29 Ιανουαρίου 2019

Καταγγελία της Διοίκησης ΙΓΜΕ από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η Διοίκηση του ΙΓΜΕ που μαζί με το ΥΠΕΝ μεθοδεύουν τη διάλυση του ΙΓΜΕ μέσω της μετατροπής του σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό (ΕΑχΓΜΕ) εξυπηρέτησης της Κυβέρνησης στο ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας, προκειμένου να περάσει τη πολιτική της προσπαθεί να κάμψει κάθε φωνή αντίστασης.

Στα πλαίσια αυτά με πειθαρχικές διώξεις, επιλεγμένες πολιτικές “bouling” σε συναδέλφους, εμπαθείς και άδικες αξιολογήσεις δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας στο Ινστιτούτο.

Άξιοι αρωγοί στη πολιτική αυτή της Διοίκησης και του ΥΠΕΝ οι κυβερνητικοί βουλευτές (όπως η Χ. Καφαντάρη) που σε κάθε ευκαιρία λανσάρουν την υποβάθμιση του Ινστιτούτου σαν εκσυγχρονισμό και στήριξη του.

Οι προθέσεις της Κυβέρνησης καταγράφονται στις αποφάσεις του ΔΣ του ΙΓΜΕ, όπως στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που προβλέπει την υποβάθμιση της Μεταλλευτικής Έρευνας, την κατάργηση της Εφαρμοσμένης Έρευνας με την εξαφάνιση της εργοταξιακής και εργαστηριακής δραστηριότητας και το κυριότερο μόνο 220 Οργανικές θέσεις (στην πράξη ούτε 100), έναντι 530 που προέβλεπε το Επιχειρησιακό Σχέδιο που καταρτίσθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας εν μέσω μνημονίων.

Στα πλαίσια αυτά με μια απόφαση του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ, στις 25-5-2019 εκπαραθυρώθηκε ο συνάδελφος Χ. Σμυρνιώτη από τη θέση Προϊσταμένου της Δ/νσης Υδρογεωλογίας που είχε τοποθετηθεί το 2016, από τη προηγούμενη Διοίκηση (που και αυτή εκπαραθυρώθηκε από το Υπουργό Σταθάκη). μετά από κρίση με αξιοκρατικά κριτήρια.

Η εκπαραθύρωση του συναδ. Προϊστάμενου, οφείλεται στους αγώνες του ως Προέδρου του Συνδικάτου ενάντια στην διάλυση του ΙΓΜΕ και τις απολύσεις, ως Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, στους αγώνες του ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΙΓΜΕ και του Ορυκτού Πλούτου αλλά και στις πολιτικές του απόψεις ενάντια στις μνημονιακές αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές όλων των “αριστερo-δέξιων” Κυβερνήσεων και Διοικήσεων που εκτελούν πρόθυμα τις Αμερικανο Νατοϊκές και Ευρωενωσιακές εντολές στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή..

Η απόφαση αυτή του ΔΣ του ΙΓΜΕ που με βάση τους Κανονισμούς του ΙΓΜΕ είναι παράνομη, προβλέπει την τοποθέτηση εργαζόμενου που ηλικιακά είναι μεγαλύτερος, χαμηλότερης βαθμολογικά αξιολόγησης και πρώην Προέδρου του «επιστημονικού» διασπαστικού σωματείου του Σ“Ε”Π που είχε πρωταγωνιστήσει το 2013 στην κατάργηση του ΙΓΜΕ με το έκτρωμα του ΕΚΒΑΑ. Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης απομάκρυνσης του Προϊσταμένου ήταν η σύσκεψη-παρωδία στο γραφείο του Γ. Δ/ντή, που προηγήθηκε της απόφασης του ΔΣ του ΙΓΜΕ όπου από τους 7 συμμετέχοντες μόνο ένας (υπαρχηγός του Σ”Ε”Π) είχε προτείνει την ακαταλληλότητα της ηγεσίας των Υπευθύνων ΙΓΜΕ και Υδρογεωλογίας (το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι) παράλληλα με άλλες αντεργατικές υποδείξεις που αφορούν στην μετακίνηση των εργαζομένων με Πούλμαν. Ο Γ. Δ/ντής αξιοποίησε αμέσως, την υπόδειξη του αναγγέλλοντας την καθαίρεση του Προϊστάμενου, την επανεξέταση του ωραρίου και της μεταφοράς των εργαζόμενων.

Τέλος να θυμίσουμε ότι αυτή η απόφαση της καρατόμησης του Προϊστάμενου αποτελεί συνέχεια μιας απαράδεκτα μειωτικής αξιολόγησης του συναδέλφου (που καταργήθηκε ως παράνομη από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο) που αποδεικνύει για το πως εννοεί η Κυβέρνηση “της Αριστεράς και της Προόδου” την μνημονιακή εκδοχή της αξιολόγησης (μαγκούρα και καρότο).

Η σκοπιμότητα όμως της απομάκρυνσης του Προϊστάμενου της Υδρογεωλογίας πρέπει να συνδυασθεί και με θέματα που συνδέονται με την πολιτική της Έρευνας των Υπόγειων νερών. Όπως η επαναξιολόγηση του Δικτύου Παρακολούθησης των Υπόγειων νερών της Χώρας αλλά και με την προώθηση στο ΙΓΜΕ, μιας παράνομης ανάθεσης υπηρεσίας (θα έπρεπε να προκηρυχθεί) και αφορά στην καταγραφή παράνομων και νόμιμων γεωτρήσεων (ΣΑΜΥ). Έργου που έχει σχέση με την τιμολόγηση του νερού και την εμπορευματοποίηση του.

Η χρηματοδότηση του μάλιστα έγινε, χωρίς καμία διοκητικό-οικονομική δικαιολογία για διάκριση του έργου σε ΣΑΜΥ1 και ΣΑΜΥ2, χωρίς να έχει παραδοθεί στο Προϊστάμενο της Δ/νσης Υδρογεωλογίας το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του ΣΑΜΥ1.

Το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ και οι Εκπρόσωποι των εργαζόμενων έδωσαν μάχη στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ για την απόσυρση της Εισήγησης, που παρά τις νομικές της ατέλειες της, την άποψη μελών του ΔΣ μετά από ένα σύντομο διάλλειμα της συνεδρίασης υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τα, Συνδικάτα, ΕΚΑ, ΟΜΕ, τα Κόμματα να καταγγείλουν αυτές τις πρακτικές της Διοίκηση του ΙΓΜΕ αλλά και τα ΜΜΕ να προβάλλουν τις καταγγελίες μας.


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ 






Δεν υπάρχουν σχόλια: