03 Ιουλίου 2017

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΣΙ 3/7/2017 ΑΠΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ι.Γ.Μ.Ε.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  Ι.Γ.Μ.Ε.

3 Ιουλίου 2017






ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΣΙ 3/7/2017

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΤΟΥ ΙΓΜΕ
ΜΕ «ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ», ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ !!
ΤΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ – Η ΚΕΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ !!

Με ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις γεμάτες από «τεχνοκρατικές ιδέες και προτάσεις» αλλά και «προγραμματισμό σε βάθος χρόνου», οι «σοφοί» της ΚΕΣΙ προσπαθούν να συγκαλύψουν πόσο παλιά, χιλιοπαιγμένη και βαθιά αντιδραστική είναι η «λογική τους» που λέει: Με αγώνες δε γίνεται τίποτα, η «λύση» είναι η διαμόρφωση «εφικτών» προτάσεων με τεχνοκράτες και νομικούς συμβούλους και διάλογος με τους κυβερνώντες, όμως πάντα στα πλαίσια των Μνημονίων και των μέτρων τους.
Σαν να ξαναζούμε σε μικρογραφία τις συγκυβερνήσεις που μας «φόρτωσαν» με τρία Μνημόνια, πάντα βέβαια με «τεκμηριωμένα στοιχεία» και «κοινωνικούς διαλόγους» που «αποδείκνυαν» ότι δε γίνεται αλλιώς, πρέπει να δεχτούμε την ισοπέδωση της ζωής μας γιατί …«όλοι φταίμε».
 Θλιβερά παλιά και «ξαναζεσταμένη» προπαγάνδα που την ακούμε καθημερινά στα κανάλια του συστήματος και έχει μόνο ένα σκοπό:
·         Να «θάψει» κάθε σκέψη για οργανωμένους, συλλογικούς αγώνες.
·         Να «αμαυρώσει» κάθε προοπτική ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας πάει από το κακό στο χειρότερο και το παρουσιάζει μάλιστα ως μονόδρομο.
·         Να μας εμποτίσει στη «λογική» «καλά είναι και τα ψίχουλα γιατί υπάρχουν και χειρότερα».
Αν το ΙΓΜΕ, η δουλειά και η ζωή μας δεν βρίσκονταν σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, πιθανόν θα γελάγαμε με τις «νέες ιδέες» της ΚΕΣΙ αφού ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. Όμως «βγάζει μάτι πια» η σχεδιασμένη παρέμβασή τους με στόχο να φτιάξουν ένα «βολικό» φιλοκυβερνητικό-εργοδοτικό Συνδικάτο που θα συνδιαλέγεται με τον εκάστωτε Υπουργό και τη νέα Διοίκηση που αναμένεται να έρθει, προκειμένου να φτιάξουν ένα ΙΓΜΕ για λίγους «εκλεκτούς», ένα ΙΓΜΕ «τροχονόμο» των επιχειρηματικών ομίλων, ένα ΙΓΜΕ που οι έννοιες «συλλογικότητα» και «αγώνας» θα είναι κενό γράμμα, μια ανάμνηση του παρελθόντος.
Αλήθεια τι και ποιος εμπόδιζε τους «σωτήρες» της ΚΕΣΙ να προωθήσουν τόσα χρόνια αυτά που τώρα παρουσιάζουν ως «νέες προτάσεις»; Ποιος τους εμπόδισε να έρχονται και να παρακολουθούν τα ΔΣ του Συνδικάτου ή να βάλουν τις προτάσεις τους στις Συνελεύσεις; Το Συνδικάτο δεν έκανε σειρά από συνεντεύξεις τύπου, ημερίδες και εκδηλώσεις όπου η πλειοψηφία των στελεχών της ΚΕΣΙ απείχε προκλητικά οργανωμένα, ή ακόμη προσπάθησε με λύσσα να εμποδίσει; Δεν είχε νομικούς που το συμβούλευαν; Δεν έκανε σειρά Συνελεύσεων και παρεμβάσεων για όλα αυτά;
Ίσως το μόνο πραγματικά νέο είναι ότι η ΚΕΣΙ έχει ως δεδομένη τη συνάντηση με το Υπουργό ΥΠΕΝ την επόμενη της σύγκλισης σε σώμα του νέου ΔΣ!!
Προφανώς θα έχει πάρει κάποιες «διαβεβαιώσεις» και «προίκα», αρκεί να πάρει το Συνδικάτο «πάση θυσία», απομακρύνοντας τους «ενοχλητικούς» για τις Διοικήσεις-Κυβερνήσεις τους ήδη εκλεγμένους Συνδικαλιστές.
Το Συνδικάτο έχει κάνει συνεχείς κινητοποιήσεις για να δει τον υπουργό και όταν συνάντησε το Προεδρείο στις 25/5/2017 είπε θρασύτατα όσα αντιδραστικά αναφέρθηκαν, τα οποία τα επανέλαβε χωρίς ίχνος ντροπής (για νομοθετικά πραξικοπήματα) και μέσα στην Βουλή. Τώρα πώς η ΚΕΣΙ έχει «δεδομένη μία συνάντηση» μαζί του και μάλιστα θα εγγυηθεί για τα δεδουλευμένα… «ο νοών νοείτω».
Κατά σύμπτωση σήμερα το μεσημέρι λάβαμε την απάντηση του ΥΠΕΝ (2151/28-6-2017) που έδωσε σε ερωτώντες βουλευτές για το ΙΓΜΕ, όπου έλεγε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουμε Διοίκηση,  αλλά και λίγο αργότερα πληροφορηθήκαμε για την τροπολογία που θα περάσει αύριο στην Βουλή για ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών για 12 μήνες για να επανέλθει η λειτουργικότητα στο ΙΓΜΕ και να τρέξει η μισθοδοσία. Δεν τόλμησε η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να κάνει το νομικό πραξικόπημα που «υποσχέθηκε» λόγω της μεγάλης καταγγελτικής δημοσιότητας που έδωσε το Συνδικάτο στην κοινωνία. Θα πρέπει όμως να παραμείνουμε σε Αγωνιστική ετοιμότητα.
Αυτό είναι αποτέλεσμα Αγώνα του Συνδικάτου με πίεση στην Κυβέρνηση από όλες τις μεριές εδώ και 3 μήνες ανελλιπώς. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η μαζική κινητοποίηση της 29ης Ιούνη στο ΥΠΕΝ!
Το σχόλιο της ΚΕΣΙ για την κινητοποίηση ότι: «Η ατυχής όμως ημερομηνία πραγματοποίησής της, με γνωστή την απουσία του Υπουργού λόγω συνεδρίου Economist, ελαχιστοποίησε την αποτελεσματικότητά της», ήταν άκαιρη αλλά και επικίνδυνη, διότι απογοητεύει τους συναδέλφους και θα πρέπει όταν αποφασίσουν να ξανακάνουν κινητοποίηση θα πρέπει ο Υπουργός θα είναι …εκεί.  
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου απαίτησε από την γραμματέα του να αφήσει το συνέδριο και να έρθει στο Υπουργείο να συζητήσει με τους εργαζόμενους για το ΙΓΜΕ, που είναι χρησιμότερο από το ….Economist!
Όμως και η παράγραφος που λέει ότι «θα πρέπει να γίνουν διακριτά τα όρια παρέμβασης του Συνδικάτου για τα προγράμματα έρευνας» δείχνει πολύ ξεκάθαρα πού το πάει η ΚΕΣΙ και τι Συνδικάτο θέλει. Αλήθεια τι γνώμη έχει άραγε για το πρόγραμμα ΣΑΜΥ που μετέτρεψε το ΙΓΜΕ σε αγροφύλακα και χάθηκε ήδη ένα μεγάλος μέρος του κύρους του ΙΓΜΕ στην κοινωνία;
Το Συνδικάτο υποχρεούται έχει γνώμη για όλα τα ζητήματα, ακόμη και για τα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα πρέπει να απορρίπτει και να τα μπλοκάρει όταν αυτά θα είναι επιζήμια για το Ινστιτούτο και αλλάζουν τον χαρακτήρα του. Θυμάστε τα προγράμματα Κωστόπουλου - ΕΚΒΑΑ για «γαλάζια ανάπτυξη» και «διατροφική βιοποικιλότητα»; Ή ακόμη το ΙΓΜΕ «μετεωρολόγο»;
Ακόμα και η πρόταση για ενεργοποίηση του θεσμού του Δημοψηφίσματος φέρνει στο μυαλό μας κεντρικές πολιτικές πού «πέτυχαν»: Να μετατρέπουν το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» και τους αγώνες σε ψήφο για κυβερνητική εναλλαγή για να συνεχίσουν τα Μνημόνια διαρκείας.
Επειδή συχνά αναφέρεται η ΚΕΣΙ στην «δημοκρατία» και το καταστατικό, ας προειδοποιήσουμε για ορισμένα ζητήματα:
1.   Ουδέποτε τα ΔΣ του Συνδικάτου έγιναν «κλειστά» ή μυστικά.
2.   Το Συνδικάτο ήταν αυτό που το 2015 πρότεινε να γίνουμε ένα ενιαίο σωματείο καταργώντας τα 2 παλαιά. Όσοι δεν ήρθαν να εγγραφούν, έχουν οι ίδιοι την ευθύνη.
3.   Δεν μπορούν να είναι εγγεγραμμένοι σε 2 σωματεία συνάδελφοι και αν αυτό συμβαίνει πρόκειται πλέον περί ποινικού αδικήματος, πέραν της αντιδημοκρατικότητας.
4.    Στις Γενικές Συνελεύσεις ψηφίζουν βάσει του καταστατικού αλλά και του ν.1264/1982, οι παρόντες και όχι δια βουής με ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση ή skype από τα παραρτήματα. Ούτε με επιστολική ψήφο και άλλα «σύγχρονα» τεχνολογικά μέσα. Θα ήταν ευλογία σε κάθε συνέλευση να κατέβαιναν όλοι από τα παραρτήματα, αυτό όμως έχει ένα τεράστιο κόστος που δεν το αντέχουν τα οικονομικά του Συνδικάτου. Πρέπει όμως σε κρίσιμες περιπτώσεις να κατεβαίνουν για σοβαρά θέματα, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με απεργία ή κινητοποίηση.
5.   Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ, γίνεται από άλλο νόμο διασπαστικό, αλλά με εκλογές και θα πρέπει ο εκλεγμένος να εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι της Διοίκησης, ή της Κυβέρνησης, ή των «έργων» του, κ.α. δημοσιοσχετίστικα «εξυπηρετώντας» την πάρτι του, διότι αυτό θα είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ για τους εργαζόμενους που τον εξέλεξαν.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΑΣΗ ΙΓΜΕ θα διεκδικήσει την θέση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στις εκλογές του 2018.
Τέλος θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην ΚΕΣΙ και στα μέλη της, ότι εδώ και 7 χρόνια τουλάχιστον βρισκόμαστε σε ΠΟΛΕΜΟ με τις άθλιες καπιταλιστικές κυβερνήσεις, που προσπάθησαν και προσπαθούν να κλείσουν το ΙΓΜΕ, να μας απολύσουν, αλλά λόγω της επίμονης τακτικής «έκτακτης ανάγκης» τους πολεμάμε στα ίσια, για αυτό και δεν μπορούν να μας νικήσουν ακόμα! Δεν είμαστε σε καιρό ειρήνης!
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι δύσκολο να το κατανοήσετε, διότι ίσως ξεχάσατε τους αγώνες που δώσαμε (μόνο όσοι αγωνιστήκαμε και γλύτωσαν και οι άλλοι).
Ίσως δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας σε τέτοιες αγωνιστικές τακτικές λόγω του «μείγματος» πολιτικής, αφού που προέρχεστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που συνεχώς «ρευστοποιούνται», «μεταπηδούν» και «εναλλάσσονται». Σας συνδέει όμως η «δημοκρατία» των έργων και συμφερόντων των 15 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ και η «σωστή» διαχείριση τους, αφού στο ψηφοδέλτιο σας έχετε 4 διευθυντές που θα ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο. Θα έχουν χρόνο για συνδικαλισμό άραγε;
Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη «ΕΝΙΑΙΟ».
Θα πρέπει να πείτε στους συνάδελφους πριν τις εκλογές, αν θα κρατήσετε τις διευθυντικές θέσεις σας στην περίπτωση που εκλεγείτε.
Για εμάς δεν συνάδουν διευθυντιλίκια και συνδικαλισμός! Εμπλέκονται οι ρόλοι και είναι η αιτία της καχυποψίας και της αμφισβήτησης που ήδη εδώ και 2 χρόνια ζήσαμε.
«ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ»
Αλλά…..
Εμείς Ψηφίζουμε, Εμείς Αποφασίζουμε!

ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ ΣΤΗΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  Ι.Γ.Μ.Ε.


Υ.Γ. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΣΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: