03 Μαΐου 2020

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΤΟ ΙΓΜΕ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΕΤΑΞΑΝ


ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ

Αχαρνές, 03.05.2020

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΤΟ ΙΓΜΕ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ
ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΕΤΑΞΑΝ
Και η πλειοψηφία του Συνδικάτου συνεχίζει προκλητικά να χτενίζεται!

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Όταν μάθαμε ότι πρόκειται να κατατεθεί  νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», που το άρθρο του 116, αφορούσε στον διορισμό εκκαθαριστή για την εκκαθάριση του ΙΓΜΕ, όλα τα μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου αφού αλληλοενημερωθήκαμε  για το περιεχόμενο του άρθρου και τη διαδικασία προώθησης στην Βουλή αποφασίσαμε σχεδόν ΟΜΟΦΩΝΑ (με μειοψηφία της παράταξης μας στη πρόταση της για λειτουργική κατάληψη) σε μια σειρά ενέργειες (έγγραφο στον Υπουργό, δημοσιοποίηση, επαφές με κόμματα) προκειμένου να αποτρέψουμε τον οριστικό ενταφιασμό του ΙΓΜΕ, αλλά και τη διασφάλιση των παρανόμως παρακρατηθέντων μισθών μας.

Αυτό το συνεργάσιμο και συναινετικό κλίμα (έστω κι αν στο τελικό κείμενο του Συνδικάτου δεν συμπεριελήφθησαν οι παρεμβάσεις μας) κράτησε μέχρι την Δευτέρα το πρωί 27/4/20 όταν 4 από τα 5 μέλη της Ε.Γ. συναντήθηκε με τον ΓΔ για να εκθέσουμε τις απόψεις του Συνδικάτου και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Φαίνεται όμως ότι άλλα είχαν στο μυαλό τους Διοίκηση και Πρόεδρος του Συνδικάτου αφού στην συνάντηση αυτή συνέβησαν «απείρου κάλους» γεγονότα.
Συγκεκριμένα μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του Συνδικάτου για τα αιτήματά μας, ο ΓΔ αντί να απαντήσει επί της ουσίας ζήτησε τον «λόγο» από τον συνάδελφο Δημήτρη Μπάτη για τις ανακοινώσεις του ΕΑΜ ΙΓΜΕ που τις θεώρησε «άδικες», για τον ίδιο που κάνει ότι μπορεί να μας «λύσει» τα προβλήματα.
Στην παρατήρηση μας ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και εν προκειμένω κανένα εργασιακό θέμα δεν έχει λυθεί και ακόμη χειρότερα με το Άρθρο 116 του Ν/σχεδίου, ο διορισμός εκκαθαριστή βάζει ταφόπλακα στο ΙΓΜΕ, ο ΓΔ με τρόπο προσβλητικό και ανάρμοστο ζήτησε από τον συνάδελφο Δ. Μπάτη να περάσει έξω από το …γραφείο του, θεωρώντας το ΙΓΜΕ προσωπική του περιουσία.
Ενώ με την σθεναρή αντίδραση του συναδέλφου αυτό δεν έγινε, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου αντί ως όφειλε, να ανακαλέσει στην τάξη τον Γ. Δ/ντή και να προστατέψει τον συνάδελφο-συνδικαλιστή από την αυθαίρετη και τραμπούκικη συμπεριφορά του Γ. Δ/ντή καθώς και το κύρος του Συνδικάτου, κάλεσε και αυτός τον συν. Δ. Μπάτη να αποχωρήσει από την συνάντηση. Συνδικαλιστική ευαισθησία στο αποκορύφωμα της!!
Η συζήτηση συνεχίστηκε (με την παρουσία του συν. Δ. Μπάτη) χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού υπήρξε μια αόριστη δέσμευση του Γ. Δ/ντή  ότι το επόμενο 10ημερο θα «φρόντιζε» να κλείσει ένα ραντεβού του Συνδικάτου είτε απευθείας με τον ΥΠΕΝ, είτε με παράγοντες του Υπουργού. Δηλ. μια πρόταση, συνάντησης με τον Υπουργό κατόπιν εορτής μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, πρόταση στην οποία δεν αντέδρασαν δυστυχώς όλοι οι παρόντες συνδικαλιστές της ΚΕΣΙ.
Στην πρόταση της παράταξης μας να κλειστεί άμεσα η συνάντηση με τον υπουργό έστω με τηλεσυνδιάσκεψη, ο ΓΔ αντέδρασε θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης για τον ίδιο.
Στην επιμονή μας για συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να μας διευκρινίσει τις προθέσεις του για το ΙΓΜΕ και το 25%, αλλά και τις αποζημιώσεις του ν.2112 των 5 συνταξιούχων που δεν τους δόθηκαν, δεδομένης μάλιστα της αρνητικής εμπειρίας από την τοποθέτηση εκκαθαριστή στην ΛΑΡΚΟ (μείωση αποδοχών, απολύσεις και ξεπούλημα) αντί απάντησης από τον Γ.Δ/ντή, είχαμε και πάλι μια απαράδεκτη και προβοκατόρική παρέμβαση του Πρόεδρου του Συνδικάτου που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούσε την αναφορά στην ΛΑΡΚΟ σαν ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ-ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΘΕΣΗ (ξεχνώντας τις ομόφωνες ανακοινώσεις στήριξης του Συνδικάτου στον αγώνα των εργαζόμενων στην ΛΑΡΚΟ), ενώ ότι αφορά το θέμα των 5 συνταξιούχων το παρέπεμψε στον   εκκαθαριστή! (αποδεχόμενος στην ουσία τον νεκροθάφτη του ΙΓΜΕ!!; )
Στο φινάλε της συνάντησης είχαμε και παρέμβαση – απειλή (;;) από τον Αν. Γ. Δ/ντή κ. Διονύσιο Γκούτη με την  αποκάλυψη ότι ο εκκαθαριστής ενδεχομένως θα ασχοληθεί και με εισαγγελικές παραγγελίες από την εποχή Κωστόπουλου…, ξεχνώντας και ο ίδιος ότι το ΓΕΩΤΕΕ (στο ΔΣ του οποίου ήταν μέλος) ΟΜΟΦΩΝΑ στήριζε τους αγώνες του Συνδικάτου εναντίον του περίφημου «ΕΚΒΑΑ» του αειμνήστου Κωστόπουλου και των συκοφαντιών του!
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Συνδικάτου τελείως αντικαταστατικά και αντιδημοκρατικά απείλησε με αποκλεισμό από τις συναντήσεις τον συν. Δ. Μπάτη. Εύγε και εις ανώτερα για το θράσος του!!
Δυστυχώς για τους εργαζόμενους και το Συνδικάτο είχε και συνέχεια η αντιδημοκρατική και αντικαταστατική συμπεριφορά του Προέδρου με αφορμή την ουσιαστική και έγκαιρη παρέμβαση της Ομοσπονδία μας (Ο.Μ.Ε.) στην Βουλή μέσω του μέλους της Διοίκησης Δ. Μπάτη.
Το φοβερό «έγκλημα» της ΟΜΕ που έπραξε το καθήκον της, ήταν το γεγονός ότι στήριξε τις θέσεις των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, του Σωματείου των Σμυριδεργατών ΝΑΞΟΥ και του Συνδικάτου ΙΓΜΕ (με βάση τις ανακοινώσεις των Σωματείων και φυσικά του Συνδικάτου) που στάλθηκαν στα κόμματα σε σχέση με την Επανίδρυση του ΙΓΜΕ, και την διασφάλιση του 25%), χωρίς να πάρει την άδεια του Συνδικάτου….(!)
Έτσι παρά το θλιβερό επεισόδιο της Δευτέρας 24/4/20 στο γραφείο του ΓΔ (που η παράταξη μας δεν το κατήγγειλε, διότι θεωρήσαμε σκόπιμο και επείγον να μην περάσει το άρθρο 116), την Παρασκευή 30/4/20 σπάει το όποιο συναινετικό κλίμα είχε δημιουργηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή με τις συνεχείς συνεννοήσεις των μελών του ΔΣ του Συνδικάτου (Δ. Γαλανάκη και Δ. Μπάτη) για συντονισμένη κοινή δράση προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση να τροποποιήσει το άρθρο, με παρέμβαση του Προέδρου Γ. Βουγιουκαλάκη.
Στέλνει κείμενο στα μέλη της Ε.Γ. του Συνδικάτου ζητώντας απόψεις για την στάση της          ΟΜΕ στην Βουλή στο  οποίο διατυπώσαμε την άποψη ότι η Ομοσπονδία έκανε το καθήκον τις υπερασπιζόμενη τις θέσεις του Συνδικάτου και λίγο αργότερα κατήγγειλε με Δελτίο Τύπου την Ομοσπονδία, χωρίς απόφαση κανενός οργάνου υπογράφοντας μάλιστα ως ΔΣ του Συνδικάτου….(!).
Αυτή η ενέργεια του «προέδρου» χωρίς έγκριση οργάνων να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Συνδικάτου ΙΓΜΕ –(ΕΑΓΜΕ;;;), όχι μόνο δεν τιμά το θεσμικό ρόλο του στον οποίο τον ανέδειξαν οι εργαζόμενοι, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος δεν τιμά πλέον κανέναν ούτε τους ψηφοφόρους του.
Από ότι όμως πληροφορούμαστε από τα κόμματα της Βουλής, έστειλε στην διαρκή επιτροπή εμπορίου της Βουλής την Παρασκευή το πρωί 30/4/20 εν κρυπτώ και παραβύστω μια νομική πρόταση χωρίς επίσης να πάρει έγκριση από κανένα συνδικαλιστικό όργανο, έστω για να μάτια του κόσμου.
Όπως πληροφορούμαστε στην «νομική» πρόταση του Βουγιουκαλάκη-Γαλανάκη που κανείς μας δεν την είχε υπόψη, για να λυθεί(;;) το 25%, επι της ουσίας ζητάνε μια προσθήκη, παράλληλα με το διορισμό εκκαθαριστή για να κάνει το «καθήκον» του ενταφιαστή του ΙΓΜΕ.
Συνάδελφοι, με υποχωρήσεις και συναινέσεις προσπαθήσαμε να παλέψουμε από κοινού για να υπάρξει έστω μια ακόμη μικρή νίκη που θα καταγραφόταν στις νίκες από τους διαχρονικούς αγώνες του Συνδικάτου.
Εκλεγμένοι και ψηφοφόροι συνάδελφοι της ΚΕΣΙ,
Για μας είναι σαφές ότι λόγω του φόβου των αντιδράσεων των συναδέλφων δράτε, χωρίς την συνεχή ενημέρωση τόσο των μελών του ΔΣ του Συνδικάτου όσο και των συναδέλφων οι οποίοι μαθαίνουν τα δρώμενα σε παρελθόντα χρόνο.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες που χρόνια επικαλείτο ο τωρινός πρόεδρος του συνδικάτου πάνε περίπατο με την  «αλα καρτ» Δημοκρατία που καθιερώσατε. Στο κρίσιμο αυτό διάστημα που διακυβεύεται το μέλλον του ερευνητικού μας Ινστιτούτου αλλά και τα δικαιώματα μας, κινείστε χωρίς νομιμοποίηση από τους συναδέλφους με πρόσχημα την πανδημία. Το αμφιθέατρο αράχνιασε, η ηγεσία του Συνδικάτου διαδρομίζει και Κυβέρνηση - Διοίκηση νομοθετικά ασυδοτούν.
Αργά ή σύντομα θα αναγκαστείτε να λογοδοτήσετε στους συναδέλφους, για τον υπόγειο ρόλο σας σε αυτό το κρίσιμο διάστημα. Και ελπίζουμε τότε να θυμηθούν οι συνάδελφοι την καθημερινή ενημέρωση και τη προσφυγή σε Γ.Σ. που εφάρμοζε η παράταξής μας.
Εμείς σαν ΕΑΜ Στο μέτρο των δυνάμεων μας θα συνεχίσουμε την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σας, αλλά ήρθε η ώρα να αναλάβετε και σεις τις ευθύνες που σας αναλογούν.

Επόμενα ακόμη και τώρα, επειδή το θέμα της ψήφισης του επίμαχου 116 Άρθρου είναι εν εξελίξει και προκειμένου να σώσουμε ότι σώζεται, προτείνουμε αύριο:
  1. Έκτακτη κατεπείγουσα σύγκλιση  ΔΣ του Συνδικάτου ζωντανά ή έστω με  τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αποφασίσουμε
  2. Λειτουργική κατάληψη του ΙΓΜΕ την Τρίτη και Τετάρτη 5 και 6 Μάη και
  3. Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 5 Μάη και κάθοδο στην Βουλή την ώρα που θα συνεδριάζει για το επίμαχο Ν/σχέδιο, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας όπως ήδη κάνουν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΤΟ ΙΓΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!!

Η Ε.Γ. του ΕΑΜ-ΙΓΜΕ

Mπορείτε να το κατεβασετε σε pdf από εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: