27 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΕΛΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓΜΕ, από Χάρη Σμυρνιώτη


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΕΛΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓΜΕ

Από Χ. Σμυρνιώτη Δ/ντή Υδρογεωλογίας, Αντιπρόεδρο ΟΜΕ

Συνάδελφοι, ισσες

Η σημερινή Διοίκηση(Αριστερά και Προόδου!!!!) ακολουθώντας τη πεπατημένη όλων των προηγούμενων αυθαιρετεί, ρουσφετολογεί και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους.

Κατά την κοπή της πίτας, αφού πανηγύρισε για τη διάλυση του ΙΓΜΕ μαζί με τη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη (τραπεζοϋπάλληλο που ενίοτε θυμάται ότι έχει πτυχίο Γεωλόγου) μέσω της “Αναβάθμισης” του ΙΓΜΕ, σε “Αρχή” ΕΑ(χ)ΓΜΕ, δηλ. από Ερευνητικό Ινστιτούτο σε γραφειοκρατική υπηρεσία που θα μοιράζει δεδομένα και κονδύλια σε ιδιώτες (με εργαζόμενους γαλέρας), συνεδρίασε και αποφάσισε πανηγυρικά ότι για ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ της υδρογεωλογίας φταίει ο Δ/ντής (κακός και αιμοβόρος Σμυρνιώτης) τον εκπαραθύρωσε και έβαλε στη θέση του ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ, το “νεότατο και ακμαιότατο πρώην Δ/ντή ΔΥΔΓΕΩ”.

Η Εισήγηση Τσαγκά (Γ. Δ/ντή), αποτελεί μνημείο γραφειοκρατικής κωλοτούμπας, που βρίθει από ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, και μπόλικη εμπάθεια. Εμπεριέχει μίσος και εμπάθεια που ήδη είχε καταγραφεί μετά τη περίφημη “αξιολόγηση” Τσαγκά, που κατέτασσε τον αντικατασταθέντα πλέον Δ/ντή (με Διδακτορικό από την Γαλλία, βαθμολογίας εξαίρετης), ως τον τελευταίο υπάλληλο στο ΙΓΜΕ, με βαθμό επιστημονικής ικανότητας 1 (μονάδα). Και επειδή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (εκ νόμου υπεύθυνο για την εκδίκαση ενστάσεων) πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων την κρίση του επιστημονικά “διάττοντος αστέρος” Γ. Δ/ντή, η τελευταία εκδοχή είναι η εκπαραθύρωση του συνδικαλιστικά και πολιτικά ενοχλητικού Δ/ντή Υδρογεωλογίας.. 

Με την γνωστοποίηση της Εισήγησης, το Συνδικάτο πήρε την παρακάτω απόφαση:

«Συνάδελφοι,

Στο σημερινό Δ.Σ. του ΙΓΜΕ, έχει συμπεριληφθεί εισήγηση του κ. Γ.Δ. για «απαλλαγή» του συν. Χ. Σμυρνιώτη από τα καθήκοντα του Προϊστ. της Δ/νσης Υδρογεωλογίας.

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου κρίνει απαράδεκτα συνολικά τόσο το περιεχόμενο της εισήγησης όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τέτοιου σημαντικού θέματος. Περιεχόμενο και αντιμετώπιση που δημιουργούν πολύ κακά προηγούμενα, ανοίγοντας το δρόμο για τέτοιες μεθοδεύσεις συστηματικά στο μέλλον. Αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσληφθεί αυτή η ενέργεια και ως συνδικαλιστική δίωξη.

Ζητάμε να αποσυρθεί η εισήγηση και τέτοια σοβαρά θέματα να αντιμετωπίζονται στο μέλλον με την προσήκουσα προσοχή και σοβαρότητα. 

Το Δ.Σ Συνδικάτου ΙΓΜΕ»

Το παραπάνω κείμενο του Συνδικάτου γνωστοποιήθηκε επίσημα στο ΔΣ του ΙΓΜΕ.

Ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων και ο Αναπλ. Εκπρόσωπος προσπάθησαν επί 2ωρο να αποτρέψουν την λήψη νομικά και ηθικά έωλης απόφασης. Κατά πλειοψηφία όμως οι δυνάμεις του Φωτός και της Προόδου, της κυβερνητικής πλειοψηφίας, νίκησαν τις καθυστερημένες δυνάμεις του σκότους (όπως στη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ) και έτσι «σώθηκαν» τα υπόγεια νερά από επαναστατικές αναταράξεις. 

Είναι προφανές ότι η όλη μεθόδευση αποτελεί συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη και επειδή έχω μάθει να παλεύω, η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι αυτονόητη, αλλά κυρίως σέβομαι τον αγώνα των εργαζόμενων και για αυτό η καταγγελία γίνεται για ενημέρωση των συναδέλφων που η γνώμη τους μετράει πιο πολύ από όλα τα διευθυντηλίκια. 


ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ 

Από Προϊστάμενο Διεύθυνσης Υδρογεωλογίας

Δρ. Χ. Σμυρνιώτη 

Αχαρνές 25-1-2019

Προς: κ. Κ. Χριστάνη, Πρόεδρο ΔΣ του ΙΓΜΕ

Μέλη ΔΣ του ΙΓΜΕ

Κοιν.: Συνδικάτο ΙΓΜΕ

Σε συνέχεια του πρώτου σχολιασμού της Εισήγησης του θέματος “Τοποθέτηση προσωρινού προϊσταμένου στη Δ/νση Υδρογεωλογίας” που αφορούσε στους λόγους αντικατάστασης του Δ/ντή Υδρογεωλογίας, θα ήθελα να ενημερώσω το ΔΣ του ΙΓΜΕ σχετικά με τα αναφερόμενα στην Εισήγηση του Γ. Δ/ντή για τη βασιμότητα των ενεργειών της Γ. Δ/νσης , από όπου προκύπτει πολιτικό-συνδικαλιστική σκοπιμότητα των ενεργειών του απέναντι στο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης.

Επειδή με την Εισήγηση του Γ. Δ/ντή θίγονται σοβαρά θέματα που αφορούν τη τυπικότητα της Εισήγησης επισημαίνω τα ακόλουθα:

Η επίκληση του έγγραφης γνωστοποίησης της παραμονής του Προϊστάμενου της Δ/νσης Υδρογεωλογίας πέρα του 67ου έτους δεν τον υποχρεώνει σε αποχώρηση, αφού είναι γνωστό ότι η παραμονή μου μπορεί να συνεχισθεί μέχρι και το 70ο έτος. Δεδομένης μάλιστα της πρακτικής της Διοίκησης με την παράταση της παραμονής συναδέλφων πέρα του 71ου έτους αποτελεί πρόκληση η έμμεση επιβολή δύο μέτρων και δύο σταθμών. 

Σε ότι αφορά την ανάγκη διασφάλισης ομαλής συνέχειας η αντικατάσταση με τον συνάδελφο κ. Π. Σαμπατακάκη δεν αποτελεί εχέγγυο ομαλής μετάβασης αφού είναι ηλικιακά μεγαλύτερος και επι πλέον κατά την επιλογή από τη Επιτροπή της Διοίκησης (Καθ. κ. Κ. Παπαζάχος, του εκπροσώπου του Υπουργείου ΠΕΝ κ. Ν. Σπυρόπουλος, του εκπροσώπου του Συνδικάτου κ. Ι. Μαυρογιάννης) είχε κριθεί ως δεύτερος με 815 μόρια έναντι 890 του σημερινού Προϊστάμενου. 

Εξάλλου η Απόφαση τοποθέτησης του Προϊστάμενου έγινε με το σκεπτικό ότι η "Τοποθέτηση προϊστάμενων των Υπηρεσιακών Μονάδων για τους βασικούς Τομείς εφαρμοσμένης γεωλογίας, υδατικών πόρων & περιβάλλοντος και των Περιφερειακών Μονάδων", και ότι η θητεία των παραπάνω τοποθετούμενων προϊσταμένων είναι προσωρινή, υπό την έννοια ότι "Η θητεία των Προϊσταμένων λήγει με την επιλογή και τοποθέτηση Προϊσταμένων, που θα ακολουθήσει μετά την κατάρτιση και έκδοση των Κανονισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 3 παρ.8 της ΚΥΑ αριθμ. 12935/23-6-2015 (Β’ 1247), «Επανασύσταση του Ι.Γ.Μ.Ε. και Μετονομασία του Ε.Κ.Β.Α.Α.»". Είναι γνωστό ότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Η σχετική απόφαση τοποθέτησης αφορούσε 10 Υπηρεσιακές Μονάδες επιστημονικού περιεχομένου, που για τις υπόλοιπες 8 δεν γίνεται πρόωρη αντικατάσταση και η μόνη προσωρινή αντικατάσταση αφορούσε τη ΔΓΓΧ με το σχετικά νεότερο συνάδελφο λόγω πραγματοποίησης της συνταξιοδότησης του συναδ. Π. Τσόμπου.

Η επίκληση ότι “μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ του νέου Κανονισμού, ισχύει ο υπάρχων που εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 466 Β'/2000) καθώς και ο ισχύων Κανονισμός Κατάστασης Προσωπικού (ΦΕΚ 334-Β-31-5-1985), ο οποίος προβλέπει επανάκριση του προϊσταμένου Δ/νσης μετά την πάροδο 3 ετών, χρόνος ο οποίος έχει ήδη πληρωθεί” ισχύει για όλους του Προϊσταμένους που έχουν τοποθετηθεί με την ίδια απόφαση που τοποθετήθηκε ο Προϊστάμενος της Υδρογεωλογίας και επιπλέον ο κανονισμός προβλέπει την επανάκριση του και όχι την προσωρινή αντικατάσταση. Όπως είναι γνωστό με βάση το άρθρο 14 του ισχύοντος Κανονισμού Οργανωτικής Διάρθρωσης του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με το οποίο οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιακών Μονάδων του Ι.Γ.Μ.Ε. ορίζονται με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, (με βάση τα προβλεπόμενα για την αξιολόγηση των υποψηφίων για τη θέση του Προϊστάμενου) και του αρ. 11 του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού του ΙΓΜΕ με το οποίο προβλέπεται η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων προϊσταμένου από το Δ.Σ. με εισήγηση του Γενικού Διευθυντή και η επανάκριση αυτού κάθε 3 χρόνια από το Δ.Σ.

Τέλος είναι γνωστό ότι έχει ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. 19/3/4-4-2018 με βάση την οποία εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός Οργανωτικής Διάρθρωσης για το Ι.Γ.Μ.Ε. και αν και κοινοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, συνοδευόμενη από αίτημα για την έκδοση ΦΕΚ, τελεί σε αναμονή, ενώ είναι γνωστή η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΝ, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΙΓΜΕ που κατά τον Γ. Δ/ντή θα προωθηθεί άμεσα. Επόμενα δεν αιτιολογείται η βεβιασμένη αντικατάσταση του Προϊσταμένου εν όψη μάλιστα της αξιολόγησης του πρώτου χρόνου μετρήσεων του ΔΙΠΥΝ, αφού είναι γνωστό ότι στους επόμενους 2 μήνες θα κριθεί η επαναξιολόγηση του συνόλου των ΥΣ του έργου ΔΙΠΥΝ.

Επόμενα μπορεί το Δ.Σ. του ΙΓΜΕ να ασκεί “πάσα αρμοδιότητα επί παντός θέματος διοικήσεως και διαχειρίσεως..." αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια των προβλεπόμενων κανονισμών και στη βάση της ισονομίας και της αξιοκρατίας.

Με βάση όσα συμπληρωματικά αναφέρω, θεωρώ ότι η εισήγηση στερείται και της ουσιαστικής νομιμοποιητικής βάσης δεν έχει κανένα στοιχείο αντικειμενικότητας και πέρα από τη προάσπιση της εργασιακής τιμής και υπόληψης μου είναι και οικονομικά βλαπτική και σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε ένδικου μέσου.

Ο Δ/ντής Υδρογεωλογίας 

Δρ. Χ. Σμυρνιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: