28 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 28/2/2019
 Α.Π. 7/6.3 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ – ΑΝΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ – ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ Σ.Ν.

Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα προς ψήφιση το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ για τη διάλυση του ΙΓΜΕ, παρά τις επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων που έχουν επανειλημμένα δηλώσει και τεκμηριώσει την ομόφωνη ριζική αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη.

Περιληπτικά αναφέρουμε ότι με αυτό το Σ.Ν.:

• Καταργείται το ΙΓΜΕ και η νέα Αρχή που δημιουργείται είναι ουσιαστικά άγνωστο το πότε θα μπορέσει να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της για τις ήδη ανειλημμένες από το ΙΓΜΕ υποχρεώσεις, όπως την υπηρέτηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων που έχει αναλάβει το ΙΓΜΕ, καθώς και ποιες από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορεί να υπηρετεί με το νέο αυτό σχήμα.

• Η νέα Αρχή δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Προβλέπεται να λειτουργεί ως μια τυπική υπηρεσία Δημοσίου, με τα πάντα να ρυθμίζονται από το Δημοσιο- Υπαλληλικό Κώδικα και τις σχετικές διατάξεις, με απουσία ρυθμίσεων που να εξασφαλίζουν τον ερευνητικό χαρακτήρα του σε ότι αφορά στο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό (αξιολόγηση, διαδικασίες κρίσης, επιμορφώσεις, κίνητρα κ.α.). Υπό το νέο θεσμικό καθεστώς του Ν.Π.Δ.Δ., γίνεται πολύ πιο γραφειοκρατική και δυσκίνητη, εκμηδενίζοντας τις όποιες λειτουργικές ευελιξίες υπάρχουν σήμερα στο ΙΓΜΕ για την υλοποίηση του κύριου έργου του, το οποίο διεξάγεται στην ύπαιθρο.

• Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στο τελικό κείμενο του Σ.Ν. 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό στο ΙΓΜΕ, από τις πιο πρόσφατες επιχειρησιακές μελέτες, ήταν 520 άτομα, την ίδια ώρα που ανατίθενται στη νέα Αρχή πρόσθετες αρμοδιότητες. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο αφού ένας σημαντικός αριθμός έμπειρων εργαζομένων δεν προστατεύεται από τις μεταβατικές διατάξεις και οδηγείται σε άμεση αποχώρηση.

• Με τη διαδικασία της εκκαθάρισης στην οποία τίθεται το ΙΓΜΕ, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις εκκρεμούσες διεκδικήσεις των εργαζομένων και δικαστικά, σε ότι αφορά δικαιώματα και απαιτήσεις που προκύπτουν μέχρι τη λύση του ΙΓΜΕ, με πρωτεύον την καταβολή των αναδρομικών των παράνομων παρακρατήσεων στους μισθούς τους από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2018.

• Στο Σ.Ν. που έχει ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί σήμερα, δεν υπάρχει κανείς Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της νέας Αρχής και κανείς Κανονισμός Οικονομικής Λειτουργίας ούτε σχετικές μεταβατικές διατάξεις, σε ότι αφορά στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΚΕ) στον οποίο μεταφέρονται προς διαχείριση τα εγκεκριμένα 22 εκατομμύρια ευρώ ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΓΜΕ. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την παύση για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών κατά τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, κάθε επιχειρησιακής δραστηριότητας του ΙΓΜΕ. Θα καταστήσει επίσης αδύνατη το ίδιο διάστημα τη μισθοδοσία 60 νέων συναδέλφων που έχουν προσληφθεί και απασχολούνται στο ΙΓΜΕ ως ΣΕΟΧ ή ΣΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ δηλώνουν άλλη μια φορά ότι:
• Δεν θα δεχτούν την κατάργηση του ΙΓΜΕ και τις αλλαγές που δεν εξασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματά τους.

• Δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία ενός φορέα που αδυνατεί να υπηρετήσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό – παραγωγικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Για τους παραπάνω λόγους έχει αποφασιστεί σειρά αγωνιστικών δράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων, με πρώτη τη λειτουργική κατάληψη του ΙΓΜΕ από αύριο και για όσο διάστημα θα συζητείται το Σ.Ν. στη Βουλή.

Καλούμε τον κ. Σταθάκη και την κυβέρνηση να αποσύρουν έστω και τώρα το νομοσχέδιου διάλυσης του ΙΓΜΕ. Επαναλαμβάνουμε τη διαθεσιμότητά μας για έναν έντιμο, ουσιαστικό και σύντομο διάλογο με το ΥΠΕΝ, με στόχο εφαρμόσιμες ρυθμίσεις ουσιαστικής αναβάθμισης του Ινστιτούτου.



Καλούμε όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις που μας συμπαραστάθηκαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε τέτοιες αλλαγές, να συμβάλουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναβάθμιση του ΙΓΜΕ, και σε ενεργή συμπαράστασή στις κινητοποιήσεις μας για να μην υπερψηφιστεί εφόσον κατατεθεί. Στην περίπτωση αυτή, τους καλούμε επίσης να στηρίξουν, στη διαδικασία της κοινοβουλευτικής συζήτησής του, τις τροπολογίες που θα προτείνουμε στα συγκεκριμένα άρθρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: