28 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ


ΕΝΙΑΙΟ

28-1-2019

ΜΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συνάδελφοι,
Πριν ένα μήνα, μαζί με τις ευχές για μια καλύτερη χρονιά, σε ένα καλύτερο ΙΓΜΕ, με ένα καλύτερο Συνδικάτο, εκφράζαμε ταυτόχρονα και την ανησυχία μας για τις πολλές απειλές με τις οποίες ερχόταν το 2019, καθώς το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον ολοένα σκοτεινιάζει. Δεν χρειάστηκε παρά ένας μόνο μήνας για να μετατραπεί η ανησυχία αυτή σε θλιβερή πραγματικότητα μέσα στο ίδιο το Ινστιτούτο.
Με αγανάκτηση γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας αντιδεοντολογικής, αντικανονικής και αντισυνδικαλιστικής ενέργειας της Διοίκησης, με την απόφασή της στο ΔΣ της Παρασκευής, 25-1-2019, να καθαιρέσει με παράνομες και συνοπτικές διαδικασίες τον συνάδελφο Σμυρνιώτη από τη θέση ευθύνης ως προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υδρογεωλογίας. Απόφαση, που όχι μόνο δεν εδράζεται σε ουσιαστικούς λόγους, όπως προκύπτει ακόμα και από την ίδια την εισήγηση, αλλά αντίκειται και στους ίδιους τους κανονισμούς του ΙΓΜΕ, αγνοώντας τις σοβαρές ενστάσεις του Συνδικάτου, όσο και τις ουσιώδεις νομικές επιφυλάξεις του Νομικού Συμβούλου. Απόφαση, που είναι εκθέτει δημόσια τη Διοίκηση αλλά και το ίδιο το ΙΓΜΕ.
Δεν μας εκπλήσσει βέβαια ο σχεδιασμός και η μεθόδευση της απόφασης από τον Γενικό Διευθυντή, αφού κατ’ επανάληψη έχει καταγγελθεί τόσο από το προηγούμενο, όσο και από το τωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου, για τις αντεργατικές, αντιδεοντολογικές και τουλάχιστον παράτυπες ενέργειές του.
Μας εκπλήσσει όμως δυσάρεστα και ανησυχητικά η σύμπραξη των μελών του ΔΣ (πλην του εκπροσώπου των εργαζόμενων και του Υπουργείου), ιδίως δε του Προέδρου κ. Χριστάνη, ο οποίος ρητά και δυστυχώς ανερυθρίαστα εξέφρασε την αντίληψη, πως πρόκειται για απόφαση «εκτάκτων καταστάσεων» !!!, η οποία μπορεί να υπερβαίνει και να αγνοεί νόμους και κανονισμούς. Ο πρόεδρος, αποδεχόμενος την παράνομη εισήγηση του Γενικού διευθυντή, προέτρεψε το «ανακτορικό του συμβούλιο» να αναστείλει διατάξεις και κανόνες, περιφρονώντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας.
Ορθά επισημάνθηκε από τον συνάδελφο εκπρόσωπο των εργαζομένων, πως τέτοιες αντιλήψεις παραπέμπουν σε χούντες που πρόσφατα γνωρίσαμε. Δεν νοούνται όμως σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.
Tα μέλη του ΔΣ που υπερψήφισαν την εισήγηση του ΓΔ, δίνοντας δυστυχώς εικόνα αμφίβολης δημοκρατικής παιδείας, φαίνεται να θεωρούν ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί (υπουργικές αποφάσεις) υποχωρούν μπροστά στην εξουσία τους. Πόσο μακριά όμως βρίσκεται ο φασισμός, όταν τροφοδοτείται από πράξεις σαν κι αυτές, που σηματοδοτούν και διαχέουν την απειλή πως ο κάθε εργαζόμενος, οφείλει να υφίσταται την αυταρχική εξουσία της κάθε διοίκησης. Μιας εξουσίας που δικαιολογείται να ασκείται κατά το δοκούν, χωρίς περιορισμό και ατιμώρητα.
Να  ενημερώσουμε λοιπόν τα μέλη του ΔΣ, ότι ευτυχώς ακόμα, η ιδεολογία της «έκτακτης ανάγκης», αυτής που επέβαλε  τα μνημόνια και που επιχειρεί να εξοστρακίσει την νομιμότητα επιτρέποντας στην κάθε εξουσία να νομιμοποιεί την αυθαιρεσία της, συναντά αντιστάσεις από τους πολίτες, τους εργαζόμενους και την δικαιοσύνη.
Το ΙΓΜΕ δεν μπορεί να διοικείται ως προσωπική εταιρεία του οποιουδήποτε Γενικού Διευθυντή, ή ως ΕΠΕ της όποιας Διοίκησης. Προέχουν οι κανονισμοί, οι νόμοι και κυρίως το ίδιο το Σύνταγμα.
Η Διοίκηση αυτή, της «Πρώτης φοράς Αριστερά», με την πρακτική της, αποδεικνύει τον αυταρχισμό και την δυσανεξία της απέναντι στη δημοκρατία, στον συνδικαλισμό και την νομιμότητα όταν αυτά στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά της.
Σχέδια όμως ξένα προς ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Ινστιτούτου. Όπως δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της αναγκαίας αναγέννησης του ΙΓΜΕ ο αποκεφαλισμός των ανεπιθύμητων. Εκτός εάν επιδιώκεται να σηματοδοτηθεί εκ των προτέρων ο αυταρχικά διοικούμενος χαρακτήρας του επερχόμενου ΕΑΓΜΕ.
  
Συνάδελφοι,
Η προσωπική και επαγγελματική απαξίωση που επιχειρείται σε βάρος ενός καταξιωμένου συναδέλφου και ενεργού συνδικαλιστή, δημιουργεί κάκιστο προηγούμενο για ανάλογες πρακτικές της παρούσας Διοίκησης και των μελλοντικών, σε βάρος των απλών συναδέλφων μας και στελεχών του Ινστιτούτου.
Καλούμε τη Διοίκηση να επανεξετάσει και αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή. Ας αναλογιστεί πως το πραγματικό λάθος είναι η άρνησή σου να αναγνωρίσεις το αρχικό σου λάθος.
Καλούμε το Συνδικάτο να καταγγείλει δημόσια την παράνομη απόφαση του ΔΣ και να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάκλησή της, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον συνάδελφο σε κάθε νομική του ενέργεια για την ακύρωσή της.   
Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αντιδράσουμε, πριν να είναι αργά. Να αναγκάσουμε την διοίκηση να ανακαλέσει την απόφασή της αυτή, που εκθέτει, τόσο την ίδια, συλλογικά και ατομικά, όσο και την κυβέρνηση που την όρισε. Κανένας εργαζόμενος, να μη νομιμοποιήσει, υποκύπτοντας στο δέλεαρ των οφιτσίων, τις παράνομες ενέργειες της διοίκησης.
Σήμερα ο Χάρης, αύριο ποιός; Μέχρι σήμερα εκδηλώθηκε από τη Διοίκηση (κυρίως τον Γενικό Διευθυντή) κατ’ επανάληψη μια μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος συνδικαλιστών του ΙΓΜΕ, ιδίως του ΕΝΙΑΙΟΥ, αλλά και συναδέλφων φίλων του. Αύριο ποιοι συνάδελφοι και ποια παράταξη έχει σειρά;

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ. ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

Συνάδελφε,
αν δεν αντιδράσεις τώρα για τον διπλανό σου,
ποιος περιμένεις να αντιδράσει σαν έρθει η σειρά σου;





Οι εκλεγμένοι με το ΕΝΙΑΙΟ σύμβουλοι στο ΔΣ
Καίτη Ζαραβέλα - Κατερίνα Καλογρίδου – Γιάννης Μαυρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: