24 Οκτωβρίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ – ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 24/10/2022

 

Αθήνα, 24/102022

Α.Π.  42/6.2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ – ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

 Οι εργαζόμενοι στην ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες τους για το μέλλον της Αρχής, με ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου.

Συνεχίζουν όμως να ανησυχούν έντονα γιατί:

1.      Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για το θέμα των προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού, απαραίτητου για τη στοιχειώδη συνέχιση της λειτουργίας μας. Η Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ έστειλε ήδη αίτημα για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων της αρχής (που όταν στάλθηκε το αίτημα ήταν 53), από όσα έχουμε πληροφορηθεί το ΥΠΕΝ έχει προωθήσει στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αίτημα για 29 προσλήψεις, ενώ δεν έχει υπάρξει καμιά συζήτηση για διαδικασία συντόμευσης των πολύ αργών γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνήθως ακολουθούνται για την πλήρωση των θέσεων.

Η ΕΑΓΜΕ αριθμεί πλέον μόνο 149 μόνιμους εργαζόμενους. Μέχρι το 2026 προβλέπεται να αποχωρήσουν πάνω από 95 στελέχη με ανεκτίμητη εμπειρία. Έτσι η ΕΑΓΜΕ οδηγείται μοιραία σε συρρίκνωση και μαρασμό, με μόνιμο προσωπικό το 2026  70 περίπου υπαλλήλων πανελλαδικά, αν συμπεριλάβουμε και τις 16 νέες προσλήψεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Παράλληλα διαπιστώνεται τεράστια καθυστέρηση στην πλήρωση των 16 ήδη από τριετίας εγκεκριμένων προσλήψεων, με το ΑΣΕΠ να μην έχει δημοσιεύσει ακόμα τον προσωρινό κατάλογο των επιλεχθέντων. Είναι προφανές ότι ακόμα και εάν εγκριθεί σήμερα η πρόταση ΥΠΕΝ για 29 προσλήψεις, αυτές αποκλείεται να πληρωθούν πριν από το 2025, με τις παρούσες ταχύτητες προώθησης των προσλήψεων. Για αυτό, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει κρατική γεωλογική – μεταλλευτική υπηρεσία, πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση για πλήρωση όλων των 70 κενών οργανικών θέσεων της ΕΑΓΜΕ, με ταχείες διαδικασίες πρόσληψης.

 

2.      Δεν έχει λυθεί η πολύ σημαντική εκκρεμότητα της ανώμαλης μισθολογικά και εργασιακά κατάστασης που έχει προκύψει κατά τη μεταφορά των εργαζομένων από το πρώην ΙΓΜΕ στην νυν ΕΑΓΜΕ, σχετικά με τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη μη καταβολή των ποσών της Υπερβάλλουσας Μείωσης στους μισθούς τους, από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2018.

Για αυτές τις απαιτήσεις έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη όλοι οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν στην ΕΑΓΜΕ (171 άτομα) και έχουν εκδοθεί πλήθος πρωτόδικων ή εφετειακών αποφάσεων κατά του ΙΓΜΕ, οι οποίες εκκρεμούν ως προς την υλοποίησή τους.

Η κατάργηση όμως του ΙΓΜΕ το Μάρτιο του 2019 πάγωσε τις διαδικασίες εξόφλησης των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για το θέμα και έθεσε και το ζήτημα του διαδόχου ως προς την εξόφληση των χρεών της περιόδου 2013-2018.

Στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει διεξαχθεί την προηγούμενη τριετία προς εξεύρεση λύσης, είχε προταθεί η εξωδικαστική λύση με ρύθμιση τροπολογίας, η οποία θα καθορίζει το φορέα και τον τρόπο εξόφλησης αυτών των απαιτήσεων. Έτσι καταλήξαμε πλέον να έχουμε εξασφαλίσει τη συναίνεση της Διοίκησης και του ΥΠΕΝ, το οποίο περιέλαβε σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιό του που συζητείται αυτές τις ημέρες στο κοινοβούλιο.

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών όμως,  παρά το ότι ενημερώθηκε υπεύθυνα και αναλυτικά για το Δημόσιο όφελος της ρύθμισης, το οποίο υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, αρνήθηκε να συμφωνήσει και η ρύθμιση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στο Σ.Ν. που κατατέθηκε.

 

Οι εργαζόμενοι προσλαμβάνουν όλα τα παραπάνω ως εμπαιγμό και αδιαφορία τόσο του ΥΠΕΝ όσο και γενικότερα της κυβέρνησης για την ΕΑΓΜΕ.

 Για αυτό, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/10/22, αποφάσισε ομόφωνα

α) να συνταχθεί και να αποσταλεί επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον για τα θέματα αυτά και ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για 1) να υπάρξει η έγκριση της ρύθμισης των παρακρατήσεων της Υπερβάλλουσας μείωσης των μισθών μας από τον κ. Σκυλακάκη και να εισαχθεί ως τροπολογία στο υπό συζήτηση Σ.Ν. του ΥΠΕΝ, 2) να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων της ΕΑΓΜΕ.

β) Να πραγματοποιήσει σήμερα 24/10/22 τρίωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στο Μαξίμου, στις 13:00, με στόχο τη συνάντηση και ενημέρωση του Πρωθυπουργού, και από αύριο συνέχιση των κινητοποιήσεων εφόσον δεν υπάρξει λύση.

 Καλούμε άλλη μια φορά, όλους όσους μας έχουν συμπαρασταθεί μέχρι σήμερα στον αγώνα μας για να συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά για την Πολιτεία και την κοινωνία, μια κρατική γεωλογική – μεταλλευτική υπηρεσία, να συμβάλλουν με όποιο τρόπο και μέσο μπορούν για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών.

 


 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

                                               

Γιώργης Βουγιουκαλάκης                                 Δημήτρης Γαλανάκης

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: