28 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΑ.Σ.Α.; ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΔΙΟΤΙ:

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

(ΑΝΑ.Σ.Α.)

Αχαρνές  28/11/2022

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΔΙΟΤΙ:

Ένα χρόνο περίπου μετά την ανάθεση των καθηκόντων του ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές της 1ης Νοέμβρη 2021, (ΚΕΣΙ) δεν σεβάστηκε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων που της έδωσε την πλειοψηφία.  Αντίθετα, με την συνήθη πρακτική της,  οδήγησε για μια ακόμη θητεία το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ  σε μια από τις χειρότερους περιόδους διαχρονικά, αγνοώντας προκλητικά τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους, ενώ αντίθετα στάθηκε απροσχημάτιστα και προκλητικά στο πλευρό της διοίκησης, του υπουργείου και της κυβέρνησης, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τα αιτήματα των εργαζομένων.

Έδωσε άλλοθι σε κάθε διοικητική και πολιτική αυθαιρεσία. Ο σκοπός τους ήταν η προστασία της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας. Η  δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας για τα πεπραγμένα της Διοίκησης ώστε να μην αλλοιωθεί η καλή μαρτυρία της στην προσπάθεια πολιτικής ανέλιξής της. Στην προσπάθεια αυτή η ηγετική ομάδα της ΚΕΣΙ οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έκανε «φιλότιμη» προσπάθεια. Έπαιξε τον ρόλο της εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων της Διοίκησης. Η Διοίκηση δε, προστάτευσε και προστατεύει τους συνεργάτες της. Το ΙΓΜΕ είναι μια μικρή κοινότητα. Είναι γνωστή η πορεία του καθενός από εμάς. Και η ευθύνη διαπόμπευσης αυτού του ιστορικού σωματείου εργαζομένων ανήκει σε όλα τα εκλεγμένα μέλη της ΚΕΣΙ. Οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις σχετικά με την ανήκουστη συμπεριφορά του «πρόεδρου» του Συνδικάτου δεν αθωώνουν όσους βολεύθηκαν από τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» που είχαν αναθέσει στον πρόεδρο τους.

Σε μια εποχή που όλοι οι εργαζόμενοι και ο λαός μας προσπαθούν να επιβιώσουν από την εκτόξευση της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων, που προέρχονται από τις βάρβαρες καπιταλιστικές κρίσεις, με μνημόνια, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ της ΚΕΣΙ και του ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΔΣ της ΕΑΓΜΕ, επί ένα χρόνο έχει συνοπτικά ως εξής:

1.      Η έλλειψη κάθε προσπάθειας διάσωσης του Ινστιτούτου από την πορεία που η πολιτική ηγεσία έχει προδιαγράψει για αυτό. Συγκεκριμένα, η υποστελέχωση σε σημείο διάλυσης του ΙΓΜΕ, πρακτική και στόχος που υπάρχει για το σύνολο του Δημόσιου τομέα από την κυβέρνηση,  αντιμετωπίστηκε από την ηγεσία της ΚΕΣΙ μοιρολατρικά και ως μια παγκόσμια τάση στην οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι!!! Είναι βολικό για την ομάδα αυτή να στελεχώνεται το Ινστιτούτο με συναδέλφους ελαστικών σχέσεων ώστε να ισχύουν εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους να βρίσκονται σε συνεχή εργασιακή και προσωπική ανασφάλεια. Είναι ποταπό η βολεμένη ηγεσία της ΚΕΣΙ να μην ενδιαφέρεται για την πορεία του Ινστιτούτου και τους συναδέλφους που κρέμονται από τις βουλές της Διοίκησης και τον εκάστοτε προϊστάμενο για την εργασιακή τους συνέχεια.

Η προσχηματική αναφορά σε αριθμό προσλήψεων μόνο θυμηδία προκαλούν, όπως και η  συνεχής αναφορά στις ανακοινώσεις τους σε «συμφωνία» της Διοίκησης στα αιτήματα μας. Η προσπάθεια προστασίας της Διοίκησης και εκδούλευσης σε αυτήν, ώστε να φαίνεται μια εικονική εργασιακή ειρήνη στους πολιτικούς προϊσταμένους της Διοίκησης, είναι εξόφθαλμη και γνωστή στο σύνολο των εργαζομένων. Και η Διοίκηση δεν τους άφησε παραπονεμένους.  Με δηλώσεις και πράξεις προστάτευσε και προστατεύει το κέντρο «παραδιοίκησης» που είναι η ηγετική ομάδα της ΚΕΣΙ.

 

2.      Η άρνηση αρωγής σε κάθε συνάδελφο που χρειάστηκε την συμπαράσταση του σωματείου του.

Χαρακτηριστική είναι η στήριξη της διοίκησης στην ανήθικη και παράνομη (όπως αποδείχτηκε δικαστικά) καρατόμηση της προϊστάμενης του ΤΥΠΕΚΕ, την δεύτερη κιόλας μέρα των εκλογών, από τον προηγούμενο Γ.Δ. και η αντικατάσταση της από συνάδελφο μη σχετικό με το αντικείμενο, νεοεκλεγμένο όμως με την ΚΕΣΙ….

Η ΚΕΣΙ όχι μόνο δεν κατήγγειλε την αντεργατική  αυτή πράξη του προηγούμενου ΓΔ, αλλά τον στήριξε στην απόφασή του.  Δήλωσε ευθαρσώς και γραπτώς ότι από θέση αρχής δεν επεμβαίνει σε Διοικητικές ενέργειες. Πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία συνδικαλιστικό σωματείο εργαζομένων να εκφυλίζεται σε εξωραϊστικό σύλλογο που δεν ασχολείται με εργοδοτικές αυθαιρεσίες αλλά με την διοργάνωση λουτρών σε νησιά του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου. Ο παλαιοκομματικός κυβερνητικός συνδικαλισμός που πρεσβεύουν οδήγησε τους συνάδελφους σε απομάκρυνση από την συνδικαλιστική δράση και απογοήτευση για την πορεία του ΙΓΜΕ. Αυτός είναι και ο στόχος τους, αλλά δεν θα περάσει! Η ιστορία των αγώνων του Συνδικάτου (προ ΚΕΣΙ) το έχει αποδείξει.

 

3.      Συνεχίζουν να συναντιούνται με διοίκηση και ΓΔ μόνοι τους, χωρίς τους «ενοχλητικούς» εκλεγμένους της ΑΝΑΣΑ στην Ε.Γ. του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, δημιουργώντας έτσι μια ψυχολογική «ασπίδα» προστασίας στους διοικούντες προκειμένου να συητούν ανενόχλητοι (λες και είναι φίλοι σε καφενείο) χωρίς μάρτυρες.

 

4.      Η παροχή άλλοθι στην Διοίκηση και πολιτική ηγεσία για παραχώρηση οργανικών μονάδων του ΙΓΜΕ σε εταιρείες ήταν και είναι η ρετσινιά που δεν θα φύγει ποτέ από τον «πρόεδρο» και την ηγετική ομάδα της ΚΕΣΙ που τον στηρίζει. Πούλησε τους εργαζόμενους με το στηρίξει την παραχώρηση των λογιστικών υπηρεσιών και έδωσε άλλοθι στον υπουργό του όταν έγινε κοινοβουλευτικός έλεγχος από κόμματα και βουλευτές. Η απάντηση του υπουργού ΠΕΝ στην βουλή ήταν ότι και οι εργαζόμενοι είναι σύμφωνοι δια του εκπροσώπου τους με την παραχώρηση!!!!!.

 

 

5.      Η ηγεσία της ΚΕΣΙ συμμετείχε στην συνομωσία σιωπής μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημάδεψε την πορεία του ΙΓΜΕ. Το έωλο προσχηματικό επιχείρημα ήταν να μη μιλάμε μήπως χάσουμε την αποζημίωση από την ασφαλιστική...(!). Όλα για τον πολιτικό φάκελο και την πολιτική ανέλιξη του πρώην ΓΔ. Όλη η ηγετική μάδα της ΚΕΣΙ εργαζόταν για αυτό. Οι ευθύνες ποτέ δεν αποδόθηκαν. Οι εκθέσεις για τα σωματίδια που οι εργαζόμενοι ανέπνεαν μετά τη πυρκαγιά, στην προσπάθεια να φανεί πώς «το ΙΓΜΕ συνεχίζει να λειτουργεί άρα δεν έγινε και καμμιά σοβαρή ζημιά», δεν δόθηκαν στους εργαζόμενους με ευθύνη του τεχνικού ασφαλείας και εκλεγμένου με την ΚΕΣΙ.

 

6.      Με την σθεναρή στάση μας αποτράπηκε η προσπάθεια του Γ. Γραμματέα του Συνδικάτου, τον περασμένο Φλεβάρη, να αλλάξουμε το καταστατικό και να πάμε σε «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», βάσει του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη 4808/21. Ευτυχώς, διότι το ΣτΕ έβγαλε πρόσφατα αντισυνταγματική την διάταξη του νόμου που αφορά την εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ).

 

 

7.      Αυτό που βέβαια θα στοιχειώνει για πάντα τον εγωπαθή, νάρκισσο πρόεδρο του Συνδικάτου είναι η πρωτοφανής ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ακύρωσης την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη κινητοποίηση για το 25% που ο ίδιος πρότεινε στην 28 Ιούλη 2022, μια ώρα πριν πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση. Ενώ αρκετοί συνάδελφοι ενεργοί και συνταξιούχοι ήδη είχαν πάει στο ΥΠΕΝ, με τον πολύ «δημοκρατικό» τσαμπουκά που έχει, κατέβασε τους συναδέλφους από το λεωφορείο ματαιώνοντας την μεταφορά στο υπουργείο, ισχυριζόμενος ότι ήρθε κάποιο «χαρτί» το οποίο όχι μόνο ποτέ δεν το είδαμε και κανείς δεν μας έδωσε, αλλά και ό ίδιος ο Σκυλακάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά στην Βουλή ότι ήρθε ποτέ στο υπουργείο του κάποια τροπολογία στο ΥΠΕΝ. 

 

8.      Η πορεία της ηγετικής ομάδας της ΚΕΣΙ ήταν μια σειρά μεθοδεύσεων για την προστασία των Διοικητικών ενεργειών και την απόσβεση της οργής των συναδέλφων για το ξεπούλημά τους. Από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι η ΚΕΣΙ δεν έχει καμιά πρόθεση να προσπαθήσει για την επιστροφή των κλεμμένων μισθών μας γιατί όπως ισχυρίστηκαν στο ΔΣ της 28ης Ιούλη (Βουγιουκαλάκης, Τσελεπίδης, Ξηρόκωστας) ο κ. Μητσοτάκης «δεν θέλει να κάνει προεκλογικά ρουσφέτια !!!!»

 

9.      Στοχοποιούν συναδέλφους για Διοικητικές αποφάσεις, προστατεύοντας την Διοίκηση. Χαρακτηριστικά είμασταν όλοι αυτήκοες μάρτυρες της προτροπής του «προέδρου» (το έγραψαν και δημόσια στην ανακοίνωσή τους) σε συνάδελφο να εγκρίνει άτυπα δαπάνες εκτός έδρας έστω και να έχει αντίθετη γραπτή οδηγία από τον Αν. Οικ. Δ/ντή…(!)

 

10.  Για την επικείμενη απόλυση των συναδέλφων που είναι 62 ετών με 40 χρόνια υπηρεσίας , ενώ προφορικά στο ΔΣ του Συνδικάτου συμφωνήσαμε όλοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την αποτροπή της παρά τον νόμο αποχώρησής τους, σύμφωνα και με την γνωμάτευση του ίδιου του νομικού συμβούλου του συνδικάτου, φαίνεται ότι δεν έχουν καμιά πρόθεση να το παλέψουν γιατί αυτή είναι η επιθυμία της διοίκησης. Επιβεβαιώνουν για  μια ακόμη φορά πως βλέπουν τον «σύγχρονο» συνδικαλισμό τους….

Στις πρόσφατες συναντήσεις στο ΥΠΕΝ και ΓΛΚ, πράγματι στο ΥΠΕΝ μας ανακοινώθηκε για την έγκριση των 10 προσλήψεων. Απέκρυψαν όμως από τους εργαζόμενους (μόνιμους και συμβασιούχους) ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί (αν πραγματοποιηθεί) μετά από 3 χρόνια τουλάχιστον. Και το περίεργο είναι ότι αντί να το ανακοινώσουν στο Δελτίο τύπου  που εστάλη από το Συνδικάτο, για να ασκηθεί και δημόσια πίεση στην υπόσχεση αυτή, το έγραψαν στην παραταξιακή ανακοίνωση τους (για εσωτερική κατανάλωση) και το «χάρισαν» ως επίτευγμα του ΓΔ, ο οποίος με τη σειρά του το ανακοίνωσε θριαμβευτικά στις 24/11, ημέρα των εκλογών για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ως δικό του επίτευγμα…(!).

Παρεμπιπτόντως και στην πρόσφατη συνάντηση στο ΓΛΚ του συνδικάτου με τον  κ. Χριστοδουλάκη, ο ίδιος μας δήλωσε «αναρμόδιος» και μας παρέπεμψε σε άλλη υπάλληλο για να «συνεννοηθεί» με παράγοντες του ΥΠΕΝ, προκειμένου να διατυπώσει εκ νέου την πρόταση, προκειμένου να πεισθεί ο υφυπουργός…. Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να μας παροτρύνει για  την ανάδειξη του ρόλου του ΙΓΜΕ, διότι τα τελευταία χρόνια δεν ακούει τίποτα για τον φορέα.

Θυμίζουμε σε όλους ότι ο αγώνας για προσλήψεις μονίμου προσωπικού είναι του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ! Το 2015 με πίεση του τότε ταξικού Συνδικάτου ΙΓΜΕ, η τότε Διοίκηση, έστειλε στο ΥΠΕΝ αίτημα για 137 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, οι οποίες με τα χρόνια έγιναν μόλις 16, οι οποίες ακόμη είναι αβέβαιο πότε και αν πραγματοποιηθούν, παρά τις υποσχέσεις των παραγόντων… 

Μετά από όλα αυτά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΑΓΜΕ, «τυφλωμένος» από αλαζονεία, δήλωσε τον Ιούλη σε Γ.Σ. ότι όση κριτική και αν του ασκείται, αυτός θα συνεχίζει την ίδια τακτική, διότι ψηφίζεται με μεγάλα ποσοστά και στην απολογιστική το ίδιο θα συμβεί, διότι οι συνάδελφοι «συμφωνούν» με τις τακτικές του…!!!!!!

Συνάδελφοι,

Είναι η ώρα να πάρει μια σκληρή απάντηση στην αλαζονεία του για τα «καλά» που κάνει και αυτός και η παράταξη που τον στηρίζει!

Το αποτέλεσμα των  εκλογών για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑ με ποσοστό 56,3%, δείχνει ότι πράγματι οι εργαζόμενοι που μας ψήφισαν ξέρουν «το ποιόν μας», όπως δηκτικά αναφερόταν σε πρόσφατη  ανακοίνωση του ο «Πρόεδρος της πλειοψηφίας» για τα στελέχη και υποστηριχτές της ΑΝΑΣΑ . Πιστεύουμε όμως ότι οι εργαζόμενοι (μόνιμοι και συμβασιούχοι) δεν ανέχονται πλέον αυτούς που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο του συνδικαλιστή. Αυτούς που δεν έχουν καμιά πρόθεση να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, πολύ απλά διότι έδωσαν και δίνουν γη και ύδωρ στην Διοίκηση και τις εντολές της. Άρα εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.    

Για τον λόγο προτείνουμε να καταψηφιστεί ο Διοικητικός απολογισμός.

Πρέπει το Συνδικάτο μας να γίνει ξανά το συνδικάτο της δράσης υπέρ των εργαζομένων!

Να συνεχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και κυρίως για τον αγώνα για ένα ΙΓΜΕ που θα συνεχίσει  τον ερευνητικό του ρόλο!

Το ΙΓΜΕ δεν ανήκει σε καμία «ομάδα» και σε κανένα πρόσωπο.

Ανήκει στους εργαζόμενους αυτής της χώρας που περιμένει από το Ινστιτούτο να συνδράμει στην φιλολαϊκή ανάπτυξη της χώρας και όχι στην ευμάρεια ολίγων.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Όλοι μαζί θα δώσουμε την μάχη και θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Η Ε.Γ. της ΑΝΑ.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: