28 Απριλίου 2020

ΟΜΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2020



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2020
Αρ πρωτ:  50                                                              Αθήνα, 28/4/2020
Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας στα πλαίσια του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία του Κλάδου να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, με όλους τους συναδέλφους μας από διάφορους χώρους που δεν το έβαλαν κάτω και οργάνωσαν κινητοποιήσεις και μια σειρά δράσεις μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Με όλους όσους δίνουν καθημερινά αγώνα για τα δικαιώματα μας και να μην κρυφτούν πίσω από την «ατομική ευθύνη» οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας που εν μέσω πανδημίας απόλυσαν πάνω από 100.000 εργαζόμενους και με τις ΠΝΠ πρόσθεσαν νέα αντεργατικά μέτρα.
Στον εξορυκτικό και ερευνητικό κλάδο μας, που πλήττεται ανελέητα από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για το ξεπούλημα του Ορυκτού μας  Πλούτου έχει ήδη δημιουργήσει στρατιές απολυμένων, ανέργων, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες να μαραζώνουν λόγω του κλεισίματος των Μεταλλείων της ΔΕΗ.
Στην ίδια περίοδο έχουμε την κλιμάκωση της επίθεση της Κυβέρνηση της ΝΔ:
Ø  Στην ΛΑΡΚΟ με περικοπές στις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και την διάλυση μιας εταιρείας που αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγό Ni-Co στην Ευρώπη με άμεσο κίνδυνο άλλοι 1200 εργαζόμενοι να μείνουν στον δρόμο.
Ø  Στους σμυριδεργάτες της ΝΑΞΟΥ που με νόμο περικόπτει τα δεδουλευμένα τους ένσημα για να μην μπορούν να έχουν ασφάλιση για το 2020.
Ø  Στο ΙΓΜΕ που με νόμο τοποθετεί εκκαθαριστή επισφραγίζοντας τη διάλυση του ερευνητικού Ινστιτούτου που τόσα πρόσφερε στην έρευνα του Ορυκτού Πλούτου οδηγώντας ουσιαστικά τον φορέα σε πλήρη απαξίωση, με μειωμένο και γερασμένο προσωπικό που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε έρευνες και μελέτες, ακόμη και αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων της Ε.Ε., ενώ παράλληλα μεθοδεύει την συνέχιση της παράνομης παρακράτησης των αναδρομικών των εργαζόμενων.
Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα ακουστεί και φέτος δυνατά, τιμώντας τους αγώνες και τους νεκρούς της τάξης μας και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη τη διεκδίκηση.
Τιμάμε την θυσία των εργατών του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936 και των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής το 1944, κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα έως σήμερα, που δείχνει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς ανυποχώρητο ταξικό αγώνα.

Όλοι μαζί μπορούμε να χαλάσουμε τα σχέδια των εργοδοτών και της κυβέρνησής τους, όπως το έχουμε κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη όμως να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την εφαρμογή των σχεδίων τους.
 Οι κατακτήσεις των εργαζομένων σε πολλές εταιρείες του κλάδου με τη δράση του Κλαδικού μας Σωματείου αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι μόνο οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα. Αυτούς τους αγώνες συνεχίζουμε και δυναμώνουμε!
Έχουμε την πείρα από την προηγούμενη 10ετή οικονομική κρίση, τα μνημονιακά μέτρα και τα νέα ΠΝΠ, που θα “γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων” κατά τον πρωθυπουργό, για αυτό συνεχίζουμε αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο.
Δεν δεχόμαστε νέα σφαγή για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, δεν συναινούμε στη νέα επέλαση στις ζωές μας. Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός!
Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!
Η ΟΜΕ καλεί εργαζόμενους και Σωματεία να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο που θα το αποφασίσουν να εκδηλώσουν αγωνιστικά την παρουσία τους με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!


Το ΔΣ της ΟΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: