί να «περισώσει», όπως επικαλείται, τα απειλούμενα από τις απαιτήσεις των δανειστών εργασιακά δικαιώματα.
Το Υπ’ Εργασίας οφείλει να παρέμβει άμεσα και επίσημα προς το ΥΠΕΝ για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Αλλοίμονο εάν γίνει έστω και εθιμικά ανεκτό, να μπορεί να ξεφεύγει από τον έλεγχο της πολιτείας η όποια εργοδοτική πλευρά προκαλεί έντεχνη διοικητική της κρίση. Ως επαγγελματικό σωματείο, ανησυχούμε για το σήμα που εκπέμπεται προς οιονδήποτε ιδιώτη εργοδότη από μια τέτοια συμπεριφορά του ως εργοδότη του ίδιου του κράτους.
Για το ίδιο θέμα, θεωρούμε επίσης ότι είναι απαράδεκτο εάν στην πρώτη καταβολή μισθοδοσίας μας που θα γίνει με, και για, την επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ δεν περιληφθεί το συνολικό ποσό των δεδουλευμένων μας.
Β) ΕΦ’ ΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗ ΕΘΝΙΚΗΣ. Ο κ. Υφυπουργός διευκρίνισε ότι θεωρεί εύλογη την εμπλοκή του Υπ. Εργασίας για όποια θέματα έχουμε ήδη προσφύγει σ’ αυτό.
Επανέλαβε εκ νέου την αξιολόγησή του για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πρόταση μας για την λειτουργία της επιτροπής για εξωδικαστική ρύθμιση με διάλογο, την οποία άλλωστε συνιστά και το ίδιο Υπ. Εργασίας.
Γ) ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ. Επ’ ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας αναδείξαμε επίσης την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται το θέμα του συμβολαίου Υγειάς και Ατυχημάτων, τόσο σε ότι αφορά το θεσμικό του μέρος (νέα ΕΣΣΕ, Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ για την έγκριση χρηματοδότησης από τους ίδιους πόρους του ΙΓΜΕ), όσο και σε ότι αφορά το γεγονός ότι απειλείται διακοπή του συμβολαίου λόγω της μη καταβολής των ασφαλίστρων. Κυρίως όμως αναδείξαμε τον χαρακτήρα του συμβολαίου ως μια αμιγώς λειτουργικού χαρακτήρα ρύθμιση στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του εργοδότη για τη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε αυτόν, ζητώντας από τον κ. Υφυπουργό την κατάλληλη παρέμβασή του προς το ΥΠΕΝ για τη διευθέτηση του θέματος.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Όλοι διαπιστώνουμε και συμφωνούμε για την απαράδεκτη κατάσταση της ιστορικά πρωτόγνωρης τρίμηνης διακοπής λειτουργίας του ΙΓΜΕ, που θίγει κατ’ αρχάς το κύρος του Ινστιτούτου, στερεί τους εργαζόμενους ακόμα και τα ελάχιστα για την επιβίωση των οικογενειών μας, μας προσβάλει δε, ενδεχομένως ανεπανόρθωτα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για το  ΙΓΜΕ.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο εκλογών του Συνδικάτου, σας καλούμε σε αγωνιστική επιφυλακή για να διεκδικήσουμε και επιβάλουμε την πραγματικά άμεση επίλυση της συνεχιζόμενης κρίσης στο ΙΓΜΕ, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να κατασκηνώσουμε όλοι έξω από το ΥΠΕΝ.


Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ – ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ


Ο Πρόεδρος



Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Μπάτης

Γιάννης Μαυρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: