11 Ιανουαρίου 2023

Η ΟΜΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ!

 


          Α.Π.:   1                                                                                                          Αθήνα  11/01/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η ΟΜΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ!


Το σχέδιο εκχώρησης σε ημέτερους της στρατηγικότερης και εμβληματικής δημόσιας μεταλλευτικής επιχείρησης ολοκληρώνεται, στο τέλος Γενάρη όπου ουσιαστικά απολύει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Εμπόδιο στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, υπήρξε ο τρίχρονος αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για την ακύρωση του σχεδίου εκχώρησης της στρατηγικής αυτής εταιρείας.

Έξι (6) μήνες μετά από την παύση λειτουργίας και την ομαδική απόλυση, η διαδικασία των διαγωνισμών έχει «κολλήσει» στο καυγά των επενδυτών. Παράλληλα δεν έχει προσδιοριστεί για ποιες ενέργειες θα γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έτσι ώστε  η ΛΑΡΚΟ να ξαναμπεί σε επαναλειτουργία, σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες  στις 30.000 ευρώ ανά τόνο. Η μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της Χώρας η ΛΑΡΚΟ, εδώ και μισό αιώνα αποτελεί οικονομικό πνεύμονα όχι μόνο για τις περιοχές που δραστηριοποιείται, αλλά και για την Εθνική οικονομία!

 Οι αντιρρήσεις των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για  την εκποίηση της εταιρείας, καθώς και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας  και  ανάπτυξη της προς όφελος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου, οι τρέχουσες εξελίξεις, επιβεβαιώνουν το καταστροφικό αποτέλεσμα που θα έχει για τον Λαό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ΛΑΡΚΟ είναι έτοιμη να δοθεί «βορρά» σε «επενδυτές» έναντι «πινακίου φακής», χωρίς καμία διασφάλιση για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας και την καταβολή του μόχθου των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση θέλει να ξεσπιτώσει και να πετάξει στην ανεργία εργαζόμενους, που χρόνια τώρα βγάζουν το μετάλλευμα μέσα από τα σπλάχνα της γης αφήνοντας τον ιδρώτα και το αίμα τους μέσα στις στοές. Επιχειρεί να σπάσει τον αγώνα των εργατών και του λαού της περιοχής με τελεσίγραφα και εκβιασμούς και με μεθόδους διάσπασης που η εργοδοσία χρησιμοποιεί από τον καιρό των τσιφλικάδων.

Η ΟΜΕ θα είναι παρούσα σε όλες τις δράσεις των εργαζομένων που έχουν σχεδιάσει το επόμενο διάστημα!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!

ΟΛΟΙ στην Ανοιχτή σύσκεψη για την ΛΑΡΚΟ, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στις 10.00 πμ  στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού στο εργοστάσιο της Λάρυμνας».

                                        ΤΟ  Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ                                       

 Επισυνάπτεται το κάλεσμα των ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)

Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ

Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ) 

                                                             

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com

Αρ. Πρωτ. : - 03- 08/1/2023

ΠΡΟΣ:

Κόμματα κοινοβουλίου, Περιφέρειες και Δήμοι

 

Θέμα: «Ανοιχτή σύσκεψη για την ΛΑΡΚΟ, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στις 10.00 πμ  στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού στο εργοστάσιο της Λάρυμνας».

 Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες

Στις 27 Ιουλίου 2022 σταμάτησε η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και πραγματοποιήθηκε άρον-άρον η ομαδική απόλυση των εργαζομένων. Το σκεπτικό από την πλευρά της Κυβέρνησης ήταν ότι «πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί εκποίησης της».

 Έξι (6) μήνες μετά από την παύση λειτουργίας και την ομαδική απόλυση, διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία των διαγωνισμών έχει «κολλήσει» στο καυγά των επενδυτών. Παράλληλα δεν έχει προσδιοριστεί για το τι ενέργειες θα γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έτσι ώστε  η ΛΑΡΚΟ να ξαναμπεί σε επαναλειτουργία σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες  στις 30.000 ευρώ ανά τόνο.

 Οι διαφωνίες που είχαν τα Σωματεία μας για  την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας  και  ανάπτυξη της προς όφελος των εργαζομένων και του ελληνικού δημοσίου, οι εξελίξεις που βιώνουμε τις επιβεβαιώνουν.

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ΛΑΡΚΟ είναι έτοιμη να δοθεί έναντι «πινακίου φακής», χωρίς καμία διασφάλιση για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας και την καταβολή του μόχθου μας.

 Με βάση τις μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις 1η Φεβρουαρίου 2023 όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας για να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου και σειρά για τα απορριπτέα από την πλευρά μας προγράμματα της «παγκοσμιοποίησης και της κοινωφελούς εργασίας».

 Οι εργαζόμενοι κλείνουμε 3 έτη εργασιακής ανασφάλειας, απαξίωσης, οικονομικής ασφυξίας έχοντας υποστεί στο σύνολο του μισθολογικού κόστους περικοπές που αγγίζουν το 50%, δηλαδή  25% μεγαλύτερες από τις εγκληματικές ρυθμίσεις που προβλέπονταν από το άρθρο 21 του νόμου 4664 του 2020.

 Για να έχετε πλήρη γνώση των σημερινών συνθηκών πού ζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σας στέλνουμε συνημμένο αρχείο την επιστολή που έχει λάβει η Κυβέρνηση από τις 11 Δεκεμβρίου 2022 και αναμένουμε (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη) συνάντηση μαζί της έτσι ώστε να δοθούν  απαντήσεις στους προβληματισμούς μας.

 Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στις 10.00 πμ  στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στην ανοιχτή σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε έχοντας μαζί μας σωματεία και μαζικούς φορείς που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους 3 χρόνια σε αυτό τον τίμιο αγώνα.

 Παρακαλούμε μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 να έχετε δηλώσει συμμετοχή ή αποστείλει το ψήφισμα αλληλεγγύης στο e-mail μας έτσι ώστε να διευθετηθεί το χρονοδιάγραμμα της σύσκεψης και να ανακοινωθούν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στους παρόντες οι εκφραστές αλληλεγγύης στον τρίχρονο αγώνα που δίνουμε.

 Χρόνια πολλά και καλή  χρόνια.

                                                                         Με εκτίμηση

Τα Διοικητικά Συμβούλια

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: