23 Νοεμβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



Αθήνα, 22/11/2018

 Συνάδελφοι,
Από τη Δευτέρα 19/11 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες, είτε τηλεφωνικά είτε άμεσα, με τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ, το γραφείο του Υπουργού ΠΕΝ και το γραφείο του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ. Παράλληλα έγιναν αντίστοιχες συναντήσεις και συζητήσεις με το νομικό σύμβουλο του Συνδικάτου, κυρίως για το θέμα των αναδρομικών των παρακρατήσεων, και υπήρξε και μια ενημέρωση του Δ.Σ. του Συνδικάτου (που συνεδρίασε χθες και σήμερα το πρωί) από τον κ. Καραμπούλια, για το ίδιο θέμα.
 Αυτά που έχουν προκύψει και σημειώνουμε περιληπτικά είναι τα εξής:

1. Σε ότι αφορά την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινήσεις για την έναρξη της β & γ φάσης (υποβολή σχετικών δικαιολογητικών και εκταμίευση). Στις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται από το Τ.Π.Δ. η ανακοίνωση των απαραίτητων κινήσεων και εγγράφων. Θεωρούμε ότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανά ενωρίτερα και από το προβλεπόμενο.

2. Σε ότι αφορά το Σ.Ν., ενημερωθήκαμε σήμερα από την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ και σύμβουλο του Υπουργού ΠΕΝ, κ. Καββαδία, ότι λόγω φόρτου εργασιών της Βουλής, το Σ.Ν. θα κατατεθεί τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου. Αυτό μας δίνει λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να ενεργήσουμε με στόχο την απόσυρσή του, καθώς και σε ότι αφορά τις κινήσεις για τα αναδρομικά (βλέπε παρακάτω). Σήμερα επικοινωνήσαμε αρκετές φορές με το γραφείο του κ. Λιάκου. Το αίτημα για συνάντηση έγινε δεκτό άμεσα, δεν πραγματοποιήθηκε όμως, καθώς δεν ήταν δυνατό να μεταβούμε στη συνάντηση το χρονικό διάστημα που είχε διαθέσιμο ο κ. Λιάκος. Συμφωνήσαμε όμως ότι θα επικοινωνήσουμε τη Δευτέρα για να ορίσουμε συνάντηση τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

3. Σε ότι αφορά το πρόβλημα της εξασφάλισης αναδρομικά των παρακρατήσεων έως τις
19/7/18, οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί κατέληξαν στα εξής:

i. Θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι που δεν έχουν καλύψει με δικαστική προσφυγή το σύνολο των παράνομων παρακρατήσεων, από τον Ιούλιο του 2013 έως τις 19/7/2018, να προχωρήσουν σε δικαστική προσφυγή για την απαίτησή τους το ταχύτερο δυνατό, ώστε εάν τελικά ψηφιστεί το Σ.Ν. κατάργησης του ΙΓΜΕ, να έχουν υποβάλει την προσφυγή πριν από την ημερομηνία ψήφισής του. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προσφυγή αυτή πρέπει να αφορά μόνο το διάστημα το οποίο δεν καλύπτεται από υπάρχουσες προσφυγές!!

ii. Το Δ.Σ. του Συνδικάτου εκτιμά ότι η βέλτιστη και πλέον αποτελεσματική ενέργεια θα ήταν η κατάθεση ενιαίας ομαδικής προσφυγής από όλους του συναδέλφους που έχουν απαιτήσεις από παρακρατήσεις που δεν καλύπτονται από υπάρχουσες προσφυγές. Προφανώς βέβαια αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή του καθένα! iii. Όσοι συνάδελφοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν την προτροπή του Συνδικάτου, θα πρέπει έως την επόμενη Τετάρτη να μας κοινοποιήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την συναίνεσή τους, καθώς και α) το χρονικό διάστημα για το οποίο δεν έχουν κάλυψη και β) το ποσό της διόρθωσης του μισθού που τους αποδίδεται για το μήνα Νοέμβριο. Με τον αριθμό των μηνών που δεν υπάρχει κάλυψη και το ποσό της διόρθωσης για το Νοέμβριο, θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε με αποδεκτή ακρίβεια τις απαιτήσεις εκάστου, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος να υποβληθούν αιτήματα στη μισθοδοσία για ακριβή υπολογισμό, ενώ επίσης αυτό το διάστημα ο φόρτος εργασίας της Υπηρεσίας για τον υπολογισμό των παρακρατήσεων από 19/7/18 έως 30/10/18 είναι τεράστιος.
 iv. Στην περίπτωση που η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αποφασίσει να συμμετέχει σε ενιαία προσφυγή, το Συνδικάτο θα εξετάσει τη δυνατότητα κάλυψης σημαντικού ποσοστού των εξόδων υποβολής της.
 v. Από το νομικό σύμβουλο του Συνδικάτου, που ζητήσαμε μια προσέγγιση του οικονομικού κόστους τέτοιας προσφυγής, είχαμε μία εκτίμηση της τάξης των 50€ ανά άτομο, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση, δηλαδή χωρίς ποσοστά επί των ποσών που θα εισπραχθούν από τους συναδέλφους εάν και όταν ευδοκιμήσει η προσφυγή.

Για όλα τα παραπάνω και ότι νεότερο τυχόν θα προκύψει, θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 11:00, ενημερωτική συγκέντρωση, στο αμφιθέατρο των κεντρικών υπηρεσιών.

                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: