20 Μαΐου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ



ΑΘΗΝΑ 19/5/2020 

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση που επιταμένα είχαμε αιτηθεί το τελευταίο διάστημα, της Ε.Γ. του Συνδικάτου με τον Υφυπουργό ΠΕΝ κ. Γεράσιμο Θωμά, αρμόδιο στον τομέα μας.

Στη συνάντηση (τηλε-διάσκεψη) συμμετείχαν εκτός από τον Υφυπουργό, ο κ. Μιχαλόπουλος, εκτελεστικός γραμματέας και αρμόδιος για το θέμα της εκκαθάρισης του ΙΓΜΕ όπως μας ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό, ο κ. Μαρίνος από το γραφείο της Γ.Γ. ΠΕΝ Αλεξάνδρας Σδούκου, η δικηγόρος κ. Χρυσάνθη Κοκκόση εκ μέρους του ΥΠΕΝ, όλη η Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ και ο δικηγόρος μας Δ. Περπατάρης.

Τα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση από εμάς είναι αυτά που περιέχονται στα Δελτία Τύπου και τις επιστολές προς το ΥΠΕΝ των τελευταίων μηνών, τα οποία γνωρίζετε όλοι.

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε καλό κλίμα με διάθεση αποσαφήνισης των θεμάτων και εποικοδομητικό διάλογο.

Οι τοποθετήσεις και απαντήσεις του Υφυπουργού ΠΕΝ ήταν ιδιαίτερα σαφείς:

1. Σε ότι αφορά στο νόμο 4602 και την κατάργηση του ΙΓΜΕ, δηλώθηκε ότι το υπουργείο δεν εξετάζει περίπτωση επανίδρυσης του ΙΓΜΕ το οποίο αποτελεί πλέον παρελθόν. Προσανατολίζεται σε μια αποτελεσματική λειτουργία της ΕΑΓΜΕ, με κατεύθυνση να βρεθούν λύσεις σε όποιους τομείς και ζητήματα απαιτείται, θεωρώντας αυτό εφικτό. Σε αυτό το πλαίσιο σχολίασε και τις παρατηρήσεις και ανησυχίες μας για τα προβλήματα που δημιουργεί ο ν. 4602.

2. Σε ότι αφορά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και την αναγκαιότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού δεν προστέθηκε κάτι νεότερο και σαφέστερο.

3. Σε ότι αφορά το πρόβλημα των παράνομων παρακρατήσεων των μισθών μας (7/13-7/18) αναγνώρισε καταρχήν και αυτός το δίκαιο του αιτήματος. Μας βεβαίωσε ότι και μετά από τις ενέργειες της Διοίκησης έγινε προσπάθεια να δοθεί μια λύση μέσω του αρ. 116, που όμως δεν κατέστη δυνατό. Διευκρίνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ΥΠΕΝ δεν διαθέτει ίδιους πόρους για να καλύψει το απαιτούμενο ποσό και για αυτό δεν μπορεί να δεσμευτεί για μια άμεση λύση στην κατεύθυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προτείνουμε. Δέχτηκε όμως την πρότασή μας να διερευνηθεί η δυνατότητα να περιληφθεί στην ΚΥΑ ορισμού του εκκαθαριστή και των αρμοδιοτήτων του, μία παράγραφος που θα δίνει θετική διέξοδο σε αυτή την κατεύθυνση και συμφώνησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δικηγόρων ΥΠΕΝ και Συνδικάτου με στόχο τη σύνταξη ενός τέτοιου κειμένου. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το θέμα αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση τα ποσά των προσωρινά τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων θα εξοφλούνται από το ελληνικό δημόσιο άσχετα από το διαθέσιμο ποσό του εκκαθαριστή. Δεν διευκρινίστηκε όμως ο τρόπος που θα επιτυγχάνεται αυτό.

Αναφέρουμε τέλος τη σημαντική παρέμβαση του Δ. Περπατάρη όπου επισήμανε ότι η άμεση αντιμετώπιση και επίλυση του θέματος της «διαδοχής» ΙΓΜΕ –ΕΑΓΜΕ, που αντικειμενικά τίθεται ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μισθολογικές απαιτήσεις του προσωπικού, είναι βασική προϋπόθεση για μια ομαλή και επιτυχή πορεία του νέου φορέα.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Συνδικάτου να εκτιμήσει τα παραπάνω και να αποφασίσει για τις κινήσεις και τις δράσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: