07 Ιουνίου 2017

Ερώτηση Κατ. Παπακώστα για τα προβλήματα λειτουργίας του ΙΓΜΕ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 07.06.2017


Ερώτηση Κατ. Παπακώστα για τα προβλήματα λειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών


Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

            Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρει την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΜΕ πριν από δύο μήνες, η οποία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ήταν συνέπεια της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ, προκειμένου να υλοποιηθούν τελεσίδικες εφετειακές αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται σε προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου.

            Στο κείμενο της Ερώτησης διευκρινίζεται ότι από το 2009 δεν έχουν καταβληθεί σε πρώην εργαζομένους του ΙΓΜΕ οι αποζημιώσεις που δικαιούνται βάσει ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική. Το εν λόγω ασφαλιστήριο έχει καταγγελθεί από το 2013, καθώς το ΙΓΜΕ έπαψε την καταβολή των ασφαλίστρων.

            Η Κατερίνα Παπακώστα τονίζει πως εξαιτίας του μη ορισμού νέου Δ.Σ. έχουν παγώσει όλα τα έργα του ΙΓΜΕ υπέρ τρίτων και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Επιπλέον, δεν μπορεί να προχωρήσει η  διαδικασία έγκρισης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αξίας 15 εκατ. Ευρώ.

            Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός που οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες και πότε θα ορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί τί σκοπεύει να πράξει για να αποδεσμευθούν άμεσα οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και για ποιό λόγο δεν πραγματοποιείται η αποζημίωση των δικαιούχων, πρώην εργαζομένων, όπως προβλέπεται από τις δικαστικές αποφάσεις.

  

ΕΡΩΤΗΣΗ 


ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

Σοβαρό ζήτημα λειτουργίας έχει προκύψει στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ύστερα από την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου πριν από δύο μήνες. Η παραίτηση, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ, προκειμένου να υλοποιηθούν τελεσίδικες εφετειακές αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται σε προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, από το 2009 δεν έχουν καταβληθεί σε πρώην εργαζομένους του Ινστιτούτου οι αποζημιώσεις που δικαιούνται βάσει ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική. Σημειώνεται, πως το ασφαλιστήριο έχει καταγγελθεί από το 2013, καθώς το ΙΓΜΕ δεν πλήρωνε πλέον τα ασφάλιστρα.

Προβληματίζει έντονα το γεγονός πως το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει όλα τα έργα, υπέρ τρίτων του ΙΓΜΕ και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι. Επιπλέον, δίχως Διοίκηση δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικής αξίας 15 εκατ. Ευρώ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Πώς θα αντιμετωπίσετε το γεγονός πως οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες;

2.      Πότε θα ορίσετε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να πάψει το ΙΓΜΕ να είναι ακέφαλο;

3.      Τί σκοπεύετε να πράξετε ώστε να αποδεσμευθούν άμεσα οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ;

4.      Για ποιό λόγο δεν προχωράτε στην αποζημίωση των δικαιούχων πρώην εργαζομένων του ΙΓΜΕ, όπως προβλέπεται από τις δικαστικές αποφάσεις;

Η Ερωτώσα Βουλευτής




Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                                       Αθήνα, 7 Ιουνίου 2017             
Βουλευτής Β’ Αθηνών
                              




         


Δεν υπάρχουν σχόλια: