08 Οκτωβρίου 2019

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΣΕ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΟΜΕ

Ο Αντιπρόεδρος της  ΟΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης στο 1.11 έως 10.58 λεπτά

Ρεπορτάζ από τον 902.gr


Τρίτη 08/10/2019 - 10:34 - Ενημέρωση: Τρίτη 08/10/2019 - 17:12
ΠΑΜΕ

Κινητοποίηση στο ΣτΕ - Κάτω τα χέρια από τις τριετίες (VIDEO)

Ανάλογη κινητοποίηση και στη Λάρισα από το Εργατικό Κέντρο

«Κάτω τα χέρια από τις τριετίες και τις Συλλογικές Συμβάσεις» διαμήνυσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία Ομοσπονδίες και Σωματεία το πρωί της Τρίτης, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, καθώς ήταν προγραμματισμένη η εκδίκασης της προσφυγής του ΣΕΒ, με την οποία οι βιομήχανοι αξιώνουν την κατάργηση των τριετιών. H εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε τελικά για τις 3 Δεκέμβρη.
«Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα και ξεκαθαρίζουμε ότι καμία απόφαση της κυβέρνησης, καμία απόφαση δικαστηρίου δε θα μας εμποδίσει. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, στα γιαπιά και τα εργοστάσια, στους καταπέλτες των πλοίων», τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η Ομοσπονδία των Μεταλλωρύχων, καθώς στην ίδια εκδίκαση είναι και η προσφυγή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) που προσβάλλει την κλαδικότητα και την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων τους.
Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012, την οποία διατήρησε άθικτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται το «πάγωμα» των τριετιών (δηλαδή των αυξήσεων που έπαιρναν οι εργαζόμενοι λόγω προϋπηρεσίας) από τον Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Έτσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012, δηλαδή μέχρι και σήμερα, δεν προσμετράται και άρα συνεχίζει να μην επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Πατώντας πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, καθώς και στους νόμους 4172/2013 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) και 4254/2014, ο ΣΕΒ και συνολικότερα οι καπιταλιστές πηγαίνουν σήμερα ένα βήμα παραπέρα, αμφισβητώντας με την προσφυγή τους και τις τριετίες πριν από τον Φλεβάρη του 2012!
Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι είναι μια προσφυγή που επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Επιδιώκουν να αμείβουν τους εργαζόμενους όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν. «Στοχεύουν στα δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς ώριμα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, με γενικευμένη ευελιξία» σημειώνει προσθέτοντας ότι «σταθερός τους στόχος είναι το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Θέλουν και νομικά να βάλουν πάγο στις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων». Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβή, για ζωή με δικαιώματα.

Μάχη για ΣΣΕ κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων, μετέφεραν σε σύντομες ομιλίες τον αγώνα που δίνουν στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, καθώς μαζί με την προσφυγή του ΣΕΒ συνεκδικάζεται η προσφυγή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ενάντια στην κλαδικότητα και την επεκτασιμότητα της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει. Όπως εξήγησε ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, οι εργοδότες με την προσφυγή τους επιδιώκουν «οι εργολάβοι στα μεταλλεία να πληρώνουν όσο θέλουν κι όποτε θέλουν». «Συνεχίζουμε τον αγώνα αφενός μεν για να μην περάσει η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης αλλά και για να υπογράψουμε νέα Συλλογική Σύμβαση κλαδική, με ουσιαστικές αυξήσεις, με μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στα μεταλλεία», τόνισε.
«Η προσπάθεια και των φαρμακοβιομήχανων να μην υπογράψουν ΣΣΕ, να απογυμνώσουν τελείως τον βασικό μισθό, να στερήσουν από τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους τις τριετίες, να χάσουν και οι παλιότεροι εργαζόμενοι τις τριετίες τους, με λίγα λόγια να φθηνήνει η εργατική μας δύναμη, θα μας βρει απέναντι», σημείωσε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Boehringer Ingelheim ΕΛΛΑΣ» και αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. «Τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Δε μπορεί η ζωή μας να χτυπάει μαύρο συνέχεια», σχολίασε.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, για να μεγαλώσουν τα συνδικάτα, για να συντονίσουμε τον αγώνα με τους άλλους κλάδους», είπε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν οι εργαζόμενοι «να επιβάλουν στους ξενοδόχους και τους βιομηχάνους να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις, με κατάκτηση περισσότερων δικαιωμάτων, με τη συνέχιση των τριετιών».
«Δέκα χρόνια τώρα πληρώσαμε ακριβά την κρίση τους», υπενθύμισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δε θα βάλουν πλάτη για την «ανάπτυξη», για τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. «Στον κλάδο μας υπάρχει πείρα», είπε και επισήμανε ότι με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι υπέγραψαν συμβάσεις σε μια σειρά εργοτάξια. «Ετσι θα συνεχίσουμε και σήμερα και βροντοφωνάζουμε ότι τα σχέδιά τους δε θα περάσουν», κατέληξε.
Στο παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους» αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σχολιάζοντας ότι αυτή φέρνει στους εργαζόμενους τσακισμένους μισθούς, δουλειά χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χαμοζωή. «Σε αυτή την επίθεση της εργοδοσίας αντιτάσσουμε την οργάνωσή μας, δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», τόνισε.
Τον τορπιλισμό των Συλλογικών Συμβάσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση και τη χαριστική βολή που επιχειρεί να δώσει η σημερινή, υπενθύμισε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, καλώντας τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους να παλέψουν για σύγχρονα δικαιώματα.


1 / 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: