20 Δεκεμβρίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

                  ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (ΑΝΑ.Σ.Α.)



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

20/12/21

Συνάδελφοι,

Καταρχάς, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την υποστήριξη μας σε όσους συναδέλφους που, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας μας - αυτόν τον χώρο που είδαμε να στήνεται και να γίνεται το δεύτερο σπίτι μας, που στέγασε την δημιουργικότητα, τους κόπους μας, τις φιλίες μας, τα ευχάριστα και τα δύσκολα γεγονότα - αυτοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με την παρουσία τους, έτσι ώστε ο φορέας να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Επίσης εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και είδαν τους κόπους μιας επιστημονικής πορείας να καταστρέφεται. Ακόμη σε όσους συναδέλφους (ΣΜΕ και ΣΕΟΧ) βοήθησαν με την παρουσία τους και όπως μπορούσαν στην δύσκολη αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Επειδή όμως η ζωή συνεχίζεται και η δράση του Συνδικάτου είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την δράση του.

Πραγματοποιήθηκε τηλε-συνεδρίαση του Συνδικάτου το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου, όπου το κύριο θέμα φυσικά, ήταν η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο ΙΓΜΕ.

Πληροφορηθήκαμε από τον Πρόεδρο του Συνδικάτου ότι υπήρξε συνάντηση με τον ΓΔ, που όμως κατά την αλαζονική και αυταρχική τακτική τους εδώ και 4,5 χρόνια, δεν μας ειδοποίησαν και μίλησαν μεταξύ τους (χωρίς την …..ενοχλητική παρουσία μας) .

Εγκαίρως, δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, θέσαμε γραπτώς στα μέλη του ΔΣ προβληματισμούς και ερωτήματα, προκειμένου να συζητηθούν, να πάρουμε απαντήσεις και να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη, ει δυνατόν, απόφαση τακτικής, ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να προσπαθήσουμε να επουλωθούν οι πληγές από την καταστροφή και να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφευχθούν στον μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

Στις γραπτούς αυτούς προβληματισμούς, απάντησε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα (και γραπτώς) ο Τεχνικός Ασφαλείας του φορέα, ο οποίος είναι και εκλεγμένος στο ΔΣ του Συνδικάτου.

Πάνω σε αυτή την βάση, ξεκίνησε η συζήτηση και διατυπώθηκαν απόψεις, ερωτήματα και προβληματισμοί.

Μέχρι εδώ καλά! Την στιγμή που ο σύμβουλος της ΑΝΑΣΑ και Αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκθέτοντας όσα και γραπτώς είχαμε καταθέσει σαν παράταξη (όπως γίνεται σε όλα τα ΔΣ των δημοκρατικών κοινωνιών), ο Πρόεδρος σοβαρά ενοχλημένος προσπάθησε να τον διακόψει, προφανώς γιατί δεν ήθελε να ακουστούν και να συζητηθούν περαιτέρω οι προβληματισμοί και οι προτάσεις μας. Όπως είναι φυσικό, καθήκον του κάθε συνδικαλιστή είναι να περιφρουρήσει την ελευθερία του λόγου και την δημοκρατία στα συνδικαλιστικά συλλογικά όργανα. Έτσι, παρά την ένταση που εσκεμμένα προσπάθησαν να δημιουργήσουν ο Πρόεδρος με την βοήθεια του Δ/ντή ΔΟΔΥ (συνδικαλιστής), ο σύμβουλος της ΑΝΑΣΑ επέμεινε να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.

Αυτό ήταν «αβάσταχτο» για τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου (Πρόεδρο και Δ/ντή ΔΟΔΥ (συνδικαλιστή) οι οποίοι και αποχώρησαν από την συνεδρίαση.

Όπως όμως είναι γνωστό, στην δημοκρατία και στον συνδικαλισμό δεν υπάρχουν κενά. Έτσι, η συνεδρίαση συνεχίστηκε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου συμβούλου της ΑΝΑΣΑ και με τη γόνιμη συμμετοχή των άλλων εκλεγμένων μελών της ΚΕΣΙ, που προς τιμή τους, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση του Προέδρου και του υποστηρικτή του.

Συνάδελφοι προς ενημέρωσή σας, παραθέτουμε παρακάτω τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας όπως κατατέθηκαν γραπτώς στη συνεδρίαση του ΔΣ. Θα ήταν δε ιδιαίτερα χρήσιμο και ο Τεχνικός Ασφαλείας να προωθήσει στους εργαζόμενους το ενδιαφέρον γραπτό του υπόμνημα του, το οποίο προώθησε μέσω του Προέδρου του Συνδικάτου λίγο πριν την συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα της ΑΝΑΣΑ που τέθηκαν μεταξύ άλλων στα μέλη του ΔΣ του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ από τις 14/12/21:

1. Θα μα βοηθήσει σημαντικά να βγάλουμε συμπεράσματα το τελικό πόρισμα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής το οποίο θα πρέπει να το έχουμε το συντομότερο, για να δούμε τι έφταιξε και φθάσαμε σε αυτή τη τεράστια καταστροφή.

2. Ανεξάρτητα από το πόρισμα για την συγκεκριμένη αιτία, αποδεικνύεται ότι το κτήριο με την δομή που είναι κατασκευασμένα τα γραφεία και οι χώροι αποδείχτηκε ευάλωτο. Μεγάλο μέρος της κάπνας και ίσως και της φωτιάς φαίνεται να μεταδόθηκε σε όλη την πτέρυγα από της ψευδοροφές που επικοινωνούν σε όλα τα γραφεία της πτέρυγας (είναι ανοιχτά με περίπου 1μ. ύψος κενού). Για τον λόγο αυτό θα πρέπει στο νέο σχεδιασμό να υπάρξουν διορθώσεις, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές.

3. Στην πτέρυγα που συνέβη η καταστροφή, θα πρέπει να σφραγιστεί, αφού πρώτα καθαριστεί πολύ καλά. Οι εργασίες προχωρούν μεν, αλλά η εικόνα του χώρου, όπως διαπιστώσαμε λίγες μέρες πριν, είναι τέτοια που ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη αρκετές μέρες.

4. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες της σφράγισης θα πρέπει να γίνουν σχολαστικές μετρήσεις αέρα και σωματιδίων σε όλους τους άλλους χώρους μέχρι να θεωρηθούν ασφαλείς οι χώροι εργασίας με πόρισμα από το ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, που κατά τον ΓΔ έχουν αναλάβει την μέτρηση. Την διαβεβαίωση αυτή θα πρέπει να την αναγγείλει και η ΕΥΑΕ.

5. Λόγου της εργασίας πολλών συνεργείων στο χώρο και της ανάθεσης σε εταιρεία της απομάκρυνσης των υλικών, παραλίγο να φόρτωναν και το Κλαρκ του συνεργείου καθώς και άλλα μηχανήματα που είναι χρεωμένα σε συναδέλφους, κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Οι υπεύθυνοι για τα υλικά θα πρέπει να ελέγξουν αν υπήρξαν απώλειες. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται επίβλεψη των συνεργείων που δουλεύουν για την αποφυγή κλοπών.

6. Καλούμε την ΕΥΑΕ που παρακολουθεί πιο σχολαστικά την κατάσταση, να μας ενημερώσει σχετικά, σε κοινή συνεδρίαση με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ τις αμέσως επόμενες ημέρες (π.χ. την Πέμπτη).

7. Θα πρέπει να εξετασθεί από την Υπηρεσία αν θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί υπάρχον μηχάνημα, παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις μετρήσεις στους ορόφους.

8. Τέλος, στον 2ο όροφο, που φαίνεται να είναι πιο καθαρός μέχρι στιγμής, εργάζονται ήδη οι υπάλληλοι της λογιστικής εταιρείας, καθώς και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι που πήγαν για κάποιες ώρες για να προχωρήσουν τρέχουσες εργασίες. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες έχουν ελεγχθεί και οι συνάδελφοι εργάζονται με ασφάλεια. Στον 1ο όροφο προς την Υδρογεωλογία, ίσως η ατμοσφαιρική κατάσταση να είναι δυσκολότερη.

Συνάδελφοι,

η όλη αυτή έκτακτη κατάσταση, αναδεικνύει εκ των πραγμάτων την ανάγκη για ενίσχυση του τεχνικού προσωπικού συντήρησης και λειτουργίας των κτιριακών εγκαταστάσεων, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην ΕΑΓΜΕ ούτε ένας ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων. Η παρουσία προσωπικού με την κατάλληλη τεχνική κατάρτιση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του κτιρίου αλλά και την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η ΕΓ της ΑΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: