19 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

 
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011
Σε κλιμάκωση του αγώνα τους προσανατολίζονται και οι είκοσι εργαζόμενοι της περιφερειακής μονάδα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Κρήτης, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους 360 συναδέλφους τους στη χώρα είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στην τροπολογία που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και αφορά στην κατάργησή του.
Χθες στο Ρέθυμνο βρέθηκε ο γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων του ινστιτούτου Χάρης Σμυρνιώτης, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στην προσφορά και το έργο του ΙΓΜΕ επί εξήντα συναπτά έτη, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν δυναμικά τη συνέχιση λειτουργίας του ινστιτούτου.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η απόφαση αυτή που λήφθηκε στις 4 Αυγούστου με την ψήφιση μιας τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχει από μια μεριά στόχο να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες από τους μισθούς των εργαζομένων και από την άλλη μεριά, να διασπάσει τις αρμοδιότητες του ινστιτούτου, έτσι ώστε να μην παίζει το ρόλο του συμβούλου και του ελεγκτή του δημοσίου, αλλά και να αφήσει αντικείμενα που μέχρι τώρα εκτελούσε στην αγορά, δηλαδή να αναλάβουν ιδιωτικοί φορείς τμήματα και κομμάτια των ερευνών του. Υπό αυτή την έννοια δεν έχει βρεθεί κάποιος από την πολιτική ηγεσία της χώρας που να πάρει την συνολική ευθύνη και να δώσει ένα συντεταγμένο σχέδιο του μέλλοντος του κλάδου, δηλαδή τι θα γίνει στον τομέα της έρευνας, των γεωεπιστημών, της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Αυτά που ακούγονται είναι ότι δεν διευκολύνουμε τις επενδύσεις για παράδειγμα σε περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν διευκολύνουμε επενδύσεις μαϊμού -πράγματα πλαστά, στα οποία θα επενδυθούν χρήματα του ελληνικού λαού, δεν τους διευκολύνουμε στον τομέα των επενδύσεων εκείνων που γίνονται χωρίς καμιά μελέτη. Υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι για τους οποίους το κράτος λέει ότι χρειάζεται το ΙΓΜΕ και από την άλλη μια δογματική απόφαση, στα πλαίσια της τρόικας, που σε αυτήν την οριζόντια ισοπέδωση μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων ξεπουλά, καταργεί κάθε δημόσιο οργανισμό και φορέα αδιαλείπτως κυρίως για να διευκολύνει την αγορά».
Το συνδικάτο των εργαζομένων έχει ήδη αποφασίσει να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του, να συντονιστεί με τους άλλους φορείς που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί καμία απόλυση εργαζόμενου είτε μέσω εφεδρείας είτε μέσω άλλων τρόπων.
Από την πλευρά του ο κ. Μανόλης Μπιρουράκης, μέλος της τοπικής επιτροπής του παραρτήματος Κρήτης, ανέφερε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του ΙΓΜΕ. Το τοπικό παράρτημα έχει προσφέρει πολλά στο νησί και ειδικά σε ότι αφορά το νερό. Η προσπάθεια κατάργησης του ινστιτούτου κατά τη γνώμη μου γίνεται περισσότερο για λόγους οικονομικούς για να αποφύγει η κυβέρνηση το να υπάρχει έλεγχος του ορυκτού πλούτου. Επιδιώκουν ο ορυκτός πλούτος να ανατεθεί σε ιδιώτες και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος από το δημόσιο τομέα».
Η διευθύντρια της περιφερειακής μονάδας Κρήτης Κασσιανή Παπανικολάου αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο και την προσφορά του ινστιτούτου στο νησί λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
«Η Περιφερειακή Μονάδα (Π.Μ.) του ΙΓΜΕ στην Κρήτη έχει μακρόχρονη προσφορά στον τομέα ευθύνης της, με μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πολλών περιοχών της Κρήτης. Στο νέο θεσμικό και αυτοδιοικητικό περιβάλλον που δημιουργείται με τον Καλλικράτη, το ΙΓΜΕ Κρήτης, με σαφώς ανανεωμένο ρόλο και αντικείμενο, (προσδιορισμός ζωνών προστασίας των υδροληπτικών έργων ύδρευσης, λιμνοδεξαμενές πυροπροστασίας στην ορεινή ζώνη, μελέτες και εκτέλεση έργων ύδρευσης σε δήμους, πρόγραμμα κατασκευής μικρών εξωποτάμιων λιμνοδεξαμενών, αξιοποίηση υφάλμυρων, παράκτιων και υποθαλάσσιων αναβλύσεων, πρόγραμμα χαρτογράφησης επικίνδυνων κατολισθητικών περιοχών, επικαιροποίηση γεωλογικών δεδομένων, λεπτομερείς γεωλογικές και τεχνικογεωλογικές αποτυπώσεις σε αναπτυσσόμενες αστικές και περιαστικές περιοχές της Κρήτης), πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για το νησί. Καλούμε, λοιπόν, όλους εκείνους που κατανοούν τη σημασία της έρευνας του ορυκτού πλούτου, να στηρίξουν την προσπάθειά μας, ώστε το ΙΓΜΕ στο σύνολο, μαζί και με τις περιφερειακές υποστηρικτικές του μονάδες, να μην συμπεριληφθεί σε μια «τυφλή διαδικασία», διότι πρόκειται για έναν φορέα με προσφορά άκρως ανταποδοτική που έχει «βγάλει τα προς το ζην του» και που θα ήταν προς όφελός του αν είχε προνοήσει, ώστε στο ελάχιστο να είχε αποτιμηθεί το αντίτιμο της προσφοράς του. Δεν είμαστε αντίθετοι στον εξορθολογισμό του δημοσίου».
 ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 17/9/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: