20 Ιουλίου 2020

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΑΓΜΕ


ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ

Αχαρνές, 20.07.2020

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΕΑΓΜΕ
ΚΑΙ Η ΚΕΣΙ ΣΥΝΑΙΝΕΙ «ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΗ» ΣΤΟ ΕΑΜ ΙΓΜΕ!

Η Νέο«δημοκρατική» Κυβέρνηση, που ελέω κορονοϊού, σαρώνει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα υπέρ των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει την εξουσία της με το χουντικής έμπνευσης Νόμο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, σε πλήρη συνεργασία ΜΑΤ και Παρακράτους επιχείρησε να διαλύσει ανεπιτυχώς τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των Συνδικάτων με βροχή χημικών και δακρυγόνων, ολοκληρώνει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ με τον ενταφιασμό του ΙΓΜΕ, αλλά ακόμη και τον ευνουχισμό της περίφημης «Δημόσιας Αρχής» της ΕΑΓΜΕ, αφού με τη προκήρυξη των εκλογών για υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια τη μετατρέπει σε μια απλή δημόσια υπηρεσία, ενώ παράλληλα  την παραδίδει στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω του outsourcing που προωθεί για τις οικονομικές υπηρεσίες.
Το θεάρεστο αυτό έργο ανέλαβε να προωθήσει η Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ, παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη που με την στήριξη της πλειοψηφίας του Συνδικάτου, την  ανοχή του Εκπροσώπου των εργαζόμενων, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση των πάλαι ποτέ σεπιτοδιευθυντάδων, και των σημερινών προθύμων διευθυντό-συνδικαλιστών, μεθοδεύουν και υλοποιούν την άνευ όρων παράδοση νευραλγικών υπηρεσιών της εαγμε-(ΙΓΜΕ), όπως των Διοκητικών - Οικονομικών υπηρεσιών στην «ελεύθερη αγορά».
Η πλειοψηφία του Συνδικάτου αφού αναγκάστηκε να συγκαλέσει το ΔΣ (με βάση το γραπτό αίτημα των συμβούλων του ΕΑΜ) καταψήφισε «σύσσωμα» όλες τις προτάσεις μας. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 16/7/20 (για τις οποίες ούτε καν ζητάνε τη γνώμη των μελών του ΔΣ), επιχειρεί να παραπλανήσει τους συναδέλφους με την τη γνωστή  τακτική της μισής αλήθειας.
Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι παρ΄ όλες τις γενικόλογες ενστάσεις του εκπροσώπου, που κάποιες δήθεν απεδέχθη το ΔΣ της ΕΑΓΜΕ, στην ουσία ομολογούν ότι με τη στάση του ο Εκπρόσωπος  Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΑΓΜΕ της 8ης Ιουλίου 2020, δεν διαφώνησε με το ξεπούλημα των υπηρεσιών λογιστηρίου, με την λογική ότι θα είναι (δήθεν) κάτι προσωρινό, που θα διαρκέσει όμως τουλάχιστον 3 χρόνια με το ποσό του 1.100.000€  (ενδεχόμενα με δικαίωμα επέκτασης για ένα ακόμη χρόνο +367.000€ με ΦΠΑ από την ενημερωση του εκπρ. Εργαζομενων στο ΔΣ του Συνδικάτου ).

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι πραγματικά συμβαίνει με όλα τα επίκαιρα θέματα:
  1. για την «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας λογιστηρίου και υποστήριξης οικονομικής διαχείρισης της ΕΑΓΜΕ» :
Στο επίπεδο διαχείρισης και λειτουργίας του φορέα η Διοίκηση με την παραπάνω απόφαση της  αλλοιώνει το Δημόσιο χαρακτήρα του φορέα, αφού μεταφέρει στην ουσία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό το κονδύλι των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού  για να πληρώσει τις «υπηρεσίες» μιας Εταιρείας με το ποσό των 1.4 εκ. Ευρώ για τέσσερα χρόνια, που θα διαθέσει 6 εργαζόμενους (πιθανότατα νοικιαζόμενους) στο Λογιστήριο του φορέα για να παράσχει τη «τεχνογνωσία» στους λίγους και ηρωϊκά εργαζόμενους.
Στην ουσία όμως θα χρυσοπληρώνει μια Εταιρεία, για ένα έργο που ήδη παρέχεται σήμερα από τις οικονομικές υπηρεσίες και με την βοήθεια ήδη μιας Εταιρείας με κόστος μόλις 25.000€ το χρόνο,  όπου σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος θα μπορούσε να γίνει το έργο ακόμη καλλίτερο με τη πρόσληψη έξι μόνιμων εργαζόμενων!
Η προώθηση αυτής της επιλογής  έγινε με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού υπ΄αριθμ. 7/17-06-2020 απόφαση ΔΣ ΕΑΓΜΕ (επισυνάπτεται), η Διοίκηση «βούτηξε» (ανενόχλητη από τον Εκπρόσωπο Εργαζομένων) 455.000€, από αμοιβές μονίμου προσωπικού προκειμένου να τα διαθέσει σε διάφορους κωδικούς, όπως και στην (όποια) εταιρεία που θα επιλεγεί να αναλάβει την παροχή υπηρεσιών στις οικονομικές υπηρεσίες της ΕΑΓΜΕ. Στην ίδια απόφαση αφαίρεσαν από τους ήδη πετσοκομμένους τόκους  για δικαστικές αποφάσεις 20.000€ και άλλες 60.000€ από το κεφάλαιο προκειμένου να μην μπορεί να εκτελεστεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση που θα δικαίωνε τους εργαζόμενους σε σχέση με τους κλεμμένους μισθούς τους!!!
Αυτή η τακτική της αναμόρφωσης θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια, αφού χωρίς αύξηση της επιχορήγησης, δεν θα υπάρχει περίσσευμα ούτε ένα ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άρα Εκπρόσωπος Εργαζομένων και ΔΣ ΕΑΓΜΕ υποκρίνονται όταν μας λένε ότι δήθεν συμφωνούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Με την ίδια λογική (που πιλοτικά εφαρμόζεται στις οικονομικές υπηρεσίες)  ανοίγει δρόμος για την παράδοση και άλλων ερευνητικών αντικειμένων σε ανάλογες «Εταιρείες», πχ της πληροφορικής, της χαρτογράφησης ακόμη και γεωλογικές υπηρεσίες στρατηγικού ενδιαφέροντος κ.α. προκειμένου να φθάσουμε στο πάλαι ποτέ μικρό και ευέλικτο ΙΓΜΕ που στην ουσία θα είναι ανύπαρκτο ΙΓΜΕ αφού όλα τα έργα θα εκτελούνται από ιδιωτικές εταιρείες, δικαιώνοντας τους διακαείς «επιστημονικούς» πόθους ΠΣΕΠΙ, ΣΕΠ!
Το τραγικό της όλης ιστορίας δεν είναι μόνο ότι η Νέο«δημοκρατική» Κυβέρνηση ξεπουλάει όλο το Δημόσιο, αλλά ότι αυτό πραγματοποιείται χωρίς να καταγγέλλεται από τον Εκπρόσωπο των Εργαζόμενων στο ΔΣ που είναι και πρόεδρος στο Συνδικάτο, ο οποίος όχι μόνο δεν ενημερώνει έγκαιρα τον αναπληρωτή του (όπως γινότανε σε προηγούμενα ΔΣ μέχρι το Φεβρουάριο του 2020) αλλά ούτε καν το ΔΣ του συνδικάτου.
Αυτό συμβαίνει μετά την εκπαραθύρωση του Αναπληρωτή από τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΑΓΜΕ, όπου  η Διοίκηση φοβάται να του στείλει τα θέματα και τις εισηγήσεις , μην τυχόν και μαθευτούν οι μεθοδεύσεις της. Δυστυχώς αυτή την τακτική ακολουθεί και ο Εκπρόσωπος, από τον οποίο ο Αναπληρωτής κατ΄επανάληψιν ζητάει τις εισηγήσεις από τον Μάρτιο του 2020, χωρίς ανταπόκριση.
Κατά τη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ του Συνδικάτου στις 13/7/20 η ΚΕΣΙ καταψήφισε σύσσωμα την πρόταση του ΕΑΜ που κατέθεσε ο Δημ. Μπάτης με την οποία ζητούσε να καταγγελθούν όλα αυτά τα φαινόμενα προκειμένου να σταματήσουμε τον κατήφορο της Διοίκησης, για να αποτραπεί ο ξαφνικός θάνατος και για την ΕΑΓΜΕ, όπως θάφτηκε το ΙΓΜΕ, αφού πουλώντας την μία μετά την άλλη υπηρεσία σε ιδιώτες, σε λίγο καιρό δεν θα υφίσταται καμία υπηρεσία με μόνιμους και κάποιοι ελάχιστοι που θα απομείνουν θα κάνουν τους τροχονόμους αναθέτοντας όλες τις υπηρεσίας του Ινστιτούτου στην «αγορά». Ετσι δίνουν πράσινο φως στη Διοίκηση να προχωρήσει ανενόχλητη στο «έργο» της. 

  1. Εκλογές Υπηρεσιακών Οργάνων
Στο θεσμικό πεδίο, προκειμένου να κατοχυρώσουν τον ερμαφρόδιτο ρόλο της ΕΑΓΜΕ (δηλ. ένα κατ΄ όνομα ερευνητικό φορέα που θα δίνει δεδομένα, έργα και κονδύλια στην αγορά) προωθούν τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια (για το ρόλο των οποίων η ΑΔΕΔΥ είχε πραγματοποιήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργία) με το ίδιο καθεστώς που ισχύει σε όλο το Δημόσιο.
Ενέργεια, που με τη σιωπή του η πλειοψηφία του Συνδικάτου απεμπολεί τη δέσμευση του να παλέψει για διαμόρφωση ΚΚΠ, Υπηρεσιακών οργάνων, ανάλογων με αυτών που ίσχυαν επί ΙΓΜΕ που προσιδίαζαν στον ερευνητικό χαρακτήρα του φορέα με βάση τις ιδιαιτερότητες του, καθεστώς που ισχύει και σε άλλους φορείς ΝΠΔΔ.
Η παράταξη μας με βάση τις παλιότερες δεσμεύσεις του Συνδικάτου για το ρόλο και τη λειτουργία αυτών των οργάνων, πρότεινε να μη νομιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα όργανα με τη συμμετοχή μας στις εκλογές και να απαιτήσουμε  να συμμετέχουν οι εκλεγέντες από τις περσινές εκλογές Υπ. Οργάνων που έγιναν μαζί με τις εκλογές του Συνδικάτου, παρότι η άκρως «δημοκρατική» ΚΕΣΙ, υπέκλεψε από τη παράταξη μας τον εκλεγέντα με βάση την απλή αναλογική του Ν. 1264 υποψήφιο μας Ν. Στεφανάκη.
Επίσης προτείναμε να μην επιτρέψουμε ως Συνδικάτο να γίνουν νέοι κανονισμοί στην  ΕΑΓΜΕ μέχρι να αποφασίσουμε για τον μέλλον του φορέα και κυρίως την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ, που είναι ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου! Ηδη το περασμένο Δεκέμβρη με παρέμβαση του Συνδικάτου στο ΔΣ ΕΑΓΜΕ, μπλοκαρίστηκε η εισήγηση για νέους κανονισμούς και υπηρεσιακά όργανα με την διάθεση να συζητηθεί ο χαρακτήρας του φορέα, που ουδέποτε έγινε.
Την πρόταση μας επίσης καταψήφισε σύσσωμα η ΚΕΣΙ, αδιαφορώντας προκλητικά για όποια επανίδρυση του ΙΓΜΕ.

3.                  Τέλος η πρόταση της παράταξης μας, να πιέσουμε για την άμεση πρόσληψη των 48 κενών οργανικών θέσεων και να διεκδικήσουμε τη μονιμοποιήσει των συναδέλφων ΣΕΟΧ και ΣΜΕ όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά περίπου χλευάστηκε από το σύνολο της ΚΕΣΙ, με το σκεπτικό ότι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι που αυτή την στιγμή εργάζονται στο Ινστιτούτο, έχουν υπογράψει σύμβαση που όταν τελειώσει θα πρέπει να ..αποχωρήσουν! Φαίνεται πως οι περισσότεροι από αυτούς  ξέχασαν ότι  προσλήφθηκαν με τετράμηνες συμβάσεις και με τους αγώνες του Συνδικάτου μονιμοποιήθηκαν και θεωρούν τους σημερινούς συμβασιούχους εποχιακούς, αναλώσιμους, εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, χωρίς δικαίωμα στην σταθερή, καλά αμοιβόμενη εργασία. Το λυπηρό είναι, πως την παθητική αυτή άποψη  αναγκάζεται να συμμερισθεί  και ο μοναδικός εκλεγμένος με την ΚΕΣΙ συμβασιούχος στο ΔΣ. Είναι αυτό που λένε «σκάσε και προχώρα!» Φαίνεται ότι Διοίκηση και πλειοψηφία του Συνδικάτου έχουν στο μυαλό τους το μοντέλο που ακολουθήθηκε επιλεκτικά με τους Οαεδίτες!!
Στο μόνο ζήτημα που συμφωνήσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ ήταν η κινητοποίηση την Πέμπτη 23/7/20, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση για το 25%. Επειδή και άλλες φορές στο παρελθόν εξαγγέλθηκαν κινητοποιήσεις αλλά εξανεμίστηκαν, κρατάμε συγκρατημένη αισιοδοξία.
Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η Κυβέρνηση και η Διοίκηση όχι μόνο θα επιχειρήσουν να στραγγαλίσουν κάθε διεκδίκηση και εργασιακό δικαίωμα, αλλά και το κακέκτυπο του ΙΓΜΕ, την  ΕΑΓΜΕ, θα την οδηγήσουν  με μαθηματική ακρίβεια σε ξαφνικό θάνατο όπως έγινε με το Ινστιτούτο.
Και εδώ κρίνεται ο ρόλος του Συνδικάτου, που από τότε που ανέλαβε η ΚΕΣΙ με τις συνεχείς διολισθήσεις, συμβιβασμούς και συναινέσεις, όχι μόνο ανέχτηκαν τη διάλυση του ερευνητικού Ινστιτούτου, όχι μόνο κατέληξαν σε επώδυνο συμβιβασμό της ΕΘΝΙΚΗΣ με ψιχία, όχι μόνο έχουν αποδεχτεί τη κλοπή των μισθών μας, αλλά δεν ενδιαφέρονται καν για το αύριο αυτού του τόπου και για το πάρτυ του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου περιουσιακού στοιχείου, αλλά ούτε ακόμη και για τα ίδια τους τα παιδιά, που σαν γεωεπιστήμονες, τεχνικοί, διοικητικοί, που θα πρέπει να εκλιπαρούν κάθε ληστρική κρατικοδίαιτη εταιρεία μήπως φάνε ένα κομμάτι ψωμί.
Όλη αυτή τη περίοδο οι διορισμένες από τις Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ Διοικήσεις ΕΑΓΜΕ (Σταθάκη-Χατζηδάκη) και πλειοψηφία του Συνδικάτου κάνουν σθεναρή και αποτελεσματική «αντίσταση» στην Αντίσταση της παράταξης μας.
Άξιος ο μισθός τους!
Έτσι εξηγείται άλλωστε και η συνάντηση του Συνδικάτου που έγινε την Τετάρτη 15/7/20 με τον ΓΔ, που ενώ είχαμε συμφωνήσει να πάμε όλοι μαζί διαπαραταξιακά για να υπάρχει διαφάνεια, τελικά πήγε μόνο η ΚΕΣΙ για να συνεχίσει την «συνομωσία» ανενόχλητη από «ανεπιθύμητους» από τον ΓΔ μέλη της παραταξής μας. Άρα η συνάντηση αυτή ήταν μόνο με την παράταξη της ΚΕΣΙ και δεν έχει καμία συνδικαλιστική νομιμότητα.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,
Μην μένετε απαθείς σε αυτή την κατάσταση. Συσπειρωθείτε μαζί μας! Αν αντισταθούμε όπως οφείλουμε, θα νικήσουμε και όλοι θα κερδίσουμε, αλλά κυρίως η Κοινωνία και ο Τόπος!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν φιλότιμο, κυρίως αυτούς που δώσαμε σκληρούς και νικηφόρους αγώνες την προηγούμενη δεκαετία και όχι μόνο, να ξαναβρεθούμε στο δρόμο του αγώνα.
Καλούμε τους συμβασιούχους συναδέλφους μας, με όποια μορφής σύμβαση, να εγγραφούν στο Συνδικάτο, να ανατρέψουμε την συμβιβασμένη ηγεσία και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την ζωή μας με την επανίδρυση του ΙΓΜΕ, την στελέχωσή του με πολλές οργανικές θέσεις, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να παραμείνετε μόνιμοι ως άξιοι συνεχιστές του ερευνητικού ρόλου του ΙΓΜΕ, ώστε  να μπορέσει  Ινστιτούτο να σταθεί αντάξιο τη ιστορίας του και ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται. Να μην αφήσουμε το ΙΓΜΕ να γίνει γραφείο «εμπορίας και διακίνησης» μελετών και έργων που θα επωφελούνται οι λίγοι, αλλά ερευνητική μήτρα για τις ανάγκες της κοινωνίας!

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 Η Ε.Γ. του ΕΑΜ



Δεν υπάρχουν σχόλια: