24 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΑΜ ΙΓΜΕ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

                                ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ

Αχαρνές, 24.09.2021

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Η Πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδικάτου ΙΓΜΕ,την περασμένη διετία,με την εσκεμμένη αδράνεια της και την στρατηγική επιλογή της συμπόρευσης της με την διοίκηση-πολιτική ηγεσία, οδήγησε ένα ιστορικό σωματείο εργαζομένων στην απαξίωση, και τους συναδέλφους που το αποτελούν, σε απαισιοδοξία για το επιστημονικό και λειτουργικό μέλλον του Ινστιτούτου.

Το λογοτεχνικό κείμενο προθέσεων και όχι έργων που μας παρουσίασε ως απολογισμό, μας προσβάλει ως νοήμονα όντα.  Αλλά φαίνεται ότι τέτοια εντύπωση έχει για τους συναδέλφους, με χάντρες και καθρεφτάκια νομίζει ότι ξεγελά.

Ένα  κείμενο που προσπαθεί να συνδυάσει όλες τις τάσεις μέσα στην πλειοψηφία του ΔΣ, από κυβερνητικές, μέχρι το αριστερό άλλοθι, πιθανά του προέδρου, στην τελευταία παράγραφο

Η ευθύνη της ηγεσίας της ΚΕΣΙ (Κίνηση για την Ενότητα!!!! Η μήπως για την ΑΠΑΞΙΩΣΗ του ρόλο του Συνδικάτου;),είναι τεράστια για την χειρότερη στα χρονικά περίοδο του ΙΓΜΕ.

Τα συνδικάτα που σέβονται τους εργαζόμενους που τους εκλέγουν, δεν πίνουν καφέ με την εκάστοτε διοίκηση ούτε έχουν ξεχωριστό δίαυλο επικοινωνίας. Διαθέτουν κότσια για διεκδίκηση και σύγκρουση.

Οι πολλές βάρκες δεν λειτουργούν ως σταθερή βάση διεκδίκησης, ούτε οι πληθυντικοί ευγενείας με την διοίκηση.

Οι κατ’ανάθεσηΕργάρχες ας μείνουν με τους Εργάρχες, οι διορισμένοι Διευθυντές με τους Διευθυντές και οι μαχόμενοι συνδικαλιστές εργαζόμενοι με τους συναδέλφους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και στον αγώνα για την ζωή.

Η εσκεμμένη παραποίηση της πραγματικότητας όχι μόνο δεν τιμά την ηγεσία της ΚΕΣΙ αλλά είναι η χειρότερη έκφραση εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Όταν τους εμπιστεύτηκαν οι συνάδελφοι την ηγεσία του ΔΣ,δεν γνώριζαν την φιλοδοξία τους για θέσεις ευθύνης και για προτάσεις έργων που θα περνάνε μαζικά όταν προτείνονται από την ηγεσία σας.

Τυχαίο? Μπορεί. Ίσως απλά να είναι οι «άριστοι» τον καιρό της αριστείας.

Δρομολόγησαν μια παρελκυστική τακτική με μόνο στόχο την αδρανοποίηση των συναδέλφων.

Και τώρα 2 χρόνια μετά την εφαρμογή της πολιτικής της «ευγενούς προσέγγισης», έχετε να παρουσιάσετε την πανδημία ως δικαιολογία για την έλλειψη διεκδικήσεων και την οικονομική κατάσταση της χώρας ως αιτία αδράνειας.

ΔΕΝ απαντάτε ως πολιτική ηγεσία σε αιτιάσεις συνδικαλιστών. ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

 

Μακάρι ο απολογισμός της περιόδου να ήταν έστω και μηδενικός. Αλλά είναι αρνητικός.

Καταψηφίζουμε τον Διοικητικό απολογισμό του Συνδικάτου που διοικεί αλαζονικά το διευθυντικό επιτελείο της ΚΕΣΙ, η οποία απέδειξε ότι ενδιαφέρεται μόνο τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώνταςπλήρως για τον ρόλο του ΙΓΜΕ, που κατάντησε μια «γεωλογική υπηρεσία» με ημερομηνία λήξης, με ελάχιστες πλέον οργανικές θέσεις που και αυτές δεν αναπληρώνονται.

Καταψηφίζουμε διότι, όχι μόνο άφησαν την Διοίκηση να ασκήσει διώξεις εναντίον συναδέλφων, αλλά την προστάτευαν, συμφωνώντας επί της ουσίας με αυτές τις διώξεις, δικαιολογώνταςμάλιστα τις απαράδεκτες ενέργειες της.

Καταψηφίζουμε διότιδεν προσπάθησαν ούτε προσχηματικά να υλοποιήσουν αποφάσεις Γ. Συνέλευσης για την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ως είχε με 1000 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.Εκτιμάτε ότι βοηθήσατε τα μέγιστα για την συνέχεια των έργων του Ινστιτούτου. Πως ακριβώς?  Αυτοπροβολικές αναφορές χωρίς καμιά αξία ούτε καν φιλολογικής.

Καταψηφίζουμε διότι, αντί για προσπάθεια στελέχωσης του Ινστιτούτου είχαμε την απόλυση των καθαριστριών, την ανάθεση του λογιστηρίου, τις άπειρες απευθείας αναθέσεις και το ουσιαστικό ξήλωμα αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους και εκχώρηση αυτών σε ιδιώτες.

Καταψηφίζουμε διότι,αντί να ανοίξειπρόσφορο έδαφος για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που προσλαμβάνονται με τις χειρότερες ελαστικές θέσεις εργασίας και απολύονται ή αποχωρούνμόνοι τους, η θέση τους ήταν έως τώρα ότι απαγορεύεται από τον νόμο η μοριοδότηση αυτών. Τι άλλαξε τώρα? Μήπως οι εκλογές είναι κοντά και πλησιάζετε στην θέση της παράταξής μας? Πόσοι συμβασιούχοι και μόνιμοι έχουν αποχωρήσει για άλλες θέσεις μη θεωρώντας το ΙΓΜΕ εργασιακά ελκυστικό? Καμία ανησυχία στην νιρβάνα της ηγεσίας του ΔΣ.Υποκριτικά παριστάνουν ότι νοιάζονται για αυτούς, αλλά τους αποκρύπτουν επιμελώς ότι όλες οι συμβάσεις τους τελειώνουν στις 31/12/2023.Μετά τι θα γίνει;

Καταψηφίζουμε διότι, ενώ η θέση τους ήταν «δεν θα πατήσει εκκαθαριστής» στο ΙΓΜΕ, το προεδρείο σε κάθε συνάντηση είχε ακριβώς την αντίθετη πρακτική. 25%.  Το απόλυτο μηδέν. Σαν το βοσκό και τον λύκο κάθε λίγο πομπώδεις ανακοινώσεις περί επικείμενης λύσης του θέματος. Γελάνε μαζί σας οι συνάδελφοι. Απαξιώνετε τον ρόλο του συνδικαλιστή. Το κακό που κάνετε στον ρόλο των συνδικαλιστικών οργάνων είναι διαρκές και ασυγχώρητο.

Η εξέλιξη των γεγονότων δικαιώνει ως άποψη μας,ότι ο εκκαθαριστής δεν παίζει κανένα ρόλο ουσιαστικό αυτή την στιγμή, αν η πολιτική ηγεσία δεν πάρει την απόφαση για νομοθετικήρύθμιση για επιστροφή των κλεμμένων.

Καταψηφίζουμε διότι απομάκρυναν ή έδιωξαν όλους τους συμμάχους μας που είχαμε αποκτήσει στην περίοδο των σκληρών αγώνων για την επανίδρυση του ΙΓΜΕ.

Καταψηφίζουμε διότι με αυταρχική και αυτοκρατορική πρακτική θεωρώντας το συνδικάτο ως λάφυρο και όχι ως ευθύνη,πήγαιναν μόνοι τους να διαπραγματευτούν τα θέματα του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ με διοίκηση και Υπουργείο, για να μην μαθαίνουμε τι λένε. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που μας έκαναν την χάρη να μας πάρουν στην συνάντηση, φάνηκε η υποτέλεια, ειδικά με αυτή την Διοίκηση.

Καταψηφίζουμε διότι,παρουσιάζουν ως επιτυχία την αποτυχία χρηματοδότησης δημιουργικής απασχόλησης από την προϋπολογισμό του ΙΓΜΕ (κοινώς έφαγαν πόρτα), και αναγκάστηκαν να κάνουν την  ανάγκη φιλοτιμία χρηματοδοτώντας αναγκαστικά την δράση από τον προϋπολογισμό των ίδιων των εργαζομένων.

Φτάσατε σε σημείο να θεωρείτε την προγραμματισμένη βάσει τεχνικού δελτίου των έργων πρόσληψη-ανάθεση εργασιών ως  επιτυχία του ΔΣ? Αφού δεν έχετε να επιδείξετε τίποτα άλλο καταφεύγετε σε φθηνά τεχνάσματα.

Φυσικά σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για σοβαρά ζητήματα όπως:

Το ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (που φαίνεται ότι αυτό θα μας μείνει στο τέλος..)

Η δραματική αλλαγή του ρόλου του ΙΓΜΕ από ερευνητικό Ινστιτούτο σε διαχειριστική αρχή

Η απαξίωση συναδέλφων, ρόλων, επιστημονικού έργου, αντικειμένων

Η  έλλειψη κάθε θεσμικής διαδικασίας και η άσκηση διοίκησης με μέσα άλλων εποχών

Η Ηγεσία του ΔΣ συνάδελφοι απέτυχε (και είναι ήπιος ο όρος για κάποιον που δεν προσπάθησε) στην υλοποίηση κάθε δέσμευσης και κάθε στόχου την διετία που είχε την πλειοψηφία. Απογοήτευσε και αδρανοποίησε ίσως εσκεμμένα τους συναδέλφους.

Το κακό που έκαναν στον ρόλο των συνδικαλιστικών οργάνων είναι διαρκές και ασυγχώρητο, που συμπληρώνεται με την παντελή  έλλειψη ενημέρωσης από τον Εκπρόσωπο εργαζομένων.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Η τετραετήςφαύλη περίοδος πρέπει να τελειώσει εδώ!

Το Συνδικάτο έχει ανάγκη από ανιδιοτελείς Συνδικαλιστές που θα σέβονται τους εργαζόμενους και δεν θα χαρίζουν κάστανα σε κανένα εχθρό μας!

Ακόμη και κάποια θετικά που τείνουν να λυθούν έγιναν με επίμονες και χρονοβόρες δικές μας παρεμβάσεις προκειμένου να τους πείσουμε ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν όπως του Μείζονος νοσοκομειακού βοηθήματος που είχε κατοχυρωθεί από την ΕΣΣΕ του 2010, το ανθυγιεινό καιη αποζημίωση αποχώρησης (πενταετίες, 2.250€), τα οποίαελπίζουμε να μην είναι μια προεκλογική βοήθεια της Διοίκησης προς την ΚΕΣΙ. Σημασία έχει για μας να δοθούν και να τελειώσει η περιπέτεια πολλών συναδέλφων που το δικαιούνται.

Σε αυτές τις εκλογές να αλλάξουμε σελίδα και να μην ξανακούσουμε από πρόεδρο του Συνδικάτου και εκπρόσωπο των εργαζόμενων φράσεις όπως  «..την στηρίζεις διότι είναι ψηφαλάκι σου, έπρεπε να απολυθεί από χρόνια…» (πρόκειται για συνάδελφο με πολύ σοβαράπροβλήματα υγείας που προσπάθησε η Διοικηση με τους υπ. παράγοντες να την εκδιώξουν. Δεν τα κατάφεραν και αυτό οφείλεται στην παράταξη μας έστω κι αν ήμασταν μειοψηφία..

Τέλος με ισχυρή πίεση στο χθεσινό ΔΣ, αλλά και την δημόσια καταγγελία του Αναπλ. Εκπροσώπου, αναγκάστηκε η ΚΕΣΙ να δεχτεί τις ταυτόχρονες εκλογές για Εκπρόσωπο των Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΑΓΜΕ, όπως θα ήταν το ορθολογικό. Ετσι οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν αυτό που τους αντιπροσωπεύει θετικότερα και δεν θα έχει τα καταστροφικά χαρακτηριστικά του απελθόντος.

Σημείοθολό και τριβής παραμένει η ημερομηνία των εκλογών, που προτείνουμε στο σώμα να γίνει 1 Νοεμβρίου 2021, διότι τα πάμπολλα έργα που τρέχουν,πολλοίσυνάδελφοι μας δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Η επιμονή της ΚΕΣΙ για 22 Οκτωβρίου που δεν θα μπορούν αρκετοί συνάδελφοι να προσέλθουν στις κάλπες, θεωρείται πλέον ύποπτη.

Καλούμε δε, την Διοικηση, να σεβαστεί τις εκλογές των εργαζόμενων στο ΙΓΜΕ και να δώσει εντολή στους εργάρχες να μην πιέσουν τους εργαζόμενου να είναι εκτός έδρας την ημέρα των εκλογών που θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση, για να έχουν την δυνατότητα οι πάντες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα!

Το ΕΑΜ ΙΓΜΕ θα καταγγείλει κάθε προσπάθεια παρέμβασης ή αλλοίωσης τους εκλογικού αποτελέσματος από οποιονδήποτε παράγοντα που θα προσπαθήσει ανέντιμα και παρανόμως να εμποδίσει να συνδικαλιστικά καθήκοντα των συναδέλφων.

Η Ε.Γ. του ΕΑΜ-ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: