Με στάσεις εργασίας, απεργίες, αλλά και επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία, απαντούν στην απόφαση της κυβέρνησης για παύση λειτουργίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, σύσσωμοι και οι 385 απασχολούμενοι στο ΙΓΜΕ, όπως τόνισε με σημερινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας τους συνδικάτου τους, Χάρης Σμυρνιώτης. 
Διευκρίνισε, ότι χωρίς να είναι επιδίωξή τους ή εντός των πλάνων τους, να δημιουργήσουν αναστάτωση στη δημόσια καθημερινή κίνηση των δρόμων στην πρωτεύουσα, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ θα υπερασπιστούν με την ίδια ένταση τόσο τη διατήρηση των θέσεων εργασιών τους, όσο και το ρόλο του Ινστιτούτου, ως αναπτυξιακό εργαλείο στη κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ελλάδα.
Για την εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Σμυρνιώτης τόνισε ότι με βάση το υπάρχον καθεστώς, αυτό σημαίνει απολύσεις. Διευκρίνισε δε ότι η εφεδρεία αντίκειται και στο σύνταγμα, καθώς όπως εξήγησε, με βάση οδηγία της ΕΕ το προσωπικό των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα μετακινείται με δικαιώματα σε άλλες υπηρεσίες και δεν μπορεί να πάει στην ανεργία. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΙΓΜΕ, Βασίλης Αρβανιτίδης σημείωσε ότι η εργασιακή εφεδρεία που προανήγγειλε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι μόλις το 1% των αποχωρήσεων θα μεταγάγει, ύστερα και από σχετική προκήρυξη σε άλλη θέση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αρβανιτίδης υπογράμμισε ότι στόχος των εργαζομένων του ινστιτούτου είναι να παραμείνει εν ενεργεία με τη σημερινή του δομή, δηλαδή και με τις έξι περιφερειακές του μονάδες σε όλη την Ελλάδα, καθώς όπως εξήγησε έρευνα χωρίς αυτές δεν γίνεται, δεδομένου ότι είναι η βάση για τις εξορμήσεις των ερευνητών στην ύπαιθρο και στα βουνά.
Πάντως, ενδεικτικό της ενότητας που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων των 11 υπό κατάργηση φορέων είναι η πραγματοποίηση τέλους της επόμενης εβδομάδας, μιας καλλιτεχνικής εκδήλωσης στο Σύνταγμα, στη διάρκεια της οποίας θα διανεμηθούν στους πολίτες 20.000 ενημερωτικά φυλλάδια προς ενημέρωσή τους για το ρόλο των φορέων που η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα κλείσει.