13 Μαρτίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προς
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ
Αθήνα, 12/3/2018
Α.Π. 15/6.3
  
Κύριε Λιάκο,
Αναγκαζόμαστε να σας ενοχλήσουμε ξανά, οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη συνάντησή μας, λόγω του ενδιαφέροντος που έχετε εκδηλώσει στο παρελθόν και των θετικών παρεμβάσεών σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπαρξης και λειτουργίας του ΙΓΜΕ, και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας με την ελπίδα να οδηγηθούμε σε μια μόνιμη και ασφαλή λύση.

Δυστυχώς, οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας 4480/2017 (αρ.5), η οποία μας επιτρέπει να κινούμε απρόσκοπτα τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και γενικότερα της χρηματοδότησης του ΙΓΜΕ μέσω της τράπεζας Αττικής, και ενώ η ισχύς αυτής της τροπολογίας λήγει σε 4 μήνες (7/7/2018), από την πλευρά του ΥΠΕΝ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια για να βρεθεί ή έστω να δρομολογηθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του Υπουργού ΠΕΝ να συνεχίσει να καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ κατά την αποχώρησή τους, ενώ σήμερα υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τέτοιες οφειλές του Ινστιτούτου, ύψους άνω των 8 εκ. ευρώ.

Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ επιμένει ότι ο μόνος άμεσος και ασφαλής τρόπος διευθέτησης του προβλήματος είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπ. Οικονομικών και των ενδιαφερομένων μερών (εργαζόμενοι εν ενεργεία και αποχωρήσαντες), ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη εξωδικαστική λύση για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να λειτουργήσει απρόσκοπτα, στη λογική και κατεύθυνση που έχει ήδη υποδείξει το Υπουργείο Εργασίας.
Δυστυχώς, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη στις 5/1/18 επιβεβαιώθηκε η αρνητική στάση του, αφού απέκλεισε ξανά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα. Στο ερώτημά μας, με ποιο τρόπο σχεδιάζει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πήραμε μόνο τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα, χωρίς κανένα στοιχείο για το περιεχόμενο της σχεδιαζόμενης λύσης.

Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Ινστιτούτου. Τόσο η μέχρι σήμερα αδράνεια του Υπουργείου, όσο και οι διαφαινόμενες υπό σχεδιασμό «λύσεις», κάνουν πολύ πιθανή την ύπαρξη «εμπλοκών» σε αυτή τη διαδικασία, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την εκ νέου παύση της λειτουργίας του ΙΓΜΕ.

Εκλαμβάνουμε ως τραγική αντίφαση, ενδεικτική της έλλειψης μακρόπνοου βιώσιμου σχεδιασμού, την έναρξη από τη μια της εκταμίευσης από το ΙΓΜΕ πόρων ερευνητικών – αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ στην επόμενη πενταετία και από την άλλη τη μη επίλυση προβλημάτων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν το ΙΓΜΕ σε οικονομικό αδιέξοδο και λειτουργική παραλυσία, πολύ πριν την περάτωση των προγραμμάτων αυτών. Τη στιγμή μάλιστα που στην τελευταία απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τους ορυκτούς πόρους της χώρας, περιγράφεται ένας αναβαθμισμένος ρόλος για το ΙΓΜΕ.


Επειδή λοιπόν ο χρόνος ισχύος της τροπολογίας που επιτρέπει τη λειτουργία μας στενεύει ασφυκτικά, ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας, ώστε να τεκμηριώσουμε πλήρως το αίτημά μας και να συζητήσουμε τις δυνατότητες υπέρβασης του αδιέξοδου που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα, με στόχο να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΙΓΜΕ και η συνέχιση της δράσης και προσφοράς του στην κοινωνία και την Πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: