29 Δεκεμβρίου 2021

ΑΝΑ.Σ.Α.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ (28/12/21)

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (ΑΝΑ.Σ.Α.)

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

 

29/12/2021

 Την Τρίτη 28/12/2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. Συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ με θεματολογία ορισμένη από το προεδρείο και περιορισμένη κυρίως στα θέμα «Ενημέρωση-Επιπτώσεις και συζήτηση για την πυρκαγιά στο κεντρικό κτίριο της ΕΑΓΜΕ». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Από την ΑΝΑΣΑ συμμετείχαν οι συν. Καλογρίδου, Κλώσσης, Μπάτης και Κοντοδήμος.

Από την ΚΕΣΙ οι συν. Βουγιουκαλάκης (Προϊστάμενος Τμήματος ΤΕΚ), Γαλανάκης (Προϊστάμενος Τμήματος ΦΥΚ), Λασκαρίδης (Δ/ντής  ΔΟΠΜΕ), Τσελεπίδης (Δ/ντής ΔΟΔΥ), Ξηρόκωστας (Προϊστάμενος Τμήματος  ΤΥΠΕΚΕ), και Κουσερής.

Στην εισήγηση από τον Πρόεδρο έγινε αναφορά για την τωρινή κατάσταση στο ΙΓΜΕ με την σταδιακή επάνοδο του προσωπικού καθώς και στο θέμα των κανονικών αδειών που ανακλήθηκαν ή και κόπηκαν οριζόντια με ευθύνη Δ/ντών ύστερα από προτροπή της Διοίκησης.

Αναφέρθηκε επίσης στο παράλογο της ανάκλησης προσωπικού χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας στον χώρο, γεγονός που μάλλον επιβαρύνει τις εργασίες των συνεργείων παρά προωθεί έργο του Ινστιτούτου.

Συμφωνήθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ να γίνει παρέμβαση στον ΓΔ, έτσι ώστε να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις προκειμένου μην ανακληθούν οι εορταστικές άδειες συναδέλφων, που θεωρούμε ότι είναι ιερές σε αυτές τις μέρες να πραγματοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΙΓΜΕ.

 

Οι εκλεγμένοι της ΑΝΑΣΑ, αναφέρθηκαν στα 5-7 λεπτά που διατέθηκαν από το προεδρείο ανά συνάδελφο στα κάτωθι:

 

1.       Στην εσκεμμένη ασάφεια εντολών και ενημερώσεων που λαμβάνουν οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν.

Ο σκοπός ήταν να νιώσουν την πίεση επιστροφής στην εργασία χωρίς να υπάρχει σαφής εντολή για αυτό για προφανείς λόγους. Σημειώνουμε δε ότι η προτροπή αυτή προϋπήρξε της συνεδρίασης της Ε.Υ.Α.Ε. η οποία επικύρωσε την ειλημμένη απόφαση. Σημειώνεται πως ο συν. Τσελεπίδης Δ/ντής ΔΟΔΥ και μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου με την ΚΕΣΙ χαρακτήρισε Αδικαιολογήτως Απούσα συνάδελφο, επειδή «τόλμησε» να κάνει χρήση κανονικής άδειας μετά από πολυήμερη καθημερινή παρουσία στο Ινστιτούτο, χωρίς την διασφάλιση της προσωπικής της ασφάλειας και υγείας, με καθαρά ατομική ευθύνη.

 

2.       Στην έλλειψη κοινοποίησης των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Ινστιτούτου και την απαίτηση από την ΑΝΑΣΑ για δημοσιοποίηση αυτών μαζί με ερμηνευτικό-επεξηγηματικό σημείωμα του Τ.Α.

Η απάντηση από την πλειοψηφία και ειδικά από τον Τεχνικό Ασφαλείας συν. Ξηρόκωστα,  ήταν αρνητική με την αιτιολογία πως οι συνάδελφοι πιθανά να παρερμηνεύσουν τις μετρήσεις. Έτσι αποφασίστηκε οι συνάδελφοι να λάβουν μόνο την αξιολόγηση των μετρήσεων, την οποία και θα πρέπει να εμπιστευτούν και όχι την έκθεση αποτελεσμάτων με τις μετρήσεις αυτές καθαυτές. Την ίδια γνώμη είχε και ο πρόεδρος  που δήλωσε ότι και αυτός έχει πεισθεί για την ασφάλεια της φυσικής παρουσίας μας εκεί και δεν χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί τίποτα άλλο. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της η ΕΥΑΕ αναφέρθηκε και σε ελάχιστες παραμέτρους που υπερβαίνουν τα όρια κατά την έκθεση αποτελεσμάτων.

Η τελευταία ανακοίνωση του Γ.Δ. μας κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς με την αναφορά της ότι «οι κύριες θέσεις εργασίας θεωρούνται ασφαλείς, με τις σχετικές συγκεντρώσεις να είναι κάτω των θεσμοθετημένων ορίων, ενώ για όσες δεν προβλέπεται σαφές όριο από τη νομοθεσία αυτές κυμαίνονται κάτω από τα όρια της διεθνούς βιβλιογραφίας». Ποιες είναι οι κύριες και ποιες οι λοιπές θέσεις εργασίας;

 

Για όλα αυτά καλούμε την επιτροπή ΥΑΕ να ζητήσει τώρα την δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την υγεία μας!

 

Η ΑΝΑΣΑ δεσμεύεται να πράξει τα δέοντα για την έλλειψη ενημέρωσης και την  πιθανή έκθεση συναδέλφων σε κίνδυνο, ειδικά των συναδέλφων με χρόνια προβλήματα υγείας, που υποχρεώθηκαν (χρονιάρες μέρες) να είναι παρόντες, σε συνθήκες που δεν χρειάζονται μετρήσεις μηχανημάτων για να διαπιστωθούν.

 

3.       Στο χρονίζον θέμα  των παρακρατήσεων (25%) και το θέμα των αποζημιώσεων στους συνταξιούχους (2250€).

Ο Πρόεδρος, ως είθισται, παρέπεμψε το θέμα για αργότερα θεωρώντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί τώρα, καθώς και ότι αυτός θα κρίνει πότε θα είναι, αποφεύγοντας να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την ΑΝΑΣΑ τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση για την άμεση αποστολή επιστολής στον υπουργό (η οποία εκκρεμεί από τις 3/12/21 όταν αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το πρώτο εκλεγμένο ΔΣ) για συνάντηση  προκειμένου να τον πείσουμε να απαλλάξει από τα καθήκοντα του εκκαθαριστή το θέμα των παράνομων παρακρατήσεων με νέα νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και την επιστροφή των κλεμμένων.  Απορρίφθηκε με σύσσωμη άρνηση της ΚΕΣΙ.

Για το θέμα των αποζημιώσεων στους συνταξιούχους που αποχώρησαν επί καθεστώς ΕΑΓΜΕ, επίσης υπήρξε άρνηση της πλειοψηφίας να ενεργήσει άμεσα. Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα αυτό εκκρεμεί από τον πρόεδρο εδώ και 7 μήνες όταν τότε μας υποσχέθηκε ότι θα του απαντούσε ο Γ.Δ. σε 1 μήνα. Την Τρίτη 7/12/21 που θα γινόταν ΔΣ ΕΑΓΜΕ, στην παρότρυνσή μας να τους το θυμίσει ως Εκπρ. Εργαζομένων, αρνήθηκε κατηγορηματικά, όπως και τώρα με την «δικαιολογία» της πυρκαγιάς.

Είναι προφανές πλέον ότι η ΚΕΣΙ υποβαθμίζει συστηματικά τα εργασιακά μας ζητήματα και αυτό θεωρούμε πλέον ότι όσο περνάει ο καιρός είναι σε βάρος των διεκδικήσεων μας.

 

Θα πρέπει να αναφερθεί και πάλι ότι Πρόεδρος και Γραμματέας επιμένουν στη «θέση» τους να συναντούν την Διοίκηση μόνοι τους, αρνούμενοι την παρουσία εκπροσώπων της ΑΝΑΣΑ που είναι στην Ε.Γ. Η ικανοποίηση του αιτήματος της Διοίκησης για μη παρουσία εκπρόσωπων της ΑΝΑΣΑ από το προεδρείο του ΔΣ, είναι υποτιμητική πρώτα από όλα για τον θεσμό του Συνδικάτου. Προφανώς όμως, η πλάστιγγα στο διπλό ρόλο τους – υπηρεσιακά στελέχη και συνδικαλιστές - έχει γείρει προς την διοικητική πλευρά, ασκώντας ουσιαστικά διοικητικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα και να  συμμετέχουν στις ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ,  ώστε να είναι κοινωνοί απόψεων και συμπεριφορών των εκλεγμένων εκπροσώπων τους (θα σας στείλουμε τον σχετικό κωδικό της πύλης, όταν θα υπάρξει συνεδρίαση).

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι τα ασφαλιστικά για την επαναφορά των τριών συναδέλφων καθαριστριών (που εκδιώχτηκαν από την τωρινή Διοίκηση), βγήκαν αρνητικά. Ομόφωνα αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την επιστροφή τους στην εργασία ως μόνιμες!!!!

 

Συνάδελφοι,

 

Η παράταξή μας, πιστή στο ρόλο της, θα συνεχίσει και τον καινούργιο χρόνο να σας ενημερώνει για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες του χώρου εργασίας μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

 

Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με ΥΓΕΙΑ και δύναμη να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον  για το ΙΓΜΕ, για εμάς και τα παιδιά μας. 

 

Η Ε.Γ. της ΑΝΑ.Σ.Α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: