20 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΣ ΕΚΒΑΑ

Αχαρνές, 20-3-2012
Α.Π. 47/6.3

Η σημερινή σύγκλιση του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ, εντάσσεται στο γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό που έχει το ΥΠΕΚΑ για την ουσιαστική περιθωριοποίηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τόσο στην ανάπτυξη των υποδομών της Χώρας όσο και στον εντοπισμό νέων Ορυκτών Πόρων (Ο.Π.), στην επανεκτίμηση των ήδη εντοπισμένων Ο.Π. με βάση τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις  της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την πλήρη υπονόμευση του.
Ο πολιτικός στόχος της Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του ΥΠΕΚΑ είναι η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών που αφορούν την Έρευνα. Αυτό επιχειρείται  τόσο με την αντιλαϊκή και βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα των εργαζόμενων προκειμένου να συμπιεστεί  το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», όσο και με τον περιορισμό της δημόσιας χρηματοδότησης Ερευνητικών Προγραμμάτων (ΔΕ, ΕΣΠΑ).



Για αυτό η κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) και η Τρόϊκα αγνόησαν, τόσο τα πορίσματα της μελέτης του Επιχειρησιακού Σχεδίου που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Ο.Π.Α.) για την πρόσληψη νέων ερευνητών και τεχνικών, όσο και τα επίσημα έγγραφα του ΙΓΜΕ προς το ΥΠΕΚΑ και την Διαχειριστική Αρχή με βάση τα οποία όλο το σημερινό προσωπικό ήταν απαραίτητο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στα πλαίσια αυτά προωθούν τις νέες περικοπές μισθών, την ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ, την έκδοση της ΚΥΑ 25200/8-11-2011 προκειμένου να τεθούν στην ΕΦΕΔΡΕΙΑ 140 εργαζόμενοι και της Π.Ν.Π. 268/31-12-11 που εκδόθηκε στη συνέχεια (μετά την παραδοχή της πολιτικής αποτυχίας της ΚΥΑ ως προς το ρόλο του υποστηρικτικού προσωπικού).

Ως Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ στην σημερινή συνεδρίαση, με βάση την εισήγηση στο θέμα 4, θα βγάλετε με συνοπτικό τρόπο 130 εργαζόμενους ΔΕ & ΥΕ και 10 επιστήμονες σε ΕΦΕΔΡΕΙΑ αδιαφορώντας για το αν θα λειτουργεί σαν Ερευνητικό Ινστιτούτο αφού στο τέλος του 2014 θα έχουν απομείνει λιγότεροι από 100 εργαζόμενοι. Με βάση έγγραφα υπεύθυνων υπηρεσιακών μονάδων και των ΕΣΠΑ συγκεκριμένα προκύπτει ότι :

·       με την απομάκρυνση του Επιστημονικού Προσωπικού παραλύει το Ερευνητικό Έργο της Γεωθερμίας και των Περιφερειακών Μονάδων Ξάνθης, Κοζάνης, Κρήτης,  που θεωρητικά διατηρούνται στο νέο σχήμα, ενώ, παρά την κατ’ εξαίρεση παραμονή της εκλεκτής συναδέλφου στο τμήμα Γνωμοδοτήσεων και Ελέγχου Μεταλλείων, ο ελεγκτικός ρόλος του ΙΓΜΕ(Μ).

·       με την απομάκρυνση των 110 εργαζομένων υποστηρικτικού προσωπικού παραλύει η εργοταξιακή έρευνα και γενικότερα η έρευνα υπαίθρου, περιορίζεται δραστικά η εργαστηριακή έρευνα, σημαντικές διοικητικο – οικονομικές δραστηριότητες διακόπτονται ενώ τίθενται σε δυσλειτουργία οι κτιριακές υποδομές.
Για να μεθοδεύσετε αυτά τα αποτελέσματα καταφεύγετε σε μια σειρά από ηθικά απαράδεκτες ενέργειες και νομικές ακροβασίες, γιατί, και αν ακόμη θέλετε να υλοποιήσετε την υπάρχουσα Νομοθεσία (Νόμοι – Π.Ν.Π. – Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι), θα έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσετε ποιοι μπαίνουν σε εφεδρεία λόγω προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Και αυτό δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των υποψηφίων εφέδρων δεν έχει ακόμη σχετική γνωμοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι,  ποιοι και που μένουν.

Παράλληλα να έχει γίνει η διαμόρφωση της λίστας που αφορά τις εξαιρέσεις λόγω ειδικών περιπτώσεων (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες) που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ορισθεί η τελική λίστα όσων θα βγουν σε  Εφεδρεία.

Και στη συνέχεια θα μπορούσε να τεθεί το θέμα των εξαιρέσεων με βάση την Π.Ν.Π. Για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης, (που έτσι κι αλλιώς ο προβλεπόμενος αριθμός εξαιρέσεων είναι ανεπαρκής για να λειτουργήσει το ΕΚΒΑΑ ως ΙΓΜΕΜ και Δ.ΥΠ.ΑΝ), υπάρχουν ουσιώδεις νομικές ενστάσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τόσο την λίστα των εξαιρουμένων όσο και την λίστα των εφέδρων.

Με βάση όλα τα παραπάνω τίθενται δύο σοβαρά θέματα που άπτονται της ουσίας της λειτουργίας του ΙΓΜΕΜ και της Δ.ΥΠ.ΑΝ.:

  1. Ποιό θα είναι το εναπομένον προσωπικό των δύο επόμενων χρόνων που θα φέρει σε πέρας το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕΜ (ΕΣΠΑ, Υπέρ Τρίτων).
  2. Πώς θα καλυφθούν οι ήδη καταγεγραμμένες αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία ολόκληρων ερευνητικών προγραμμάτων και υποδομών του ΕΚΒΑΑ.

Σ’ αυτά τα σοβαρά θέματα σκόπιμα δεν απαντούν οι εισηγήσεις των σημερινών θεμάτων και αυτή η παράλειψη εντάσσεται στα κυβερνητικά σχέδια που ήδη καταγγείλαμε.

Υπάρχουν όμως και τρία ζητήματα που αφορούν άμεσα την σημερινή συνεδρίαση, στην οποία όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ και ιδιαίτερα ο εκτελών χρέη Προέδρου οφείλουν να απαντήσουν.

  1. Πως ορισμένοι εργαζόμενοι που είναι σε εκκρεμότητα για τις προβλεπόμενες  εξαιρέσεις ΔΕ & ΥΕ προωθούνται  στην λίστα εφέδρων (π.χ. ΑΜΕΑ που περιμένουν κρίση) ενώ άλλοι με εκκρεμότητες  είναι σε λίστα αναμονής (π.χ. νομικά ζητήματα).
  2. Πως είναι δυνατόν να ορίζονται κριτήρια εξαιρέσεων που δεν προβλέπονται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο που να αφορά την εφεδρεία (Ν. 4002, 4024).
  3. Γιατί στις εξαιρέσεις δεν προβλέπονται  οι καλυπτόμενοι από τους Νόμους 1264 και 1568 (συνδικαλιστική ιδιότητα και Υγιεινή και Ασφάλεια).
Τέλος θα θέλαμε να σας τονίσουμε τις ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των Γεν. Συνελεύσεων με βάση τις οποίες, όποιες αποφάσεις και να πάρετε οι εργαζόμενοι θα τις  ανατρέψουν εντείνοντας τους συνδικαλιστικούς αγώνες.

 ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

Ο Πρόεδρος                                       Η Γεν. Γραμματέας
                         
Χάρης  Σμυρνιώτης                                       Ευγ. Μωραϊτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: