21 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-7-2017 Α.Π. 171/6.2


Αχαρνές, 21-7-2017
Α.Π. 171/6.2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται πλέον τέσσερεις μήνες από την παραίτηση της προηγούμενης Διοίκησης του ΙΓΜΕ, με τους εργαζόμενούς του να παραμένουν απλήρωτοι και το Ινστιτούτο να βρίσκεται σε λειτουργική παραλυσία, να απαξιώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο.
Συμπληρώθηκαν επίσης 15 ημέρες από την ψήφιση της τροπολογίας του άρθρου 5 του ν.4480, που αναστέλλοντας για ένα χρόνο κάθε δέσμευση και κατάσχεση σε βάρος του ΙΓΜΕ, υποτίθεται πως θα διασφάλιζε τη δυνατότητα πληρωμής των δεδουλευμένων μισθών των εργαζομένων και την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του.
Αντί αυτών, η μόνη αλλαγή που συνέβη έκτοτε στο ΙΓΜΕ είναι ο διορισμός Γενικού Διευθυντή και Βοηθού Γενικού Διευθυντή (με 5ετή θητεία!), που φαίνεται ότι δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη για την ουσιαστική εφαρμογή της τροπολογίας και ουσιαστικά παραμένουν θεατές των γεγονότων.
Μόλις σήμερα δε, δημοσιεύτηκε  ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα αναλάβει την ουσιαστική και πλήρη ευθύνη διοίκησης του Ινστιτούτου.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η τροπολογία αποδεικνύεται νομικά ανίσχυρη να εξασφαλίσει την ασφαλή κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ: η τράπεζα μέσω της οποίας μισθοδοτούνται οι εργαζόμενοι (EUROBANK), δηλώνει ότι  «οι μελλοντικές πιστώσεις θα συνεχίσουν να δεσμεύονται», ενώ ίδια μηνύματα έρχονται και από τις άλλες τράπεζες.
Επιβεβαιώνεται δυστυχώς στην πράξη η εκτίμηση των εργαζόμενων για την προχειρότητα της ρύθμισης και την απουσία οποιουδήποτε νομικού σχεδιασμού και προετοιμασίας από το ΥΠΕΝ για την εφαρμογή της, καθώς απουσιάζει έως αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ενέργεια και κατεύθυνση για τον τρόπο εφαρμογής της, δημιουργώντας και στους εργαζόμενους υποψίες για την υπηρέτηση σκοπιμοτήτων που αφορούν στο σχεδιασμό του Υπουργού ΠΕΝ για το ρόλο και το μέλλον του ΙΓΜΕ.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, τέσσερεις μήνες απλήρωτοι, και έχοντας πλέον ξεπεράσει κάθε όριο των οικονομικών αντοχών τους, καλούν τον Υπουργό κ. Σταθάκη για άμεση πολιτική παρέμβαση,  προς κάθε κατεύθυνση, για τη διασφάλιση της εφαρμογής της τροπολογίας για την ασφαλή κίνηση των λογαριασμών του ΙΓΜΕ και την επανέναρξη της χρηματοδότησης και της λειτουργίας του.
Καλούμε τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, κ. Λιάκο, που επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάθεση της τροπολογίας και το μέλλον του ΙΓΜΕ, να παρέμβει επίσης για την επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ και την υλοποίηση της ουσιαστικής πρότασής του για το θέμα του χρέους.
Καλούμε τέλος το Υπουργείο Εργασίας, να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες με την άσκηση άμεσης πίεσης για την  καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.      

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


Το Δ.Σ. του Συνδικάτου ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: