12 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ -Ημερήσια εφημερίδα Ν.Κοζάνης

Ρεπορτάζ - 10/09/2011

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Κλείνει το ΙΓΜΕ στην Κοζάνη

Καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε γραφεία κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών αποφάσισε το συνδικάτο

Κλείνει το ΙΓΜΕ στην Κοζάνη
Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ στην Κοζάνη, καθώς οδεύει σε κατάργηση το περιφερειακό παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας και οι ίδιοι θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.
Χτες, κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του σωματείου αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα. Ειδικότερα, το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται καθημερινά έξω από τα γραφεία κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών, διατρανώνοντας την αναγκαιότητα να παραμείνει το ερευνητικό ίδρυμα που τόσα πρόσφερε στη χώρα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή των εργαζομένων του Ινστιτούτου στα σημερινά εργατικά συλλαλητήρια της ΔΕΘ.
Ο γ.γ. του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΙΓΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης, καυτηριάζοντας τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, υπογράμμισε ότι «το ΙΓΜΕ τα τελευταία χρόνια έχει μπει στον αργό θάνατο, αλλά τώρα πλέον πάμε για ξαφνικό θάνατο». Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών στις 4 Αυγούστου, με την οποία το ΙΓΜΕ και άλλοι δέκα φορείς του δημοσίου καταργούνται. Στη συνέχεια – σύμφωνα με τον συνδικαλιστή - ήρθαν μόλις προχτές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες επιταχύνουν τις εξελίξεις, καθώς «δεν χρειάζεται ούτε αυτό το εννιάμηνο μετεξέλιξης των φορέων, αλλά ενδεχομένως σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να υλοποιηθεί η εφαρμογή της τροπολογίας, οπότε να καταργηθεί το Ινστιτούτο και θα μειωθεί το προσωπικό».
Το τέλος του ΙΓΜΕ προανήγγειλε ουσιαστικά προχτές από την Κοζάνη και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης συνάντησης που είχε με εργαζόμενους του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τους είπε ότι «το ΙΓΜΕ μετεξελίσσεται σε έναν άλλο ερευνητικό φορέα μαζί με άλλους φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», προσθέτοντας ότι «θα καταργηθούν περιφερειακά υποκαταστήματα», γεγονός που επέτεινε την ανησυχία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία του ΙΓΜΕ, στο ρόλο του σήμερα, αλλά και στο μέλλον του, ο Χ. Σμυρνιώτης υπογράμμισε: «Το Ινστιτούτο είναι 60 χρόνων, έχει ανακαλύψει όλη την μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας και την ενεργειακή αυτοδυναμία, πέραν της συμβολής του σε μια σειρά φυσικούς, εθνικούς πόρους. Το Ινστιτούτο έχει 20 εκ. προγράμματα ΕΣΠΑ για να εκτελεστούν, για τα οποία βεβαίως υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα, δεδομένου ότι το ΙΓΜΕ αν δεν κλείσει, μειώνεται ραγδαία». Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί και στην πριν από είκοσι χρόνια, περίφημη κατολίσθηση της Μαλακάσας, για την οποία είπε ότι «χάθηκε μόνο σε ένα βράδυ περίπου 1 δις. δραχμές σε τιμές της εποχής εκείνης. Αυτή η έρευνα είχε στοιχίσει τότε στο ΙΓΜΕ 2.000 δραχμές. Το ΙΓΜΕ είχε προβλέψει τι θα γίνει, αλλά καμία εταιρία δεν αξιοποίησε τις μελέτες του Ινστιτούτου».
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του τοπικού παραρτήματος Δημήτρης Μαθιόπουλος, δήλωσε ότι «δυστυχώς μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι ανησυχίες των εργαζομένων για την τύχη του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας εντείνονται, αφού δεν είχαμε καμία δέσμευση». Σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού συνδικαλιστή το παράρτημα του ΙΓΜΕ στην Κοζάνη είχε πριν από δέκα χρόνια 80-100 εργαζόμενους, σήμερα έχει μόλις 23 άτομα, ενώ σε τέσσερα χρόνια – αν δεν κλείσει το παράρτημα - θα έχει 10 άτομα. Σε πανελλαδικό επίπεδο έφυγαν από το ΙΓΜΕ 220 άτομα τα δύο τελευταία χρόνια. Σήμερα έχει τις κεντρικές υπηρεσίες και στα έξι παραρτήματα συνολικά 365 εργαζόμενους, που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες. Η προοπτική είναι φέτος να φύγουν τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι σε σύνταξη, το 2014 να μείνουν οι μισοί και το 2020 θα έχει 80 εργαζόμενους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: